8 °C Budapest

Szinte hihetetlen: egy átlagos magyar háztartásnak 27 milliós vagyona van

2019. április 9. 10:31

Egy átlagos magyar háztartásnak 27 millió forint a nettó vagyona, a medián ezzel szemben 12 millió forint. Legnagyobb mértékben a reálvagyonok értéke nőtt 2014 óta. Bár a szegényebb 50 százalék lefaragott a hátrányából, a háztartások nettó vagyonának több mint 90 százaléka a felső 50 százalékba tartozik.

Ismertette a Magyar Nemzeti Bank a háztartási vagyonfelmérés eredményét mai sajttótájékoztatóján. Eszerint a háztartások nettó vagyona 2014 és 2017 között 44 százalékkal nőtt a makroszámok szerint. A makroszámok önmagukban ugyanakkor nem sokat árulnak el - mondta Huszák Gábor, az MNB Statisztikai Igazgatóságának munkatársa. Leginkább Közép-Magyarországon nőtt a nettó vagyon a 65 év feletti korosztályban. A háztartások nettó vagyonértékének átlaga 27 millió forint volt. Vagyoneloszlásának mediánja 12 millió forint volt. Leginkább a reálvagyonelemek értéke nőtt. A vagyonnövekedésének mértéke nagyban köszönhető az ingatlanok értékének növekedésének.

Sürgős kiadásod van? Személyi hitelekért kattints kalkulátorunkra!

A felmérésben 6 ezer háztartás vett részt, 15 ezret kérdeztek meg. A vagyonadatok 2017-es évre vonatkoznak. Egy háztartás vagyonállományában vannak reálvagyon-elemek és pénzügyi vagyonelemek, a nettó vagyon ezek, valamint a háztartások tartozásainak különbsége - ezzel lehet legjobban jellemezni egy háztartás vagyonosságát.

A pénzügyi eszközök eloszlása egyenetlenebb, mint a nem pénzügyi eszközök eloszlása. Leginkább így van ez a részvényeknél - leginkább csak a legfelső ötöd rendelkezik ilyenekkel. A területi eloszlásnál az egy háztartásra jutó nettó vagyon legnagyobb része Közép-Magyarországon van, ezen belül is kiemelkedik Budapest. A változásokat tekintve azonban elmondható, hogy az Alföldön nagyobb mérétkben nőtt 2014-től. Budapesten a nettó háztartási vagyon átlaga 52,6 millió forint volt az országos 27 millió forinttal szemben. Az országos átlag 2014-ben 18,3 millió forint volt, a növekedéshez nagyban hozzájárult az ingatlanok értékének növekedése is. A mediánérték 2017-ben 12 millió, 2014-ben 8,7 millió forint volt.

A legmagasabb nettó vagyonnövekedés a 66-75 évs korosztályban volt, míg a legnagyobb vagyont a 46-55 éves korosztály birtokolja. Az alsó 50 százalék némileg lefaragdta a hátrányát, de részesedésük a nettő vagyonból még így is csak 8,9 százalék - a növekedésük három év alatt ugyanakkor 48 százalékos volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azaz a felső 50 százalék birtokolja a háztartások nettó vagyonának több mint 90 százalékát.

A lakosság eladósodottsága ugyanakkor még mindig alacsony nemzetközi összehasonlításban, ennek is köszönhető hogy a nettó vagyon értéke nagyot nőtt 2014 óta. Azt is megtudhattuk, hogy a magyar munkavállalók fele a legnagyobb vállalati kategóriában dolgozik, valamint a vállalat méretével egyesen arányosan nő az egy munkavállalóra jutó nyereség is - azaz a nagyvállalatok sokkal hatékonyabban működnek, mint a kisvállalatok.

A kicsi vállalkozások belföldi magántulajdonúak jellemzően, a nagyvállalatok ezzel szemben külföldi tulajdonban vannak. Nagyjából 2000 vállalat van állami tulajdonban, 24 ezer van külföldi kézben, a maradék kb. 500 ezer nem pénzügyi vállalat háztartási tulajdonban van. A teljes vállalato vagyunnak ugyanakkor ezek csak a 40 százalékát teszik ki, 50 százalékát a külföldi nagyvállalatok birtokolják - 10 százalék az állami vállalatokhoz tartozó rész. 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem