állampapír, Forrás: Magyar Állampapír Facebook

Most nagyon nem mindegy, melyik állampapírt választod: így játszhatod ki az inflációt

2022. február 2. 10:29

Az elmúlt időszakban az éves áremelkedés, azaz az infláció igen magas szintre emelkedett: 2021-ben a fogyasztói árindex szintje 5,1 százalék volt. Ráadásul az idei évben sem várják a szakértők az áremelkedés érdemi csökkenését. A magas infláció miatt a kölcsönök kamata is elkezdett emelkedni, de nem csak a hitelpiacot rendezi át az áremelkedés mértéke. A befektetésekre is komoly hatása van az árak dinamikus növekedésének.

A magas infláció teljesen átírta a lakossági állampapírok piacát. Ezt pedig tovább fokozta az új Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) sorozatokban megfigyelhető változások: az 5 éves futamidejű konstrukció kamatprémiumát ugyanis megemelték - írja a Bankmonitor. De milyen hatása lehet ennek a lépésnek?

A 2019. júniusában bevezetett Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) az elmúlt időszak slágerterméke volt: ez nem is csoda, hiszen 5 éves futamideje alatt átlagosan 4,95 százalékos hozamot lehet elérni vele. Nem véletlenül nevezték el a konstrukciót Szuperállampapírnak.

Az emelkedő infláció miatt azonban sokan átértékelték a MÁP Pluszt: jelenleg negatív a reálhozama a befektetésnek, hiszen az 5,1 százalékos átlagos áremelkedést nem éri el a befektetésen realizálható 4,95 százalékos éves nyereség. Vagyis egy év alatt a befektetők pénze még veszít is az értékéből, hiszen a kamatokkal növelten sem tudnák megvenni ugyanazt az árucsomagot, mint a lekötés pillanatában.

A Prémium Magyar Állampapír hozama az inflációtól függ

A magas infláció miatt felértékelődőtt egy másik lakossági állampapír, a PMÁP szerepe. A konstrukció kamata ugyanis az inflációtól függ: gyakorlatilag az éves kamat az előző éves fogyasztói árindexből és egy kamatprémiumból áll össze. Ez azt is jelenti, hogy a kamatszint nem ismert pontosan előre – hiszen a jövőbeni infláció mértékét sem lehet megmondani előzetesen -, ugyanakkor az biztosan kijelenthető, hogy a kamat meghaladja az áremelkedés mértékét, vagyis a pozitív reálhozamot lehet elérni a befektetéssel.

Még óvatos inflációs becslések mellett is elmondható, hogy a PMÁP-on elérhető nyereség meghaladja mind 3, mind 5 éves időtávon a Magyar Állampapír Plusz hozamát. 10 millió forint befektetése esetén nagyságrendileg 200 ezer forinttal lehet többet keresni az inflációkövető megtakarítással, vagyis elmondhatjuk, hogy letaszították trónjáról a Szuperállampapírt.

Melyik lakossági állampapírt érdemes választani 3 éves futamidőre?

A prémium állampapírnak is két fajtája van: egy 3 éves és egy 5 éves futamidejű konstrukció. Idén januárjában az új sorozatok kibocsátásánál pedig nem csak az infláció rendezte át az erőviszonyokat: az új 2027/I sorozatú 5 éves futamidejű PMÁP kamatprémiumát ugyanis megemelték 1,5 százalékra. (A korábbi sorozat esetében a felár 1,25 százalék volt.) Ugyanakkor az új 2025/K sorozatú 3 éves konstrukciónál megmaradt a 0,75 százalékos felár.

Azaz éves szinten 0,75 százalékponttal magasabb a kamata – az infláció értékétől függetlenül – a hosszabb futamidejű konstrukciónak. Ez azt sugallja, hogy mindenképpen az 5 éves futamidejű konstrukciót érdemes választani. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról, hogy a papír idő előtti eladásának ára van: jellemzően 1 százalék a költsége mindkét papír eladásának. (Gyakorlatilag 99 százalékos nettó árfolyamon lehet visszaváltani a PMÁP-ot az Államkincstárnál, ebből ered az 1 százalékos eladási költség.)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az eladási ár egyedül a 3. év végén számíthat, hiszen a 3 éves konstrukció lejáratakor nem számítják fel az 1 százalékos eladási árat. Ha ugyanekkor szeretnék eladni az 5 éves konstrukciót, akkor viszont számolnunk kell a kiszállási költségekkel.

Viszont még ezen 1 százalékos eladási költség sem tudja kompenzálni a hosszabb futamidejű papír magasabb kamatfelárát. 10 millió forint befektetése esetén a 3. év végén 131 ezer forinttal kereshetünk többet az 5 éves konstrukció választásával. (11,74 millió forintot érne a 2027/I sorozatú állampapír, míg a 2025/K sorozat választásával csak 11,61 millió forintot érne a befektetésünk.)

Vagyis a PMÁP sorozatok közül jelenleg mindenképpen az 5 éves futamidejű konstrukciót érdemes választaniuk. Ez még a jelenleginél magasabb 2 százalékos eladási ár mellett is igaz lenne, bár ebben az esetben a két befektetés között a különbség már elhanyagolható.

Címlapkép: Magyar Állampapír Facebook-oldala

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem