Eldorádó Pekingben? Felépülhet a kínai eco-városmag

Pénzcentrum2010. március 4. 11:02

A világ legmagasabb épületeként számon tartott Burj Khalifa mellett több kínai és amerikai referenciával is rendelkező Skidmore, Owings & Merrill mérnöki iroda egy újabb különleges tervvel állt elő.

Kína fővárosának Dawangjing kerületébe - mely körülbelül 10 kilométerre található a város nemzetközi repülőterétől - egy olyan hipermodern városközpontot terveztek, amely a passzív és az új környezetbarát technológiáknak köszönhetően több energiát termelne, mint amennyit a működtetése során elfogyaszt.

A terv egy olyan nemzetközi megmérettetés első díját nyerte el, melynek fókuszában a város-rehabilitáció korszerű, ugyanakkor energiatakarékos lehetőségei álltak. A pályázat kiírói a hanyatló pekingi városrész feltámasztásának olyan módszereit keresték, mely energia- és víztakarékos megoldásokat kínál, ugyanakkor jó közlekedési rendszerrel ellátott.

A pekingi kerület tervezési hivatala 1,5 millió négyzetméter fejlesztési területet biztosítana a tervek megvalósítására. A látványterveken - az Eldorádóról szőtt mesékhez hasonlóan - arany színekben pompázó új városrész lenyűgözte a bírákat.

"Azt próbáltuk demonstrálni a kivételes projekttel, hogy a technika mai állása szerint igenis meg lehet valósítani olyan városfejlesztéseket, melyek egészen új megvilágításba helyezik az építészetet és gyakorlatilag a nullára csökkentik még egy sűrűn lakott övezet ökológiai lábnyomát is" - mondta a tervező cég vezetője.

Címkék: