Budapest, 2020. június 19.Müller Cecília országos tisztifõorvos a veszélyhelyzet megszûnése utáni új szabályokról tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erõforrások Minisztériumában (Emmi) 2020. június 19-én.MTI/Balogh Zoltán

Kiderült, még mindig van 1 hónapod igényelni a 219 ezres támogatást: ez az új határidő

2021. szeptember 2. 16:01

A legfrissebb információk szerint október 4-én érhet véget a veszélyhelyzet. Ami többek között azt is jelentené, hogy tízezernyi magyar eddig még biztosan igényelhetné a 219 ezres támogatást az államtól. Igen ám, de a veszélyhelyzet vége egy sor más változást is hozna, ezek közül gyűjtöttük össze a fontosabbakat.

A legfrissebb információk szerint most úgy tűnik, hogyha az őszi ülésszakban először szeptember 20-án ül össze a parlament. Ez azért fontos, mert az Országgyűlés május 18-án szavazta meg a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény módosítását. Ennek alapján pedig a veszélyhelyzet a parlamenti őszi, első ülésnapját követő 15. napig tart. Tehát, ha az értesülés igaz, akkor a kormány rendkívüli felhatalmazása október 4-én ér véget. Persze az továbbra is kérdés marad, hogy a járvány negyedik hulláma miatt nem hosszabbítják-e ezt meg újra.

Bárhogy is legyen, mindez egy sor folyamat, intézkedés vagy kötelezettség időbeni teljesítését változtatja majd meg. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy egy több mint két hónapja elindított program okán

219 ezer forintos egyszeri támogatást kaphatnak az ágazati bértámogatásból munkavállaló híján kimaradt vállalkozások, önfoglalkoztatók.

Augusztus elején a mérleg úgy nézett ki, hogy a tevékenységük átmeneti szüneteltetésére kényszerült vállalkozóktól már mintegy 70 ezer igénylés érkezett be összesen mintegy 15 milliárd forint értékben. Hozzávetőleg 60 ezer önfoglalkoztató esetében a kedvező döntések is megszülettek, a kifizetett összeg meghaladja a 13 milliárd forintot.

Az Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásában főként azok a kiskereskedelemben, turizmus-vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban vagy szabadidő ágazatokban tevékenykedő vállalkozók részesülhetnek, akik alkalmazottak hiányában nem tudtak ágazati bértámogatásra pályázni. Az átmeneti korlátozásokkal érintett 56 főtevékenység valamelyikét folytató önfoglalkoztatók a garantált bérminimummal megegyező összeget kaphatnak. A 219 ezer forintos egyszeri támogatás mások mellett a fodrászok, kozmetikusok, idegenvezetők, előadóművészek és autósiskolai oktatók számára könnyíti meg az újraindulást.

Hogyan és meddig igényelhető a támogatás?

Az egyszerűen kitölthető, egyoldalas kérelem elérhető a kormányzati honlapon és a munka.hu oldalon. Az igényléseket a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira lehet benyújtani a veszélyhelyzet megszűnéséig.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A veszélyhelyzetet utoljára 2021. május 21-én éjfél előtt nem sokkal kiadott 2021. évi XL törvénnyel hosszabbították meg. Eszerint a veszélyhelyzet a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napjáig lesz érvényben. A bevezetőnkben tárgyaltak szerint, ha ez első ülésnap szeptember 20-én lesz, akkor a veszélyhelyzet (ha nem hosszabbítják meg)

október 4-én érne véget

Ez pedig azt jelenti, hogy egy hónapjuk van a jogosultaknak, hogy megigényeljék a támogatást, ha még nem tették. Természetesen előfordulhat, hogy időközben meghosszabbítják a veszélhelyzetet, ahogy akár az is, hogy megszüntetik azt. Jelen állás szerint viszont, aki még szeretne hozzájutni a támogatáshoz, igényelje mielőbb. Biztos, ami biztos, most úgy látszik, 1 hónapja még van rá.

A veszélyhelyzet lejártának további, fontosabb következményei

  • A veszélyhelyzet végétől számítják jelenleg a lejárt okmányok pótlásának kötelezettségét, ezek az okmányok ugyanis a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek, azaz, ha bejön az október 4-i dátum, akkor december elejéig beszélhetünk ebben az esetben. Azután viszont a lejárt okmányok már nem lesznek validak, ez megint csak akkor igaz, ha nem hosszabbítják meg a veszélyhelyzetet, vagy nem törlik el hamarabb. (Érintett főbb okmányok: személyi igazolvány, diákigazolvány, jogosítvány, forgalmi engedély)
  • A veszélyhelyzet végével véget ér az egészségügyi dolgozók és a koronavírus világjárvány elleni védekezésben közreműködő orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók ingyenes utazása.
  • Egyes gazdasági intézkedések is semmisek lehetnek október elején. Így például az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített étel és ital 5 %-os áfája visszarendeződhet, ahogy a veszélyhelyzet lejárta után a turizmusfejlesztési hozzájárulást is újra fizetni kellene.
  • Ha vége a veszélyhelyzetnek, akkor megszűnik például az a segítő intézkedés is, ami az arra jogosultaknak ingyen biztosította a diákok és tanárok számára az internetet.
  • Az őszi kerti munkákat is érintheti a változás, a levegőminőséggel összefüggő szabályok is változhatnak a veszélyhelyzet végével (hulladék- és avarégetés szabályait önkormányzat írja elő).
  • A veszélyhelyzet végét követően 90 nappal újra emelhetők lennének az állami s önkormányzati bérleti díjak, a lakásbérletiek is.
  • A veszélyhelyzet alatt a keresőképtelenség és a keresőképesség orvosi elbírálásának és igazolása, azaz a táppénzes papír elektronikusan továbbítható a betegnek. Ez is megszűnne, ha addig másképp nem döntenek.
  • A veszélyhelyzet végeztével megszűnne a max. 6 lakás, max. 1000 m2 hasznos alapterülető lakóépületek egyszerű építkezési bejelentése.
  • A veszélyhelyzet végeztével megszűnne a háziorvosok oltásért kapott díjazása is.
  • Akinek lejárt a foglalkozás-egészségügyi alkalmasságija, annak a veszélyhelyzet megszüntetését követő 90 napig meghosszabbítják az alkalmasságát. A 90. napra viszont újból be kell szereznie az alkalmassági papírt.

(Címlapkép - MTI/Balogh Zoltán)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem