9 éves mélyponton a fővárosi ingatlanpiac: olcsóbbak lesznek a használt lakások

Pénzcentrum2009. augusztus 28. 09:02

Budapesten az elmúlt negyedévben tovább nőtt a társasházi lakások túlkínálata, főként a belvárosban. A piaci szereplők nem is várnak pozitív változást egy éven belül - írja a Népszabadság.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. fővárosi ingatlanpiaci indexe júliusban -33,4 volt, ami a felmérés 2000 óta íródó történetének mélypontját jelenti.

A fővárossal szemben az ország nyugati régióiban enyhe javulást regisztráltak, de a kelet-magyarországi piac - a családi házak kivételével - különösen nagyot zuhant. Az előző negyedévinél is kevesebben terveznek építést, vásárlást, illetve a lakásfelújítást és -korszerűsítést.

Ami az árakat illeti, új építésű ingatlanok esetén - kivéve a lakásokat - országos átlagban újra áremelkedést várnak, a használt lakásoknál azonban további árcsökkenés jöhet, a fővárosban kétszázalékos, vidéken ennél valamivel nagyobb.

Az első fél évben Magyarországon összesen 16 százalékkal több,13 080 lakás kapott használatba vételi engedélyt, a fővárosban azonban 35 százalékos volt a bővülés. Az átadott lakások alapterülete egy év alatt átlagosan mintegy két négyzetméterrel csökkent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A GKI előrejelzése szerint az idén összességében a tavalyinál kevesebb, 29-31 ezer új otthon átadása valószínű.

Címkék: