6 °C Budapest

Karácsonyi támogatások: idén tízezreket kaphatnak a nyugdíjasok, rászorulók

2020. november 8. 07:00

A budapesti önkormányzatok egész évben támogatják a rászoruló családokat és időseket, viszont az év végéhez és a karácsonyi ünnepekhez közeledve még nagyobb figyelmet fordítanak erre. 2020-ban különösen nagy szükség lehet a plusz segítségre. A karácsonyi, adventi időszakban nyújtott támogatásokról - cikkünk megjelenéséig - a II., IV., X., XIV., XV., XVI., XIX., és a XXI. kerületi hivatal nyilatkozott a Pénzcentrumnak. Egyes kerületekben ételosztással, fenyőadománnyal, csomagokkal, máshol pénzbeli támogatással, vagy élelmiszer utalvánnyal igyekeznek segíteni.

Idén különösen sokan fordulhatnak a budapesti önkormányzatokhoz segítségért, hiszen a járvány következtében a lakosság egy részének bizonytalanná vált az anyagi helyzete, valamint az élelmiszerárak emelkedése is sok pénztárcát megviselt - kiváltképpen a nyugdíjasokét. Lapunk a különböző fűtési támogatásokat, amelyeket a fővárosi kerületi önkormányzatok nyújtanak, már korábban körbejárta, most pedig kifejezetten azt vizsgáltuk meg, miben és hogyan kaphatnak segítséget az idősek és rászorulók az adventi időszakban.

II. kerület

Azon családok részére, akik lakhatási támogatásban részesülnek, a téli időszakban megnövekedett kiadásaik további enyhítéséhez a második kerületi önkormányzat eseti kiegészítő lakhatási támogatást nyújt november és március hónapban. A támogatás egyszeri összege 15 000 forint, mely hivatalból kerül megállapításra, külön kérelmezni nem kell.

Az Önkormányzat egyszeri karácsonyi támogatást is nyújt azon II. kerületi gyermekeknek illetve családoknak, akik tárgyév november elsején a szociális rendeletünkben meghatározott bizonyos támogatásokban részesülnek, fentieken túl a kerület szociális intézményei által javasolt családoknak is. A pénzbeli támogatás gyermekenként, illetve családtagonként kerül megállapításra.

A karácsonyi támogatás összege változó lehet évente, a tavalyi évben az egyedül élők, illetve gyermeküket egyedül nevelők 35 000 forintban részesültek gyermekenként, a családosok pedig 30 000 forintban, melyet szintén gyermekenként állapítottunk meg, illetve idős házaspárok esetében mindkét házastárs részére. A karácsonyi támogatást legkésőbb december 15-ig folyósítja a jogosultak részére az Önkormányzat. Fentieken túl

mind a téli fűtési időszakban, mind pedig a karácsonyi időszakban kérelmezhetőek támogatások, egyéni elbírálás szerint.

Fenyőfát - földlabdás, tavasszal elültethető fákat terveznek az óvodai, bölcsődei intézményekbe, és tavalyhoz hasonlóan, idén is környezetbarát, újrahasznosított tasakban hozza az ajándékokat a Mikulás a kerületi bölcsiseknek, ovisoknak és alsósoknak. Ráadásul nyalóka, gumicukor helyett most egészséges finomságok kerülnek a csomagba. A gondozási központok a gondozottjaik, ellátottjaik részére karácsonykor bejglit ajándékoznak, ez közel ezer személyt érinthet.

Ételosztást a járványügyi helyzetnek megfelelően tervezünk oly módon, hogy kerüljük a nagyobb csoportosulásokat

- írta megkeresésünkre a kerületi önkormányzat, és kiemelték: számítanak a helyiek szolidáris segítségére a "Teljesíts egy karácsonyi kívánságot!" akció keretében, ami szintén tavaly indult és a nélkülözésben élő szabolcsi és borsodi testvértelepüléseiken élő gyermekeknek segít az általuk vágyott ajándékot megkapni úgy, hogy a kerületi családokat vonja be és kéri az ajándék megvásárlására.

IV. kerület

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata arról tájékoztatta lapunkat, hogy az ünnepekhez kapcsolódó támogatásban minden évben bizottsági döntés alapján, szociális ellátásban részesülő személy részesíthető, mely elsősorban a több gyermekes családokat, egyedülálló személyeket, alacsony jövedelmű személyeket és a nyugdíjszerű ellátásban részesülő személyeket érintheti.

A támogatás egyszeri és kizárólag természetben nyújtható. Értéke 2020. évben 5 000 forint.

VII. kerület

Erzsébetváros Önkormányzata megkeresésünkre azt válaszolta, hogy a karácsonyhoz kapcsolódó támogatásokat illetően még nincsenek konkrétumaik. Természetesen igyekeznek majd segíteni a rászoruló családoknak, de a pontos kivitelezésről egyelőre nincsen információjuk - közölték.

X. kerület

A Kőbányai Önkormányzat a jogszabályok által kötelezően előírt szociális juttatásokon túl további támogatásokat is biztosít a kerület lakosai számára - írták megkeresésünkre. A hivatal a korábbi évekhez hasonlóan az idei évben is 1600 db nettó 7000 forint értékű ajándékutalványt ad karácsony alkalmából a rászorulók részére.

A megajándékozottak körére a szociális, egészségügyi intézmények dolgozói (családsegítők, idősellátás gondozónői, orvosok, védőnők stb.), iskolák, óvodák, bölcsődék munkatársai, kerületben működő, idősekkel foglalkozó szervezetek vezetői, helyi önkormányzati képviselők tehetnek javaslatot.

Az Önkormányzatot a karácsonyi időszakban több szervezet, közösség keresi meg azzal a céllal, hogy intézmények, rászoruló családok számára szeretnének karácsonyi ajándékot adni. Ilyen esetekben az Önkormányzat közvetítő szerepet tölt be az ajándékozó és a megajándékozott között.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

XIV. kerület

A Zuglói Önkormányzat arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy a karácsonyi ünnepkörhöz kötődően az évi egyszeri természetbeni juttatásról szóló 47/2016. (XI. 28.) önkormányzati rendelet alapján kerül sor a karácsonyi csomagok osztására. Ez összesen nagyjából 1600 csomagot jelent, melyre 10 millió forintnyi forrás áll rendelkezésre.

A csomagokat a Zuglói Szociális Szolgáltató Központ ellátottjai (1150 fő), a közfoglalkoztatásban résztvevők (15 fő) és a Zuglói Család- és Gyermekjóléti Központ valamint a Szociális által javasolt rászoruló családok kapják.

XV. kerület

Karácsonyi támogatás miatt azok a kerületi lakosok fordulhatnak a XV. kerületi Önkormányzathoz, akik valamely nyugdíjszerű ellátásban részesülnek. Az egy főre jutó jövedelem nagysága 128 000 forint/fő lehet, a támogatás mértéke pedig 10 000 forint/fő.

A kérelmeket 2020. október 15-től 2020. november 30-ig lehet benyújtani a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán, vagy postai úton is be lehet küldeni a Hivatalhoz (1153 Bp. Bocskai u. 1-3.).

A támogatás utalására decemberben, még Karácsony előtt fog sor kerülni, függetlenül attól, hogy ki mikor adta be a kérelmét.

Az önkormányzat az idei évben is tervez ételosztás az adventi időszakban, amely a járványhelyzet miatt el fog térni a megszokottól - tájékoztatták lapunkat. Ez azt fogja jelenteni, hogy az ételt a helyszínen nem kiadagolva, ott fogyasztva, hanem dobozos kiszerelésben lehet majd elvinni. Továbbá az önkormányzati támogatásban részesülők közül is a legrászorultabbak tartós élelmiszercsomagot fognak kapni.

XIX. kerület

Évek óta hagyomány, hogy az önkormányzat megpróbálja kicsit könnyebbé tenni a nehéz sorban élők ünnepnapjait - írta megkeresésünkre Kispest Önkormányzata. Így van ez idén is: az Önkormányzat egyszeri pénzbeli támogatásban részesíti azon gyermekeket, akik tárgyév november 1. napján a Gyvt. szerinti rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek és azon személyeket, akik tárgyév november 1. napján a rendszeres települési támogatásban részesülnek.

Időseknek, rászorulóknak az önkormányzat fenntartásában lévő intézményeinken keresztül segítünk szebbé tenni az ünnepet

- írták, fenyőadományok és csomagok kerülnek majd kiosztásra. Emellett a Kispesti Önkormányzat a fenntartásában lévő 12 óvoda minden csoportjának plusz keretet biztosít a karácsonyi ünnepség megszervezésére és a csoport-ajándékok beszerzésére.

XXI. kerület

A Csepeli Önkormányzat idén összesen 200 darab fenyőfát és mellé családonként fél kilogramm szaloncukrot oszt szét a rászoruló családoknak. Az ételosztás Csepelen az adventi időszakban a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével történik. A szervezet mintegy 1000 főnek biztosít naponta meleg ételt ebben az időszakban. Emellett a Humán Szolgáltatások Igazgatósága tartós élelmiszereket is oszt azoknak a rászorulóknak, akik megfelelnek a feltételeknek.

Lapunk megkereste az összes budapesti kerületet, válasz azonban cikkünk megjelenéséig nem mindenhonnan érkezett. Amennyiben a kimaradt kerületek válasza megérkezik, cikkünket frissítjük a rájuk vonatkozó információkkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm