20 °C Budapest
Szinte hihetetlen: egy átlagos magyar háztartásnak 27 milliós vagyona van

Szinte hihetetlen: egy átlagos magyar háztartásnak 27 milliós vagyona van

2019. április 9. 10:31

Egy átlagos magyar háztartásnak 27 millió forint a nettó vagyona, a medián ezzel szemben 12 millió forint. Legnagyobb mértékben a reálvagyonok értéke nőtt 2014 óta. Bár a szegényebb 50 százalék lefaragott a hátrányából, a háztartások nettó vagyonának több mint 90 százaléka a felső 50 százalékba tartozik.

Ismertette a Magyar Nemzeti Bank a háztartási vagyonfelmérés eredményét mai sajttótájékoztatóján. Eszerint a háztartások nettó vagyona 2014 és 2017 között 44 százalékkal nőtt a makroszámok szerint. A makroszámok önmagukban ugyanakkor nem sokat árulnak el - mondta Huszák Gábor, az MNB Statisztikai Igazgatóságának munkatársa. Leginkább Közép-Magyarországon nőtt a nettó vagyon a 65 év feletti korosztályban. A háztartások nettó vagyonértékének átlaga 27 millió forint volt. Vagyoneloszlásának mediánja 12 millió forint volt. Leginkább a reálvagyonelemek értéke nőtt. A vagyonnövekedésének mértéke nagyban köszönhető az ingatlanok értékének növekedésének.

Sürgős kiadásod van? Személyi hitelekért kattints kalkulátorunkra!

A felmérésben 6 ezer háztartás vett részt, 15 ezret kérdeztek meg. A vagyonadatok 2017-es évre vonatkoznak. Egy háztartás vagyonállományában vannak reálvagyon-elemek és pénzügyi vagyonelemek, a nettó vagyon ezek, valamint a háztartások tartozásainak különbsége - ezzel lehet legjobban jellemezni egy háztartás vagyonosságát.

A pénzügyi eszközök eloszlása egyenetlenebb, mint a nem pénzügyi eszközök eloszlása. Leginkább így van ez a részvényeknél - leginkább csak a legfelső ötöd rendelkezik ilyenekkel. A területi eloszlásnál az egy háztartásra jutó nettó vagyon legnagyobb része Közép-Magyarországon van, ezen belül is kiemelkedik Budapest. A változásokat tekintve azonban elmondható, hogy az Alföldön nagyobb mérétkben nőtt 2014-től. Budapesten a nettó háztartási vagyon átlaga 52,6 millió forint volt az országos 27 millió forinttal szemben. Az országos átlag 2014-ben 18,3 millió forint volt, a növekedéshez nagyban hozzájárult az ingatlanok értékének növekedése is. A mediánérték 2017-ben 12 millió, 2014-ben 8,7 millió forint volt.

A legmagasabb nettó vagyonnövekedés a 66-75 évs korosztályban volt, míg a legnagyobb vagyont a 46-55 éves korosztály birtokolja. Az alsó 50 százalék némileg lefaragdta a hátrányát, de részesedésük a nettő vagyonból még így is csak 8,9 százalék - a növekedésük három év alatt ugyanakkor 48 százalékos volt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Azaz a felső 50 százalék birtokolja a háztartások nettó vagyonának több mint 90 százalékát.

A lakosság eladósodottsága ugyanakkor még mindig alacsony nemzetközi összehasonlításban, ennek is köszönhető hogy a nettó vagyon értéke nagyot nőtt 2014 óta. Azt is megtudhattuk, hogy a magyar munkavállalók fele a legnagyobb vállalati kategóriában dolgozik, valamint a vállalat méretével egyesen arányosan nő az egy munkavállalóra jutó nyereség is - azaz a nagyvállalatok sokkal hatékonyabban működnek, mint a kisvállalatok.

A kicsi vállalkozások belföldi magántulajdonúak jellemzően, a nagyvállalatok ezzel szemben külföldi tulajdonban vannak. Nagyjából 2000 vállalat van állami tulajdonban, 24 ezer van külföldi kézben, a maradék kb. 500 ezer nem pénzügyi vállalat háztartási tulajdonban van. A teljes vállalato vagyunnak ugyanakkor ezek csak a 40 százalékát teszik ki, 50 százalékát a külföldi nagyvállalatok birtokolják - 10 százalék az állami vállalatokhoz tartozó rész. 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?