Mi kerülhet a tulajdoni lapodra a tudtod nélkül?

Pénzcentrum2010. május 12. 18:02

Azt gondolnánk, a földhivatal minden tulajdoni lapot érintő változást közöl a tulajdonossal. Ez koránt sincs így, akadnak olyan bejegyzések, amelyekről csak egyéb ügyek miatt, gyakorlatilag véletlenül értesül a tulajdonos. Az ingatlanmagazin.com körbejárta, hogy melyik bejegyzéssel mi a helyet.

1. Írásos tulajdonjog

Bejegyzés előtt csak akkor értesül a tulajdonos egy-egy eljárás megindításáról, ha az érinti az ő tulajdonjogát, azaz vagy törölnék, vagy változna a tulajdonjoga, illetve ha vételi jogot kívánnának bejegyeztetni az ingatlanra.

"Ebben az esetben a földhivatal még a döntés előtt értesíti a tulajdonost az eljárás megindulásáról, azaz a széljegyre kerülésről. Egyéb ügyekben már csak a megszületett határozatról kell a földhivatalnak értesítenie a tulajdonost, az ingatlan nyilvántartási törvény csak bizonyos tények hatósági vagy bírósági megkeresésre történő feljegyzése (pl. gondnokság alá helyezés, felszámolás, földhivatali határozattal szembeni fellebbezés vagy bírósági felülvizsgálat) esetén mentesít az értesítési kötelezettség alól" - mondja dr. Ruszthi Hunor ügyvéd.

2. Üvöltő jelzálogjog

Tovább a teljes cikkre...

Címkék: