13 °C Budapest
Budapest, 2020. június 19.Müller Cecília országos tisztifõorvos a veszélyhelyzet megszûnése utáni új szabályokról tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erõforrások Minisztériumában (Emmi) 2020. június 19-én.MTI/Balogh Zoltán

Kiderült, még mindig van 1 hónapod igényelni a 219 ezres támogatást: ez az új határidő

2021. szeptember 2. 16:01

A legfrissebb információk szerint október 4-én érhet véget a veszélyhelyzet. Ami többek között azt is jelentené, hogy tízezernyi magyar eddig még biztosan igényelhetné a 219 ezres támogatást az államtól. Igen ám, de a veszélyhelyzet vége egy sor más változást is hozna, ezek közül gyűjtöttük össze a fontosabbakat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legfrissebb információk szerint most úgy tűnik, hogyha az őszi ülésszakban először szeptember 20-án ül össze a parlament. Ez azért fontos, mert az Országgyűlés május 18-án szavazta meg a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény módosítását. Ennek alapján pedig a veszélyhelyzet a parlamenti őszi, első ülésnapját követő 15. napig tart. Tehát, ha az értesülés igaz, akkor a kormány rendkívüli felhatalmazása október 4-én ér véget. Persze az továbbra is kérdés marad, hogy a járvány negyedik hulláma miatt nem hosszabbítják-e ezt meg újra.

Bárhogy is legyen, mindez egy sor folyamat, intézkedés vagy kötelezettség időbeni teljesítését változtatja majd meg. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy egy több mint két hónapja elindított program okán

219 ezer forintos egyszeri támogatást kaphatnak az ágazati bértámogatásból munkavállaló híján kimaradt vállalkozások, önfoglalkoztatók.

Augusztus elején a mérleg úgy nézett ki, hogy a tevékenységük átmeneti szüneteltetésére kényszerült vállalkozóktól már mintegy 70 ezer igénylés érkezett be összesen mintegy 15 milliárd forint értékben. Hozzávetőleg 60 ezer önfoglalkoztató esetében a kedvező döntések is megszülettek, a kifizetett összeg meghaladja a 13 milliárd forintot.

Az Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásában főként azok a kiskereskedelemben, turizmus-vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban vagy szabadidő ágazatokban tevékenykedő vállalkozók részesülhetnek, akik alkalmazottak hiányában nem tudtak ágazati bértámogatásra pályázni. Az átmeneti korlátozásokkal érintett 56 főtevékenység valamelyikét folytató önfoglalkoztatók a garantált bérminimummal megegyező összeget kaphatnak. A 219 ezer forintos egyszeri támogatás mások mellett a fodrászok, kozmetikusok, idegenvezetők, előadóművészek és autósiskolai oktatók számára könnyíti meg az újraindulást.

Hogyan és meddig igényelhető a támogatás?

Az egyszerűen kitölthető, egyoldalas kérelem elérhető a kormányzati honlapon és a munka.hu oldalon. Az igényléseket a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira lehet benyújtani a veszélyhelyzet megszűnéséig.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A veszélyhelyzetet utoljára 2021. május 21-én éjfél előtt nem sokkal kiadott 2021. évi XL törvénnyel hosszabbították meg. Eszerint a veszélyhelyzet a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napjáig lesz érvényben. A bevezetőnkben tárgyaltak szerint, ha ez első ülésnap szeptember 20-én lesz, akkor a veszélyhelyzet (ha nem hosszabbítják meg)

október 4-én érne véget

Ez pedig azt jelenti, hogy egy hónapjuk van a jogosultaknak, hogy megigényeljék a támogatást, ha még nem tették. Természetesen előfordulhat, hogy időközben meghosszabbítják a veszélhelyzetet, ahogy akár az is, hogy megszüntetik azt. Jelen állás szerint viszont, aki még szeretne hozzájutni a támogatáshoz, igényelje mielőbb. Biztos, ami biztos, most úgy látszik, 1 hónapja még van rá.

A veszélyhelyzet lejártának további, fontosabb következményei

  • A veszélyhelyzet végétől számítják jelenleg a lejárt okmányok pótlásának kötelezettségét, ezek az okmányok ugyanis a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek, azaz, ha bejön az október 4-i dátum, akkor december elejéig beszélhetünk ebben az esetben. Azután viszont a lejárt okmányok már nem lesznek validak, ez megint csak akkor igaz, ha nem hosszabbítják meg a veszélyhelyzetet, vagy nem törlik el hamarabb. (Érintett főbb okmányok: személyi igazolvány, diákigazolvány, jogosítvány, forgalmi engedély)
  • A veszélyhelyzet végével véget ér az egészségügyi dolgozók és a koronavírus világjárvány elleni védekezésben közreműködő orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók ingyenes utazása.
  • Egyes gazdasági intézkedések is semmisek lehetnek október elején. Így például az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített étel és ital 5 %-os áfája visszarendeződhet, ahogy a veszélyhelyzet lejárta után a turizmusfejlesztési hozzájárulást is újra fizetni kellene.
  • Ha vége a veszélyhelyzetnek, akkor megszűnik például az a segítő intézkedés is, ami az arra jogosultaknak ingyen biztosította a diákok és tanárok számára az internetet.
  • Az őszi kerti munkákat is érintheti a változás, a levegőminőséggel összefüggő szabályok is változhatnak a veszélyhelyzet végével (hulladék- és avarégetés szabályait önkormányzat írja elő).
  • A veszélyhelyzet végét követően 90 nappal újra emelhetők lennének az állami s önkormányzati bérleti díjak, a lakásbérletiek is.
  • A veszélyhelyzet alatt a keresőképtelenség és a keresőképesség orvosi elbírálásának és igazolása, azaz a táppénzes papír elektronikusan továbbítható a betegnek. Ez is megszűnne, ha addig másképp nem döntenek.
  • A veszélyhelyzet végeztével megszűnne a max. 6 lakás, max. 1000 m2 hasznos alapterülető lakóépületek egyszerű építkezési bejelentése.
  • A veszélyhelyzet végeztével megszűnne a háziorvosok oltásért kapott díjazása is.
  • Akinek lejárt a foglalkozás-egészségügyi alkalmasságija, annak a veszélyhelyzet megszüntetését követő 90 napig meghosszabbítják az alkalmasságát. A 90. napra viszont újból be kell szereznie az alkalmassági papírt.

(Címlapkép - MTI/Balogh Zoltán)

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 22. péntek
Előd
42. hét
Október 22.
cAPS lOCK vILÁGNAP
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 22. 16:03