2019. július 18. csütörtök Frigyes

Tízezrektől esik el több millió magyar: hogy nem veszik észre?!


Megállíthatatlanul nő a lakosság készpénzállománya, a banki lekötések aránya pedig roppant alacsony. Ez nem csoda, hiszen a bankok sem fizetnek túl sokat a lekötött betétekre. Az már kevésbé érthető, hogy a folyószámlákon pihenő 6193 milliárd forint egy része miért nem találta még meg a magas hozamú befektetéseket. Nem kérdés, éves szinten több tízezer forintról mondanak le azok a magyarok, akik megtakarításaikat folyószámlán parkoltatják.

Drága a bankszámlád? Válts a Pénzcentrum kalkulátorával!

Nem csak az derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikájából, hogy a lakossági hitelek kamatai a padlón vannak, azt is megtudhattuk a frissen közölt adatokból, hogy a betéti kamatok egyaránt elképesztően alacsonyak. A lekötött lakossági betétek átlagkamata a jegybank szerint 2019 márciusában 0,24 százalék volt. Ezzel gyakorlatilag nem történt elmozdulás az egy évvel korábbi, 0,32 százalékos szinthez képest.

Azaz amennyiben lekötjük a betétünket a bankban, éves szinten kapunk arra 0,24 százalékos kamatot. Ez 1 millió forint lekötése esetén nem kevesebbet, mint 2400 forintot jelent. Hogy kicsit cizelláljuk ezt a számot, nézzük meg részletesebben a bankbetétek kamatait. Nézzük meg hosszabb távon, hogy alakultak a befektetések kamatai. Az átlagos lekötött betét kamata nem árul el sokat, meg kell nézni éven belüli- és túli bontásban. Éven belüli lekötésre a bank 0,16 százalékos kamatot fizet nekünk, éven túlira évi 0,68 százalékos a kamat.

Ez még mindig rendkívül alacsony, de nézzük meg, hogy mennyi volt ez 10 évvel ezelőtt, 2009 áprilisában: akkor az éven belüli lekötésre 9,57 százalékot, éven túlira 7,43 százalékot fizetett a bank az MNB szerint. Az ábrán látható, hogy az éven belüli befektetés kamatának görbéje szinte egybeolvad az összes befektetés átlagkamatának görbéjével - ez minden bizonnyal annak tudható be, hogy az időtávon belül messze domináltak az éven belüli befektetések.

Csoda ezek után, hogy senki nem köti le a pénzét?

Azok a magyarok, akik ma helyet keresnek a pénzüknek, nincsenek könnyű helyzetben. Az egyértelmű, hogy a fenti, 0,68 százalékos kamat nem vonzó - leginkább annak ismeretében nem, hogy az infláció a 3 százalékos küszöböt nyaldossa, azaz a bankbetétben tartott pénz értéke évről-évre csökken. Az egyéves állampapír ezzel szemben 3 százalékos kamatot fizet, azaz ezzel valós reálhozamot tudunk elérni. Nem csoda, hogy a lekötött betétek állománya 2019 márciusában mindössze kb. 2500 milliárd volt, ebből 1470 milliárd volt az éven belüli lekötés mértéke.

Ha összevetjük ezt azzal, hogy mekkora a folyószámlákon lekötetlenül álló pénz mértéke, akkor értjük meg igazán, mennyire jelentéktelen is ez a 2500 milliárd.

2019 márciusában ugyanis a magyar bankoknál 6193 milliárd forint állt lekötetlenül. Vessük össze ezt a 2500 milliárddal.

Ráadásul ez a szám egy év alatt 19 százalékos növekedést jelent. A folyószámlának így gyakorlatilag nincs jelenleg alternatívája - a magyar lakosság menthetetlenül likviditáspárti, és nem adja fel a annak előnyét 0,68 százalékos éves kamatért. Nem is feltétlenül kell állampapírokról beszélni, egyes befektetési alapok még a mai alacsony hozamkörnyezetben is képesek kétszámjegyű teljesítményt nyújtani, így igazán meglepő, hogy ez az összeg miért nem találta meg a likvid, magasabb hozamú befektetéseket (amelyek nem is feltétlenül kockázatosak).

Erre a tetemes összegre akar szert tenni a kormány, ennek tudható be az állampapírokra fizetett, meglehetősen magas kamat. Ennek ellenére meglepő, hogy milyen magas a lakossági folyószámlán pihenő pénzállomány, hiszen az állampapír visszaváltása sem túl bonyolult. Az új Nemzeti Kötvénynél pedig egyenesen költségmentes lesz bizonyos időszakokban. Az új kötvényről itt írtunk bővebben:

KIHÚZNA A BAJBÓL 400 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 400 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 11 130 forintos törlesztőrészlettel az Erste nyújtja (THM 16,70%), de nem sokkal marad el ettől az OTP 11 958 forintos törlesztőt (THM 20,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a MKB és a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum gyorskölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

07.18-07.24
Országos

Spar

07.18-07.24
Országos

Aldi

07.18-07.24
Országos

Lidl

07.18-07.24
Országos

Praktiker

07.11-07.22
Országos

Praktiker

Tavasz, nyár, kert
04.04-07.31
Országos