23 °C Budapest
Smiling red-haired woman playing with yellow piggy bank in her hands, viewed from the side in bright room interior. Money savings concept

Új kihívás terjed a TikTokon: ez a módszer téged is gazdaggá tehet, de pár dologra nem árt figyelni

2024. május 21. 19:02

Nemrég a TikTokon népszerűvé vált a "100 boríték kihívás", mely egy játékos pénzmegtakarítási módszer - írja a Huffpost. A kihívás célja a megtakarítás ösztönzése és a pénzügyi tudatosság növelése, ám pénzügyi szakértők szerint figyelembe kell venni a kihívás lehetséges kockázatait és alternatív megközelítéseket is ajánlanak.

A "100 boríték kihívás" a TikTokon terjedt el, mint egy újszerű pénzmegtakarítási módszer. A kihívás során 100 számozott borítékba 100 napig annyi dollárt tesznek félre a részvevők, amilyen szám a borítékon található. Ezt lehet sorrendben is csinálni, első nap az első borítékkal, vagyis 1 dollár félrarakásával kezdeni, vagy akár fordítva: 100-tól számolni visszafelé. Lehet véletlenszerűen választott borítékkal is teljesíteni a kihívást. A 100. nap végére az így összegyűjtött összeg 5050 dollár lesz - ez jelenleg 1,8 millió forintnak felel meg.

Jack Howard, az Ally Financial vezetője és Courtney Alev, a Credit Karma tanácsadója is kiemelik, hogy ez a módszer játékosabbá teheti a megtakarítást, ami motiváló lehet. Andrea Woroch, költségvetési szakértő szerint a módszer testre szabható, így alkalmazkodik az egyéni pénzügyi helyzetekhez. A borítékos költségvetés nem új keletű; korábban már használták kiadások kontrollálására. Azonban a "100 boríték kihívás" modern változata inkább a megtakarításra összpontosít. Howard szerint ez napi pénzzel kapcsolatos tudatosságot igényel és segíthet jobb pénzügyi szokások kialakításában.

Azonban vannak hátrányai ennek a módszernek. A nagy mennyiségű készpénz otthoni tárolása biztonsági kockázatot jelenthet. Jannese Torres javasolja digitális megközelítést, például napi átutalásokat egy megtakarítási számlára. Fontos továbbá realisztikusnak lenni és olyan összeget félretenni, ami nem veszélyezteti az egyéni költségvetést.

A kihívást nem muszáj ekkora összeggel elkezdeni, mindenki meghatározhat egy reális célt magának. 

Ha például - nem dollárral, hanem forinttal teljesítjük a kihívást - 10 forintot teszünk félre az első borítékba, a másodikba 20-at, a harmadikon 30-at és így tovább, míg a 100. borítékba egy ezrest, a kihívás végére 50500 forintunk lesz. Ha többet tennénk félre, például 50 forintot az első borítékba, a másodikba 100-at, a harmadikba 150-et és az utolsó 5000 forintot, akkor 252 500 forintunk lenne a kihívás végére. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A sikeres megtakarítás érdekében fontos a kitartás és a céltudatosság. Szakértők szerint könnyebb, ha több személy együtt takarít meg, vagy valamilyen mellékes kereset után néz az ember, hogy véghez tudja vinni a kihívást. Az is megoldás lehet, ha a kihívás teljeítése érdekében végre pénzzé tesszük a már régóta eladásra számnt dolgainkat. Segíthetnek még a megtakarítást ösztönző alkalmazások is.

Végül Howard hangsúlyozza, hogy bár ezek a közösségi médiában népszerűvé vált módszerek inspirálóak lehetnek, fontos megérteni, hogy nem mindenki számára működnek ugyanúgy. Azt javasolja, mindenki saját életmódjának és pénzügyi helyzetének megfelelően alakítaa ki saját megtakarítási stratégiáját, hogy az sikeres legyen - írta a Huffpost.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 17. 18:06
A miniszterelnök legidősebb lányához közeli Magyar Turisztikai Ügynökség városmarketing-akciójába ig...
Bankmonitor  |  2024. június 17. 08:56
Nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg egy újabb hír a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatban....
Holdblog  |  2024. június 17. 08:26
Az Adidas-sztori első részében leírtuk, hogyan vált a vállalat egy kis német garázscégből meghatároz...
Buxelliott  |  2024. június 16. 13:54
Megérkezett az újabb ATH, majd lefordult a piac. Van fordulós jelzés (megerősítés a jövő héten érkez...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm