26 °C Budapest
Woman signing document and hand holding pen putting signature at paper, order to authorize their rights. cimlapi

Óriási pénzeket húz le a magyarokról a saját bankjuk: bizony, még ezért is fizetni kell

2021. október 31. 13:02

Bár tény, hogy a mobilbankos utalás a legtöbb esetben jóval kényelmesebb megoldás, mindenki kerülhet olyan élethelyzetbe, hogy nagyobb összegű pénzt kell utalnia. Lehet egy ingatlan, vagy egy autó megvétele, vagy egy nem várt kiadás gyors rendezése. Ilyenkor érdemes tisztában lenni vele, hogy a legtöbb bank bizonyos összeghatár felett csak a bankfiókból indít utalásokat. A Pénzcentrum utánajárt, mi ez az összeghatár az egyes bankoknál és milyen költséggel jár egy nagyobb összegű átutalás.

A pandémiás időszakban a bankok ügyfelei közül egyre többen részesítik előnyben a távmegoldásokat a a bankolásban. A lakossági készpénzforgalom nagy része így már az internetbankon és a mobilalkalmazásokon keresztül folyik. A tavalyi évben ezért a banki átutalások a megszokottnál is kisebb része került lebonyolításra a szolgáltatók pénztáraiban.

Az MNB a forintátutalási forgalomra vonatkozó statisztikáiban az elmúlt két évben nem publikált az internetes és mobiltelefonos tranzakciókra vonatkozó adatot, a koronavírus járvány előtti statisztikákból is látszik ezen megoldások hatalmas népszerűsége.

A 2019 negyedik negyedéves adatok szerint ugyanis 34 millió 861 925 ilyen átutalást indítottak a lakossági ügyfelek, a papíralapú átutalások száma pedig ugyanebben az időszakban mindössze 2 millió 753 ezer 551 volt. Az átutalások összege viszont majdhogynem megegyezett. Mobilos és internetes felületeken 17 billió 986 588 millió forint, volt, szemben a papíralapú átutalások 17 billió 470 132 milliós összegével.

A tapasztalatokból az is világosnak tűnik, hogy a pandémia óta a magyarok számára a korábbinál is idegenebbé vált a bankfióki átutalás. Ma már életük nagy részét képesek online intézni. Érthető ,ha banki ügyeik személyes intézésére sem szeretnének felesleges időt (és pénzt fecsérelni).

Van amikor kénytelenek vagyunk a bankban intézni az átutalást

Mivel az, hogy online, és mobilos felületen érdemes-e utalni vagy a bankfiókban kényelmesebb, nem kérdés, érthető, hogy leginkább csak speciális helyzetekben utalnak a magyarok a bankfiókjukon keresztül. Ilyen lehet például egy ingatlan foglalója, vagy egy nagyobb öröklés. Egy bizonyos összeg felett ugyanis a legtöbb pénzintézetben csak személyesen intézhetjük az átutalást.

Fokozottan fontos, hogy tájékozódjunk, mielőtt kevésbé hétköznapi összegű tranzakciót indítunk bankunknál. Komoly meglepetések érhetnek ugyanis, ha nem járunk elég alaposan utána a pénztári átutalást kísérő teendőknek és költségeknek, kellemetlen meglepetések érhetnek.

Az első dolog, amire egy ilyen tranzakciónál figyelni kell, hogy nagyobb összegű készpénzfelvételi igényünk előre be kell jelentenünk bankunk felé. A bejelentés módja és ideje különbözik a pénzintézetek között. Van ahol közvetlen utalás előtt telefonbankon keresztül megemelheted a limitet, de van olyan bank is, amelyiknél csak személyesen tehetjük meg.

A bankunktól függ mi számít nagy összegnek

A pénzintézetek jellemzően azt tekintik magas összegű átutalásnak, amikor az ügyfél olyan nagy összeget küld, amit a bankok nem tudnak bármikor teljesíteni, csak előzetes értesítés után. Ez az összeg viszont  bankonként más és más.

Nem mindegy az sem, hogy napi limitről vagy tranzakciós limitről beszélünk. Az előbbi az összes tranzakció együttes összegét jelenti, amit a napi átutalásokból és egyéb tranzakciókból jön össze. Utóbbi egy tranzakció maximális összegét jelenti.

Fontos tudni, hogy bizonyos bankoknál létezik úgy nevezett mobil token. Ez egy magasabb biztonsági szintű azonosítási módszer. A pénzintézetek leírása szerinte ezentúl gyorsabb, mint az egyszer használatos SMS kódokkal történő azonosítás. Kényelmesebb, mert jellemzően ujjlenyomattal vagy iOS eszközön Face-ID funkcióval is működik. Azon a mobilkészüléken, amin nincs biometrikus azonosítási mód, ott pedig általában Mobil-token PIN kódot használhatunk hozzá. Az egyik legnagyobb előnye pedig az, hogy magasabb összegű tranzakciókat hitelesíthetünk vele, mint az egyszer használatos SMS kóddal.

Sok dologról érdemes tehát a bankunktól előzetesen érdeklődni, illetve átböngészni a mobilalkalmazásunk funkcióit. A Pénzcentrum azt mindenesetre kigyűjtötte melyek azok az összeghatárok, amelyek előzetes bejelentést igényelnek, és azt is  mennyibe kerül egy 10 millió forintos átutalás az egyes bankoknál.

Az összeghatár nagyon változó

A vizsgált bankok között meglepően változó a bejelentési kötelezettség nélküli átutalás összeghatára. Bár jellemző, hogy a legtöbb hazai pénzintézetnél 10-30 millió forint fölött vagyunk kénytelenek előre jelezni átutalásra való igényünket, van ahol ez az összeg jóval magasabb. Két bankot találtunk ahol a 100 millió forintot is meghaladja

Ahogy összeállításunkon is látszik, ez az összeg messze a CIB Banknál a legmagasabb, ahol akár 500 millió forintot is átutalhatunk a bankunkból előzetes bejelentés nélkül.

Az összeg bár ennél jóval alacsonyabb az általánosan jellemzőt még így is bőven meghaladó a Budapest Banknál, ahol 100 millió forint felett van bejelentési kötelezettségünk.

Említést érdemel még, hogy egyes pénzintézeteknél mobil tokent használva magasabb, vagy egyáltalán nincs értékhatár. Ilyen az UniCredit Bank, ahol 10 millió forint lenne a mobilbankból átutalható összeg limitje, de ha ezt a szolgáltatást is igénybe vesszük, az összeghatár egyből felugrik 20 millió forintra. A K&H-nál is 10 millió forint a sztenderd összeghatár, mobiltokennel viszont elvileg egyáltalán nem szabnak ilyet.

Kiszámoltuk azt is, mennyibe kerül egy 10 millió forintos átutalás az egyes pénzintézeteknél. Ez az összeg általában 6-15 ezer forint között mozog, de itt is komoly különbségeket találunk.

A legalacsonyabb díjszabással a K&H dolgozik, ahol 6000 forintért megúsznánk egy ilyen nagy összegű utalást, a legmagasabb díjat pedig a Magnet Bank számolja fel, számításaink szerint egy 17 300 forint körülit. A sorból viszont igazán a Gránit Bank lóg ki, ahol az átutalásnak nincsen semmilyen díja.

Járjunk utána

Az általunk is vizsgált feltételek és költségek persze gyakran tájékoztató jellegűek. Ezért egy nagy összegű átutalás előtt mindenképp érdemes alaposan utánajárni, van-e más előzetes teendőnk a pénztári ügyintézés során, illetve hogy milyen határidővel tudják épp teljesíteni a megbízást.

A nagy összegű átutalásra való igényünk általában telefonon keresztül könnyedén bejelenthetjük, a pontos kondíciókról pedig bankunk honlapján tájékozódhatunk. Ha nagyon kedvezőtlennek találjuk a feltételeket, nem árt megfontolni a bankváltást sem, de egy ilyen hosszútávú pénzügyi lépés még alaposabb tervezést és megfontolást igényel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 9. 16:31
Rendkívül jó idszakot zárt a Rupert Murdoch nevével fémjelzett médiaóriás, a News Corp: közel dupláj...
Holdblog  |  2022. augusztus 9. 06:04
Exkluzív (mini)interjút készítettünk Zsiday Viktor portfóliómenedzserrel, aki az elmúlt hetekben, tö...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?