Halvány reménysugár a bontással fenyegetett tulajdonosoknak Spanyolországban

Pénzcentrum2010. május 12. 15:02

Mint arról korábban is beszámoltunk, Spanyolországban jelentős számú külföldi - jellemzően a nyugdíjas éveit a mediterrán országban tölteni szándékozó brit nyugdíjas - ingatlantulajdonost fenyeget a bontás réme. Mivel az épületeket nem lehet és talán értelmetlen is lenne ezerszámra eldózerolni, a valenciai hatóságok egy köztes megoldás bevezetésén dolgoznak.

A tervek kidolgozását az váltotta ki, hogy a külföldi ingatlantulajdonosok perközösséget hoztak létre, és kártérítésre köteleznék az önkormányzatot, mivel a korábbi városvezetés építésügyi hatósága a fejlesztőkkel összejátszva olyan területekre adott ki építési engedélyt, melyek - mint utólag kiderült - a rendezési terv szerint védettek voltak.

Korábban a hatóság 20 ezer eurós nagyságrendű büntetést fontolgatott ingatlanonként, cserébe megadták volna a fennmaradási engedélyt az épületekre. A jogosan fenyegető per hírére és egy jogi szakértővel történt egyeztetés után inkább egy köztes - vélhetően mindkét fél számára elfogadható - megoldás kidolgozása mellett tették le a voksukat.

Az új elképzelés szerint a hatóságok szakemberei bejárnának minden érintett ingatlant (csak a régióban 1272 illegálisan épített lakást tartanak nyilván) és amennyiben minőségileg megfelelőnek találják az ingatlant és a szerződések is jogszerűnek bizonyulnak, úgy büntetés nélkül kiadják a fennmaradási engedélyt.

Néhányan már most kritizálják az intézkedést, mivel úgy vélik, hogy ez a legalizálási folyamat újabb visszaélésekre adhat majd okot. Amennyiben a hatóságok jogszerűvé nyilvánítják az építkezéseket, úgy megnyílhat az út a számos eladatlan tengerparti ingatlan értékesítése előtt, miközben más régiókban továbbra is folyamatban vannak a bontások.

Címkék: