Sokat spórolnak a magyarok, csak épp nem tudatosan

2019. március 5. 16:00

Egyre több magyar rendelkezik megtakarítással, és egyre többen tudnak önerőből fedezni komolyabb összegű váratlan kiadást is - derül ki az Intrum legfrissebb felméréséből. Azonban az is látszik, hogy a magyarok nem használják ki eléggé a befektetési lehetőségeket, de gondolnak nyugdíjas éveikre. A magyarok közel 60 százaléka spórol havi rendszerességgel, amely gyakorlatilag megegyezik az európai átlaggal. A rendszeres megtakarítással rendelkezők közel fele készpénzben tartja megtakarításait, ezzel szemben Európában csupán minden ötödik válaszadó választja ezt a megoldást.

Az Intrum, Európa vezető követeléskezelő vállalatcsoportja évente elkészíti Európai Fogyasztói Fizetési Felmérését. A kutatásban Európa 24 országából közel 25 000 válaszadó, köztük 1004 magyar vett részt. A reprezentatív felmérés a magyarok megtakarítási szokásait is vizsgálta.

Párna alatt tartjuk megtakarításainkat

Egyre több magyar tud rendszeresen félretenni: 2017-ben a hazai válaszadók valamivel több mint 50 százaléka, 2018-ban pedig már közel 60 százaléka spórolt havi rendszerességgel. A magyarok spórolási lehetőségeit tekintve nincs eltérés az európai átlagtól. Az MNB adatai alapján a tavalyi évben a magyar háztartások 2500 milliárd forinttal növelték megtakarításaikat, ami a GDP 5,9 százalékának felel meg.

Hazánkban egyre kevésbé jelent gondot egy jelentősebb, az átlagos félhavi nettó jövedelemnek megfelelő váratlan kiadás rendezése. A válaszadók több mint fele hitel vagy kölcsön felvétele nélkül is fedezni tud egy előre nem látható kiadást. Ez az adat 10 százalékponttal magasabb, mint az egy évvel ezelőtti átlag.

Tudatosan spórolunk, de megtakarításainkból jellemzően nem lesz befektetés. Ezt az adatok is alátámasztják: az európai átlaghoz képest több mint kétszer annyian tartjuk megtakarításainkat készpénzben. Hazánkban a második legnépszerűbb spórolási forma a megtakarítási számla, mellyel a válaszadók több mint harmada rendelkezik, ezzel szemben európai társaink közel 60 százaléka él ezzel az eszközzel. Az értékpapírok és részvények lehetőségével a magyarok kevesebb mint 15 százaléka él. A pénzügyi tudatossággal párhuzamosan a megtakarítási lehetőségek is nőnek, éppen ezért fontos, hogy ismerjük a különböző befektetési formákat és éljünk velük.

Legnépszerűbb megtakarítási célok

Elsősorban váratlan kiadásokra teszünk félre: 10-ből 7 válaszadó emiatt takarékoskodik. A magyarok számára továbbra is fontos a lakáscélú megtakarítás, de már kevésbé jelentős, mint a korábbi felmérésben volt. Ugyanakkor egyre többen spórolnak utazásra, ez a második legmeghatározóbb cél.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A magyarok számára fontos az öngondoskodás: az előző évhez képest nem változott azok száma, akik idős korukra tesznek félre. Az európai átlaggal összhangban a válaszadók majdnem negyede mondta azt, hogy nyugdíjas éveire spórol.

A pénzügyi tudatosság növekedése érezhető Magyarországon. Látszik, hogy régiós szinten hazánkban a legtudatosabbak, ha öngondoskodásról van szó. A kutatás alátámasztja, hogy a környező országok közül nagyobb arányban spórolunk erre a célra, mint Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban és Romániában

- hangsúlyozta Deszpot Károly, az Intrum üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm