17 °C Budapest
Még 8 napig nem érinti a megtakarításokat az új adó

Még 8 napig nem érinti a megtakarításokat az új adó

2023. június 22. 11:00

Hamarosan 28%-ra emelkedik a megtakarítási formák egy részét - például a betéti kamatokat - érintő adófizetési kötelezettség, ugyanis 2023. július 1-jétől a jelenlegi 15%-os kamatadó mellett 13%-os szociális hozzájárulási adó (szocho) is terheli a lakossági kamatjövedelmeket bizonyos megtakarítási formák esetén. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a 2023. június 30-ig lekötött betétek és a megvásárolt értékpapírok hozama szocho-mentes, vagyis még pár napig a megtakarításainkat anélkül köthetjük le, hogy érintené azokat a szocho-változás. A Pénzcentrum Fabriczki Ritát, az OTP Bank Megtakarítási termék- és szolgáltatás menedzsment területének vezetőjét kérdezte.

Mit jelentenek a 2023. július 1-jén hatályba lépő jogszabályváltozások az OTP Bank ügyfelei számára?

Ahogy minden más bank ügyfelét, úgy a mi ügyfeleinket is negatívan érinti az adóterhek emelkedése, továbbá az egyes megtakarítási formákra vonatkozó eltérő adóteher csorbítja a versenysemlegességet, ami akár a befektetési lehetőségeket is korlátozhatja. Ezen két hatás eredményeként fennáll annak kockázata, hogy az új jogszabály némi visszalépést eredményezhet a lakossági öngondoskodás terén is.

Mit tapasztalnak eddig az ügyfelek részéről? Mi a leggyakoribb kérdés, amely felmerül bennük az új adó kivetése kapcsán?

Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy mi lesz az eddigi megtakarításokkal, azokra is vonatkozni fog-e a 13%-os szociális hozzájárulási adó.

A 2023. június 30-ig lekötött betétek és a megvásárolt értékpapírok kamata, hozama még szintén szocho-mentes, éppen ezért arra biztatjuk a megtakarítások után érdeklődőket, hogy lehetőség szerint a céljaikhoz igazodó megtakarítási döntéseiket még 2023. július 1. előtt hozzák meg. Ehhez az OTP Bank biztonságos, stabil banki hátteret, széles termékkínálatot és ehhez kapcsolódóan komplex megtakarítási tanácsadást is biztosít fiókhálózatában, illetve több szolgáltatásunk már digitálisan is elérhető az internet- és mobilbankon keresztül.

Fabriczki Rita
Fabriczki Rita - fotó: OTP Bank

A bejelentés hatására mennyire tapasztalható a megtakarítások iránt érdeklődők számának növekedése? Égnek a vonalak, mindenki keresi a kedvezőbb befektetéseket? Vagy nem nevezhető ennyire drámainak a helyzet?

Drámainak nem nevezhető, de mind a fiókhálózatban, mind a telefonos ügyfélszolgálatunknál tapasztaljuk, hogy több az érdeklődés. Egyrészt a rendelet részletei és értelmezése az, amiért tanáccsal fordulnak hozzánk az ügyfeleink, másrészt a még szocho-mentesen elérhető befektetési lehetőségeket illetően kérnek információt, amiben telefonon, vagy személyesen is állunk rendelkezésükre. Honlapunkon is elérhetőek megtakarítási/befektetési termékeink, valamint a szocho bevezetését érintő fontosabb tudnivalókról is készítettünk ügyfeleink számára egy tájékoztatót.

Milyen lehetőségei vannak most azoknak, akik most keresnek befektetési lehetőséget? Elkerülhető valahogy az adófizetési kötelezettség?

Mivel a 2023. június 30-ig lekötött betétek és a megvásárolt értékpapírok kamata, hozama szocho-mentes, azoknak, akik az elkövetkezendő napokban/hetekben szeretnének megtakarítást indítani, érdemes még a határidő előtt meghozniuk megtakarítási döntéseiket. Marad azonban mozgástér július 1-jét követően is, hiszen vannak olyan befektetési, megtakarítási termékek, amelyekre nem vonatkozik a rendelet, tehát azok vonatkozásában július 1-jét követően sem kell szociális hozzájárulást fizetni, 

Az alábbi befektetéseket nem érinti az új adó július 1-jét követően sem:

·       tartós befektetésekből származó jövedelmet (TBSZ);

·      Nyugdíj előtakarékossági számlán (NYESZ) elhelyezett papírok kamatát;

·       az ingatlanalapok befektetési jegyeiből származó kamatjövedelmet;

·       Lakástakarékbetétre fizetett kamatot;

·       az ellenőrzött tőkepiaci ügyleteket:

·       gyámhatósági betét kamatát, valamint -értékpapírok hozamát;

·       osztalékból származó jövedelmet;

·       árfolyamnyereségből származó jövedelmet.

·       a 2019. június 1-je után kibocsátott lakossági állampapírokat – amelyek után jelenleg sem kell kamatadót fizetni.

Ha most valaki a hír hatására szeretne befektetni, lakossági ügyfélként van lehetősége állampapírt vásárolni az OTP-nél?

Természetesen igen. Az OTP Banknál eddig is elérhetőek voltak a lakossági állampapírok, ráadásul az április óta érvényben lévő akciónk keretében az aktuálisan elérhető Prémium Magyar Állampapírok értékpapír számlavezetési díját sem számítjuk fel az akció visszavonásáig. Állampapír vásárlására a bankfiókokban személyesen, de interneten vagy mobilbankban is lehetőség van. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem