Terjed a veszélyes fekete töltés: súlyos baleseteket okozhat!

Pénzcentrum2010. március 3. 15:32

A Magyar PB-gázipari Egyesület jelentése szerint a háztartások igen nagy részében tartanak PB-gázpalackokat - több mint ötmillió van fogyasztói tulajdonban. A földgáz és villamos energia árak állandó növekedése miatt várható, hogy felhasználásuk, népszerűségük a közeljövőben tovább nő. A PB-gázpalackok forgalmazásával kapcsolatos törvény azonban elavult, nincs hová leadni a felesleges palackokat és terjed a veszélyes "fekete töltés".

A Magyar PB-gázipari Egyesület felmérése szerint a háztartások igen jelentős részében tartanak még PB-gázpalackot, több mint ötmillió van fogyasztói tulajdonban. Az egyesület tagvállalatai az elmúlt években nagyon sokat tettek a PB-gázpalackok biztonságának növeléséért. Így került sor többek között hárommilliónál több palackban a szelepek cseréjére. Ennek eredményeként az utóbbi három évben nem fordult elő olyan tűzeset, amit a töltőüzemekben töltött, illetve az európai normáknak megfelelően ellenőrzött PB-gázpalack hibája okozott volna.

Mindemellett - részben a gazdasági válság hatására - egyre jobban terjed a nem PB-gázforgalmazó által végzett, szabálytalan, úgynevezett "fekete palacktöltés". Sajnos az így töltött, sokszor olcsóbban kínált PB-gázpalackok nem mennek át a kötelező ellenőrzéseken, és ez súlyos baleseteket okozhat a vásárlóknál.

Mint Farkas József, az egyesület szakmai bizottságának vezetője elmondta, az elmúlt években a jogszabályok sok esetben nem követték a palackos PB-gázforgalmazás változásait. Ebből fakadnak olyan anomáliák például, hogy ha valaki meg szeretne szabadulni felesleges PB-gázpalackjától, gyakorlatilag nem talál a lakókörnyezetében helyet - beleértve a cseretelepeket is -, ahol leadhatná.

A Magyar PB-gázipari Egyesület ezért elkészítette a PB-gázpalackok Üzemeltetési Szabályzatát. Ez a javaslat a tervek szerint a PB-gáz forgalmazását szabályozó 94/2003.(XII.18.) GKM rendelet régóta esedékes, és eddig rendszeresen halogatott módosításába beépülve pótolja az eddig hiányzó jogi szabályozást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A rendelet javasolt módosítását követően megoldódna az úgynevezett "elfekvő PB-gázpalackok" problémája is, azaz a kijelölt cseretelepeken lehetőség nyílna azon palackoknak a visszaadására és ártalmatlanítására, amelyekre már nincs szüksége a tulajdonosának.
Segítség lesz a fogyasztóknak az is, hogy a javasolt módosítás egyértelműen, közérthetően és "felhasználóbarát" megközelítéssel határozza majd meg a PB-gázpalack elhelyezésének, biztonságos használatának a szabályait.

Továbbá a rendelet módosításába várhatóan bekerülnek olyan részek is, amelyek még egyértelműbbé teszik a jogszabályokban eddig megfogalmazottakat és tételesen tiltják majd a töltőüzemen kívüli palacktöltést. Ez az általános biztonság fokozása mellett arra is alkalmas lesz, hogy az eddigiek mellett további konkrét jogi lehetőséget adjon a hatóságoknak a területen tapasztalható fekete palacktöltés és -kereskedelem visszaszorítására - hangsúlyozta Farkas József.

Címkék:
pb gáz ára,