14 °C Budapest
Kevés a nyelvvizsgázó: nem ösztönöz a támogatás?

Kevés a nyelvvizsgázó: nem ösztönöz a támogatás?

2019. március 12. 10:00

120 ezren nyelvvizsgáztak 2018-ban, négyezerrel többen, mint egy évvel korábban. A nyelvvizsgázók száma azonban még így sem közelíti meg a 2009-es rekordot, amikor összesen 175 ezren vizsgáztak valamelyik idegen nyelvből - írta meg az Eduline a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ friss statisztikáiból.

A legújabb statisztikák szerint 2018-ban elmaradt a nyelvvizsgarekord. Szakértők szerint ennek az az oka, hogy 2017 végén sok diák gondolta úgy, hogy pár hónappal elhalasztja a vizsgáját, mivel így visszaigényelhetik annak 20-30 ezer forintos díját az államtól.

Az első és legfontosabb: nem nőtt a vizsgázószám. Amennyiben januártól decemberig számolunk, valóban kapunk egy közel négyezer fős növekedést, de abban a pillanatban, hogy ennél kicsit szélesebbre nyitjuk a számolást, azonnal látszik, hogy 2017 novemberében és decemberében közel felére esett vissza a vizsgázók száma 

- fejtette ki Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke az Eduline-nak. Kiemelte azt is, hogy mivel 2017 végére már biztos volt, hogy 2018. január 1-től visszaigényelhetik a vizsgadíjukat a sikeresen nyelvvizsgázók, így azok a tanulók, akiknek nem volt sürgős a nyelvvizsga elhalasztották a következő év elejére.
A szakember szerint azért nem emelkedett a nyelvvizsgára készülők száma, mert a legtöbb esetben a legelső nyelvvizsga nem sikerül, de mivel az államtól csak a sikeres nyelvvizsga díját lehet visszaigényelni, így maga a nyelvvizsga nagyon sok embernek még mindig nem ingyenes.

Hiába térítik vissza a nyelvvizsga díját, gyakorlatilag ugyanúgy csak az nyelvvizsgázik, akinek előírják. A nyelvvizsgadíj visszatérítése sem segít a 2020-as felvételi szigor által okozott problémán. Akiket a közoktatás nem visz el a B2-es szint közelébe, annak nem az a legfontosabb, hogy a vizsga már ingyenes. Hiszen nekik 200-300 óra nyelvtanulásra van még szükségük, amit a család nem biztos, hogy ki tud fizetni 

- magyarázta a szakértő. Kiemelte azt is, hogy a statisztikák szerint csak a felvételizők fele kapott pontot a nyelvvizsgáért, ha bevezetik a szigorítást, akkor 5-10 százalékkal növelheti ezeknek a jelentkezőknek az arányát, de sokan lesznek, akik a következő években a felvételi szigor miatt nem tudják majd elkezdeni egyetemi, főiskolai tanulmányaikat.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mi lehet a megoldás ebben a helyzetben?

 

A teljesen sci-fi kategóriába tartozó kétszer kéthetes külföldi nyelvtanfolyam biztosan nem a helyes irány. A programismertető szerint akkora költséget irányoznak elő - hozzáteszem, jogosan, hiszen egy rendes külföldi nyelvtanfolyam valóban drága -, mint amit jelenleg a 8-10 év alatt a közoktatás összesen fordít egyetlen diákra. Ez önmagában mutatja a helyzet abszurditását 

- mondta a szakértő. Kitért arra is, hogy véleménye szerint nem a nyelvórák számának emelése jelentené a megoldást ebben a helyzetben, hanem az, hogy az idegennyelv-oktatás tanmenetébe már a középiskola vége előtt néhány évvel be kell iktatni a nyelvvizsga-követelményekkel való ismerkedést, ez akár egy belső, alacsonyabb szintű vizsga is lehet. Ezzel a diákok már megtapasztalnák, hogy milyen egy vizsgaszituáció, a tanárok pedig már ekkor mérni tudnák, hogy hol tartanak a diákok a tanulásban, nem csak a 12. év végén.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Számvető  |  2022. szeptember 28. 22:16
Kijöttek az információk az új Bónusz Magyar Állampapírról és a Prémium Magyar Állampapírról. Összess...
MEDIA1  |  2022. szeptember 28. 20:30
A VKontakte applikációját globálisan eltávolították az App Store-ból.
Holdblog  |  2022. szeptember 28. 16:10
Vészesen közeleg a katari labdarúgó-világbajnokság kezdrúgása. Ha valamikor, akkor most igazán érdem...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 28. 14:42
Ma már szinte mindenki egyetért abban, hogy muszáj félretenni ids korunkra, ha azt szeretnénk, hogy...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?