Nyaralók már 3 milliótól: nem csak a Balaton van a világon

Pénzcentrum2009. május 22. 06:20

Nem mindenki számára jelent vonzó nyaralási célpontot a magyar tenger: sokan szívesebben elkerülik a zsúfoltságot, a bokáig érő vizet és a lehúzós éttermeket. Számukra kínálunk most alternatívát, a Velencei-tó és a Tisza-tó körüli olcsó nyaralókkal.

Persze a két, egyre népszerűbb tó környékén is könnyen megkaphatjuk a Balaton negatívumait, azonban aki nyitott az újdonságokra, annak mindenképp érdemes körülnéznie. A választék jelenleg nem túl nagy, de a fejlődést látva szinte borítékolható, hogy egy igényes, jól felszerelt nyaralót nem csak családi használatra, hanem befektetésként is érdemes fenntartani.

A Velencei-tó hazánk második legnagyobb természetes tava. Területe 26 négyzetkilométer, a felület harmada nádassal borított. A napsütés hatására, valamint átlagosan 1,5 m-es mélysége miatt Európa egyik legmelegebb tava: a víz hőmérséklete nyáron a 26-28 °C-ot is elérheti.

A tóparti települések -Velence, Kápolnásnyék, Gárdony, Agárd, Dinnyés, Pákozd, Sukoró- ingatlanpiacán szemezgetve úgy tűnik: egyre többen látnak nagy lehetőségeket a régióban.

Gárdonyban például már 5 millió alatt kaphatunk kultúrnövényes, 360 m²-es telken egy 24 m²-es, cseh típusú faházat, vagy hasonló kategóriájú, 20 m²-es kis nyaralót 5,6 millióért, igaz ez -nem túl biztatóan- "igény szerint bővíthető, esetleg bontandó".


A közeli (igaz nem közvetlenül tóparti) Pázmándon ugyanakkor 6 millióért már 45m²-es nyaralót vehetünk, borospincével és több mint ezer m²-es telekkel.

A környék legfontosabb településein, Velencén és Velencefürdőn 6,1 millió alatt nem találtunk nyaralót: ennyiért viszont már kaphatunk 28 m²-es ikerház-részt, vagy akár 41 m²-es faházat is. Ha közvetlenül a tóra néző nyaralót szeretnénk, 8 millió alatt csak elvétve próbálkozhatunk. 8,5 millióért viszont már csinosan felújított, 46 m²-es házat kaphatunk- hátránya azonban, hogy csak miniatűr telek tartozik hozzá.

Agárdon azonban tényleg találhatunk olcsó nyaralókat: 3,3 millióért 35 m²-es (igaz, felújítandó) házat kaphatunk, 800 m²-es telekkel. Sukorón a legolcsóbb eladó hétvégi ház 4,5 millió, ez 41 m²-es, 2 szobás, 850 m²-es telekkel együtt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Tisza-tó, vagy lánykori nevén a Kiskörei-víztározó Magyarország legnagyobb mesterséges tava. Heves megye délkeleti szélén, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye határán fekszik, területe 127 km² .

A tó környezetében mintegy 70 település található, többek között Abádszalók, Tiszafüred, Kisköre, Poroszló, Tiszanána, Sarud, Tiszavalk.

Abádszalókon 10 millió forint alatt csak elvétve találhatunk megfelelő ingatlant. A településen 4,6 milliónál kezdődnek a nyaralók, ennyiért egy 80 m²-es, 2 szobásat kaphatunk, nagy telekkel és gyümölcsfákkal. 5 és félért viszont már egy jobb állapotú, 13 éve épített, 54 m²-es faházra tehetünk szert.


Hasonló a helyzet a környék többi településén is: meglehetősen kevés eladó nyaralót, hétvégi házat találni. Kiskörén 10 millió alatti értékben mindössze egyetlen hirdetést találtunk (100 m², 6,9 millió Ft), Tiszafüreden is csak egy építés alatt álló apartmanházban vannak szabad lakások. Poroszlón is csak egy eladót találtunk: 50 m²-es, 2+1 félszobás üdülő, 3,5 millióért.

A kínálat Sarudon valamelyest jobban alakult: 4,5 millióért már egy 90 m²-es, panorámás ingatlant kaphatunk, 2 180 m²-es telekkel.

Címkék: