Budapest, 2020. június 19.Müller Cecília országos tisztifõorvos a veszélyhelyzet megszûnése utáni új szabályokról tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erõforrások Minisztériumában (Emmi) 2020. június 19-én.MTI/Balogh Zoltán

Kiderült, még mindig van 1 hónapod igényelni a 219 ezres támogatást: ez az új határidő

2021. szeptember 2. 16:01

A legfrissebb információk szerint október 4-én érhet véget a veszélyhelyzet. Ami többek között azt is jelentené, hogy tízezernyi magyar eddig még biztosan igényelhetné a 219 ezres támogatást az államtól. Igen ám, de a veszélyhelyzet vége egy sor más változást is hozna, ezek közül gyűjtöttük össze a fontosabbakat.

A legfrissebb információk szerint most úgy tűnik, hogyha az őszi ülésszakban először szeptember 20-án ül össze a parlament. Ez azért fontos, mert az Országgyűlés május 18-án szavazta meg a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény módosítását. Ennek alapján pedig a veszélyhelyzet a parlamenti őszi, első ülésnapját követő 15. napig tart. Tehát, ha az értesülés igaz, akkor a kormány rendkívüli felhatalmazása október 4-én ér véget. Persze az továbbra is kérdés marad, hogy a járvány negyedik hulláma miatt nem hosszabbítják-e ezt meg újra.

Bárhogy is legyen, mindez egy sor folyamat, intézkedés vagy kötelezettség időbeni teljesítését változtatja majd meg. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy egy több mint két hónapja elindított program okán

219 ezer forintos egyszeri támogatást kaphatnak az ágazati bértámogatásból munkavállaló híján kimaradt vállalkozások, önfoglalkoztatók.

Augusztus elején a mérleg úgy nézett ki, hogy a tevékenységük átmeneti szüneteltetésére kényszerült vállalkozóktól már mintegy 70 ezer igénylés érkezett be összesen mintegy 15 milliárd forint értékben. Hozzávetőleg 60 ezer önfoglalkoztató esetében a kedvező döntések is megszülettek, a kifizetett összeg meghaladja a 13 milliárd forintot.

Az Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásában főként azok a kiskereskedelemben, turizmus-vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban vagy szabadidő ágazatokban tevékenykedő vállalkozók részesülhetnek, akik alkalmazottak hiányában nem tudtak ágazati bértámogatásra pályázni. Az átmeneti korlátozásokkal érintett 56 főtevékenység valamelyikét folytató önfoglalkoztatók a garantált bérminimummal megegyező összeget kaphatnak. A 219 ezer forintos egyszeri támogatás mások mellett a fodrászok, kozmetikusok, idegenvezetők, előadóművészek és autósiskolai oktatók számára könnyíti meg az újraindulást.

Hogyan és meddig igényelhető a támogatás?

Az egyszerűen kitölthető, egyoldalas kérelem elérhető a kormányzati honlapon és a munka.hu oldalon. Az igényléseket a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira lehet benyújtani a veszélyhelyzet megszűnéséig.

A veszélyhelyzetet utoljára 2021. május 21-én éjfél előtt nem sokkal kiadott 2021. évi XL törvénnyel hosszabbították meg. Eszerint a veszélyhelyzet a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napjáig lesz érvényben. A bevezetőnkben tárgyaltak szerint, ha ez első ülésnap szeptember 20-én lesz, akkor a veszélyhelyzet (ha nem hosszabbítják meg)

október 4-én érne véget

Ez pedig azt jelenti, hogy egy hónapjuk van a jogosultaknak, hogy megigényeljék a támogatást, ha még nem tették. Természetesen előfordulhat, hogy időközben meghosszabbítják a veszélhelyzetet, ahogy akár az is, hogy megszüntetik azt. Jelen állás szerint viszont, aki még szeretne hozzájutni a támogatáshoz, igényelje mielőbb. Biztos, ami biztos, most úgy látszik, 1 hónapja még van rá.

A veszélyhelyzet lejártának további, fontosabb következményei

  • A veszélyhelyzet végétől számítják jelenleg a lejárt okmányok pótlásának kötelezettségét, ezek az okmányok ugyanis a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek, azaz, ha bejön az október 4-i dátum, akkor december elejéig beszélhetünk ebben az esetben. Azután viszont a lejárt okmányok már nem lesznek validak, ez megint csak akkor igaz, ha nem hosszabbítják meg a veszélyhelyzetet, vagy nem törlik el hamarabb. (Érintett főbb okmányok: személyi igazolvány, diákigazolvány, jogosítvány, forgalmi engedély)
  • A veszélyhelyzet végével véget ér az egészségügyi dolgozók és a koronavírus világjárvány elleni védekezésben közreműködő orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók ingyenes utazása.
  • Egyes gazdasági intézkedések is semmisek lehetnek október elején. Így például az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített étel és ital 5 %-os áfája visszarendeződhet, ahogy a veszélyhelyzet lejárta után a turizmusfejlesztési hozzájárulást is újra fizetni kellene.
  • Ha vége a veszélyhelyzetnek, akkor megszűnik például az a segítő intézkedés is, ami az arra jogosultaknak ingyen biztosította a diákok és tanárok számára az internetet.
  • Az őszi kerti munkákat is érintheti a változás, a levegőminőséggel összefüggő szabályok is változhatnak a veszélyhelyzet végével (hulladék- és avarégetés szabályait önkormányzat írja elő).
  • A veszélyhelyzet végét követően 90 nappal újra emelhetők lennének az állami s önkormányzati bérleti díjak, a lakásbérletiek is.
  • A veszélyhelyzet alatt a keresőképtelenség és a keresőképesség orvosi elbírálásának és igazolása, azaz a táppénzes papír elektronikusan továbbítható a betegnek. Ez is megszűnne, ha addig másképp nem döntenek.
  • A veszélyhelyzet végeztével megszűnne a max. 6 lakás, max. 1000 m2 hasznos alapterülető lakóépületek egyszerű építkezési bejelentése.
  • A veszélyhelyzet végeztével megszűnne a háziorvosok oltásért kapott díjazása is.
  • Akinek lejárt a foglalkozás-egészségügyi alkalmasságija, annak a veszélyhelyzet megszüntetését követő 90 napig meghosszabbítják az alkalmasságát. A 90. napra viszont újból be kell szereznie az alkalmassági papírt.

(Címlapkép - MTI/Balogh Zoltán)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 26. 15:43
Sztárokkal telik meg a ring az RTL Sztárbox című, idén ősszel képernyőre kerülő műsorában. A műsor s...
Holdblog  |  2023. január 26. 12:24
Jól kezdték az évet a kriptodevizák, a sebek nyalogatása mellett a befektetők ismét vevők a pozitív...
MNB Intézet  |  2023. január 26. 11:22
Egyre nő a valószínűsége annak, hogy a várva várt gazdasági fordulat, miszerint Kína gazdasága méret...
Bankmonitor  |  2023. január 26. 10:10
Az otthonfelújítási program 2021-es kezdete óta összesen 250 ezer család élt a lehetőséggel, számukr...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?