London, 2024. június 5.A brit jegybank, a Bank of England által 2024. június 5-én közreadott dátumozatlan kép az új bankjegyekrõl, amelyeken III. Károly király portréja látható. A király arcmásával ellátott papírpénz 2024. június 5-én kerül forgalomba, a bankjegyeken a jelenlegi uralkodó portréján kívül minden más változatlan marad.MTI/AP/Bank of England

Rém értékes bankjegyek kerültek forgalomba: ha ilyen sorszámút látsz, megütötted a főnyereményt, imádják a gyűjtők

2024. június 6. 06:30

Szerdán kerültek forgalomba azok az új, III. Károly királyt ábrázoló bankjegyek az Egyesült Királyságban, amelyek egy évtizedes tervezési és logisztikai munka eredményeként váltak elérhetővé, és II. Erzsébet királynő bankjegyeit váltják fel, miközben a hátoldaluk változatlan marad. Az alacsony, vagy különleges sorozatszámú Károly-bankjegyek egy vagyont éhetnek a gyűjtők körében.

Szerdán kerültek forgalomba azok a bankjegyek, melyeken III. Károly király portréja szerepel. Ez az esemény egy évtizedes tervezési és logisztikai folyamat eredménye, amely során a polimer anyagból készült új bankjegyek váltják fel a korábban II. Erzsébet királynőt ábrázoló változatokat az Egyesült Királyságban. III. Károly ezzel a második uralkodóvá válik, akinek képmása megjelenik a Bank of England által kiadott bankjegyeken; elődje 1960-ban került először ilyen pozícióba - írja a thisismoney.co.uk.

A 2024. június 5-én forgalomba kerülő új bankjegyek hátoldala nem mutat változást, azonban az uralkodó arcképe frissítésre került. Minden egyes bankjegyet egy négy karakterből álló előtaggal jelölnek, amelyet egy hat számjegyből álló sorozatszám követ; összesen 999 000 darabot nyomtatnak minden egyes előtagból.

A Bank of England által közölt információk szerint a legelső nyomtatott sorszámok a következők:

Ezeket a bankjegyeket maga III. Károly kapta meg még áprilisban, nem kerültek forgalomba.

Az új brit bankjegyek gyűjtői értéke jelentős lehet, különösen ha korai sorozatszámmal rendelkeznek. Egy felmérés szerint Nagy-Britannia lakosságának több mint egyharmada szeretné megtartani az első III. Károly királyt ábrázoló bankjegyet emléktárgyként vagy potenciális gyűjtői érték miatt.

A gyűjtők számára további lehetőségként jótékonysági árveréseket szerveznek, ahol különleges sorszámú vagy címletű bankjegyekre lehet licitálni. Az első Churchillt ábrázoló polimer bankjegy árverése példátlanul magas összegeket hozott. A korábban II. Erzsébet királynőt ábrázoló utolsó bankjegytételek nyomtatásának időpontja is ismert: az utolsó ötfontosokat 2018-ban, míg a tízfontosokat és húszfontosokat később nyomtatták ki.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A gyűjtők és a nagyközönség is hozzájuthat az új bankjegyekhez a Spink & Son által a Bank of England nevében szervezett jótékonysági aukción. Az árverésre június 13-án kerül sor 122 darab 5 fontos bankjegyből álló tételre, majd június 27-én a 10 fontos bankjegyek árverésére. A 20 és 50 fontos bankjegyek árverését július 11-én, illetve július 25-én tartják.

És hogy mennyit érhetnek a gyűjtők nek az új bankók? Egy Churchill képével ellátott 5 fontos bankó volt az első jótékonysági árverésen  elérhető bankjegy - a sorozatszáma AA01 000017 volt -, ez hatalmas összegért, 4150 fontért (mai árfolyamon majdnem 2 millió forint) kelt el.

Címlapkép: MTI/AP/Bank of England

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. július 14. 09:04
Nincs vége a Babaváró hitellel kapcsolatos újdonságoknak. 2024-től érdemben változott a népszerű tám...
Holdblog  |  2024. július 14. 06:26
Eléggé lelassult a globális vagyon növekedése az elmúlt évtizedben. A UBS nemrég publikált Global We...
MEDIA1  |  2024. július 12. 17:24
Az Új Írás és a Tekintet folyóiratok Aranytoll Életmű-díjas egykori főszerkesztőjét 93 évesen érte a...
Kiszámoló  |  2024. július 12. 14:54
Hitelügyintéző Gáborunk új videót csinált a CSOK Pluszról, ha gondolkodtál azon, hogy igénybe vedd,...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 15. hétfő
Henrik, Roland
29. hét
Július 15.
Bíróságok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem