2020. július 11. szombat Nóra, Lili

Alig kerül valami a párnába: a csehek és az észtek is lehagytak minket


Az Európai Unió statisztikai főigazgatósága (Eurostat) azt viszgálta, hogy a bruttó fizetés mekkora részét tudják félretenni az EU-s állampolgárok a különböző tagországokban. Természetesen kelet-nyugat szakadást figyelhetünk meg ebben az esetben is, mutatjuk, hogy áll Magyarország.

Az Eurostat adatai szerint a magyar lakosság a fizetése 9,62 százalékát tudja félretenni, amely értékkel a vizsgált országok között a középső harmadban helyezkedünk el. A legnagyobb megtakarítási rátát Luxemburgban, Svédországban és Németországban figyelték meg, ezeken a helyeken sorrendben a fizetések 20,09, 17,57 és 17 százaléka ment havonta a perselybe.

Az EU-ban Cipruson, Bulgáriában és Litvániában a legrosszabb a helyzet. A litvánok semennyit nem tudtak 2016-ban megtakarítani, a bolgárok közel 3 százalékkal, a ciprusiak pedig 5 százalékkal többet költöttek, mint amennyit kerestek. Az unióhoz hazánkkal együtt csatlakozó országok közül Szlovéniában, Csehországban és Észtországban tudtak többet félretenni a fizetésükhöz képest a munkavállalók, mint Magyarországon. Mutatjuk az összes országot, ahonnan van adat 2016-ból:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk