Didim! Annyi neked! Rendelet teszi kötelezővé a végzetes beavatkozást

Pénzcentrum2010. január 28. 13:02

Az ibériai-félsziget több városában már korábban elrendelt szigor erejével lépett fel a török Didim városának képviselő testülete. Spanyol mintára ők is az illegálisan épített ingatlanok részletes vagy teljes elbontását rendelték el. Az önkormányzati halállista tavaly októberben 472 ingatlant tartalmazott, mára 690-re emelkedett az érintett épületek száma.

A városvezetés megelégelte a helyi építési szabályoknak fittyet hányó épületek gombamód történő szaporodását, ezért úgy döntött, hogy megleckézteti az illegálisan felhúzott ingatlanok tulajdonosait.


Didim egyik érintetlen partszakasza...

A hivatal listát készített az érintett ingatlanokról, melyeket a szabályok megsértése miatt részben vagy teljes egészében el kell bontani.

Egy múlt heti zárt ajtók mögött tartott ülésen teljesen átdolgozták a település építési szabályzatát, továbbá kialakították az új övezeti besorolásokat.

Aki ezentúl építési engedélyért folyamodik, annak már ezek alapján kell a tervezési- és a kivitelezési munkálatokat elvégezni. A szigorítás célja, hogy megelőzzék a városképet és tengerparti környezetet romboló illegális feltöltéseket és beépítéseket.


...másfelé az utolsó négyzetcentimétert is beépítették

A végleges önkormányzati listáját nem tették közzé, de helyi lapok szerint magáncélú lakóingatlanok mellett turisztikai épületek, apartmanok, kávézók, mesterségesen feltöltött kertek és medencék is vannak.

A problémát mélyíti, hogy számos érintett ingatlan külföldiek tulajdonában van, pedig a buldózerek már startra készek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A rendelet szerint a tulajdonosoknak kell elvégeztetni a bontási munkálatokat, aki erre nem hajlandó, annál az önkormányzat hajtja végre a rombolást.

Egy helyi szálloda tulajdonosa elmondta, hogy ilyen alapon az egész várost le lehetne rombolni, biztos sokan hibáztak, de az korábbi városvezetők érintettsége is feltételezhető. A rendelet 3 hónap múlva lép hatályba, addig több tulajdonos fennmaradási engedélyért folyamodik, mások az illetékes minisztérium állásfoglalását kérik az ügyben.

A spanyol példa: Düh, tiltakozás! "Vénségükre veszítjük el azt a kis vagyonkánkat?"

Címkék: