Alkudozás fél év után: tényleg csak ennyit ér a családi házam?

Pénzcentrum2010. március 29. 08:32

A családi házak jó részének eladása igazi kihívást jelent a jelenlegi gazdasági helyzetben, mivel a nagy alapterület miatt magasabb árak, illetve az égbe szökő rezsiköltségek alaposan megrostálták a vevőket. A kínálat országszerte óriási - nagy probléma azonban, hogy ez sokszor nem feltétlenül esik egybe a kereslettel - írja a Portfolió.hu.

A 80-as évek végén, 90-es évek elején sokan irigykedve néztek a családi házakban lakókra, hiszen a saját kert, a szomszédok hiánya, valamint a tágas alapterület szinte paradicsomi életkörülményeket ígért. Részben ennek is köszönhető a 90-es évek elején-közepén divatos "kiköltözési hullám", amikor a főváros környékén gombamód épültek a szebbnél-szebb ingatlanok, melyek közül nem kevés értéke meghaladja a 100 millió forintot. Vidéken is sokszor kisebb verseny alakult ki a háztulajdonosok között: ki tud szebb és nagyobb házat építeni - vagyis a piacon már meglévő, jellemzően a 60-as, 70-as években épült házak kínálata mellett kialakult egy "kvázi luxus"-nak nevezett szegmens a családi házak piacán. Közös bennük, hogy egyiket sem könnyű eladni.

Amiből a ház ára lesz

Noha az eladási ár meghatározása szempontjából hasonló szempontokat kell figyelembe venni, mint egy normál téglalakás esetében, az eladó házak árazásánál fontos tudni, hogy a piac mozgása lassabb, elsősorban a magas árfekvésű kategóriában, illetve bele kell számítani az árba a telekértéket is (ami bizonyos extrém esetekben többet ér, mint maga a ház), valamint az esetleges kiegészítő ingatlanokat, mint például a garázs, vagy a melléképületek.

Jelentősen befolyásolhatja az árat az alkalmazott építőanyagok fajtája és minősége: a piacon a vályogból készült házaktól kezdve a könnyűszerkezetes házakon át a minőségi anyagokból készült ingatlanokig széles a paletta. Nem árt azzal sem tisztában lenni, hogy egy elsőre lakóháznak látszó családi ház nem biztos, hogy papíron is lakóingatlan, sok esetben - főleg vidéken, nyaraló-negyedekben - ezek üdülőként vannak besorolva - ma már ez azonban az alaposan lecsökkentett illeték miatt nem feltétlenül jelent hátrányt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tovább a teljes cikkre...

Címkék: