7 °C Budapest
Stock market financial growth chart on dark background.

Rosszul járt, aki ebből a részvényből vásárolt be a héten

2023. április 2. 12:31

Csökkenő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 42 318,34 ponton zárt pénteken, 1,19 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban. A részvénypiac heti forgalma 34,13 milliárd forint volt az előző heti 46,88 milliárd forint után, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek.

Az Equilor Befektetési Zrt. az heti összefoglalójában jelezte: az előző hetekben látott bankszektorral kapcsolatos bizonytalanságok enyhülnek, és fontos makrogazdasági adatok sem érkeztek, így az optimistább befektetők kerültek fölénybe.

Az Equilor a hét makrogazdasági eseményei közül kiemelte a keddi kamatdöntő ülést, ahol a monetáris kondíciók tartása mellett a döntéshozók megerősítették, hogy az alapkamat jelenlegi szintjének tartós fenntartása szükséges. A negyedéves Inflációs jelentésben megerősítették az idei 15-19,5 százalékos éves átlagos inflációs előrejelzést, a 2023-as növekedési kilátásokat 0,5-1,5 százalékról 0,0-1,5 százalékra módosították.

Az S&P feltörekvő piaci elemzése pesszimistább képet festett a magyar gazdaság kilátásairól, jelezték, hogy a kockázatkerülés felerősödése esetén célkeresztbe kerülhet a magyar gazdaság a magas folyó fizetési mérleg hiány, és az alacsonyabb devizatartalék miatt.

A vállalati hírek közül kiemelték, hogy a kormány szerdai döntése értelmében a Molnak idén három részletben 2022-es nettó árbevétele után 2,8 százalékos különadót kell fizetnie. Ezzel párhuzamosan csökkentik a cég által fizetendő bányajáradékon és enyhítenek az extraprofitadó számításán. Az ennek alapját képező Brent-Ural spreadet 7,5 dollárral csökkentik. Az Equilor összesítése szerint az adóátrendezések semleges hatással lesznek az olajtársaságra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kitértek arra is, hogy a héten 160 ezer saját részvényt vásárolt az OTP javadalmazási politikája részeként.

A Richter 12-havi célárfolyamára egy emelés és egy csökkenés is érkezett. A HSBC 9800 forintos árfolyammal számol az eddig 8600 forint helyett, az ajánlást vételről tartásra rontották, míg az RBC Capital 400 forinttal 12 800 forintra emelte a gyógyszerpapírra vonatkozó 12 havi célárfolyamát, felülsúlyozás mellett.

  • A héten az OTP 1,40 százalékkal erősödött, a részvény 9982 forinton zárt pénteken, heti forgalma 34 milliárd forint volt.
  • A Mol árfolyama 3,64 százalékkal emelkedett, pénteken a papír 2564 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma 6,53 milliárd forintot tett ki.
  • A Richter 1,88 százalékkal gyengült a héten, pénteken 7325 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 4,76 milliárd forintot.   
  • A Magyar Telekom árfolyama 4,57 százalékkal nőtt a héten, a papír záróára 400,5 forint volt pénteken, 881 millió forintos heti forgalom mellett.
  • A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3473,67ponton zárt a héten, ami 10,15 ponttal, 0,29 százalékkal alacsonyabb az előző hetinél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem