16 °C Budapest
Könnyen tönkretehet a válás, ha nem készülsz fel: így kerüld el a csődöt

Könnyen tönkretehet a válás, ha nem készülsz fel: így kerüld el a csődöt

2018. december 18. 16:50

A válás az egyik legfájdalmasabb és legfeszültebb dolog, amit valaki átélhet. Ugyanakkor a házasság nem csak lelkileg viselhet meg, hanem a pénztárcádat is kiürítheti. Magyarországon naponta csaknem 50 házasság bomlik fel, a felek pedig a legtöbb esetben anyagilag is nyögnek. Itt van néhány tipp, mit kell tenned, ha nem akarod, hogy totálisan csődbe vigyen a különválás

A válás sokszor nem csak a lelkünket, de a pénztárcánkat is megviseli, akár életeket is tönkretehet. Főképpen akkor, ha nem készülsz fel rá kellőképpen, miután meghozod a végleges döntést. 

"Sok nő nem is tudja, hogy mennyi van a kasszában, vagy mennyi adósságuk van házastársával" - vélte a Huffington Postnak Chelsea Long jogász. Ha pedig valaki nem tudja, milyen adósságállománnyal, mennyi pénzzel rendelkeznek, akkor igencsak hátrányos helyzetben van a váláskor, hiszen nem tudja, mi mindent kell elosztani. Minden banki levelet, kivonatot át kell nézni, és összesíteni kell - így nem lehet baj.

Készíts költségvetést

Válás előtt tudnod kell, hogy mennyi pénzből tudod fenntartani az életszínvonaladat. "Az ügyfeleknek ismerniük kell havi kiadásaikat: élelmiszerek, mosoda vagy vegytisztítás, autók karbantartása, orvosi számlák és előírások, szórakozás, jótékonysági adományok, tisztítószerek, személyes higiénia és így tovább" - mondta Amanda L. F. Harris, ügyvéd. Ennek érdekében szintén fusd át a bankszámla-kivonatokat, derítsd ki: mire mennyit költesz pontosan. Ha gyerek is van, akkor azt is érdemes tudni, hogy rájuk mennyit kell költeni havonta.

Legyen külön hitelkártyád

Ha válásról van szó, mindig fontos, hogy pénzhez tudj jutni: ehhez pedig jól fog jönni egy hitelkártya is. Jaime Humphries Davis jogász azt mondta a lapnak, hogy sok esetben kerültek bajba emberek váláskor, mert a volt párjuk zároltatta a közös számlát, pedig fontos, hogy ez alatt az időszak alatt se kelljen nélkülözni.

Keress egy ügyvédet

Sokan gondolják, hogy a házasságot zökkenőmentesen, ügyvédi segítség nélkül is fel lehet bontani. Pedig ez nem teljesen így van: mindig jó, ha egy hozzáértő segít neked, aki látott már ilyet, ismeri a papírmunkát és észreveszi, ha át akarnak verni. Ugyanakkor a kóklereket is kerülni kell, Libby James, egy családjogi ügyvéd azt javasolta, hogy több referenciát is kérjünk a lehetséges jelöltektől.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Képezz tartalékot

A szakértők azt tanácsolják, hogy minden hónapban tegyél félre valamennyit. "Sajnos a válás gyakran drága" - mondta Amanda Gordon, a Rocket Lawyer ügyvédje. "Mi azt ajánljuk, hogy legalább egy hónapnyi megélhetési költséget halmozzanak fel a válás bejelentése előtt. Nem csak azért, hogy a pénzügyek miatti stresszt a lehető legalacsonyabb szinten tartsuk, hanem azért is, mert az esetleges bírósági eljárás lassú lehet." Használd ki a bónuszokat, és ne feledd: sok kicsit sokra megy, nem feltétlenül kell minden alkalommal egy vagyont félre tenni.

Nem olcsó a válás

Annak ellenére, hogy 2010 és 2016 között másfélszeresére emelkedett a házasságkötések száma a KSH legfrissebb adatai szerint, 2016-ban még mindig közel 20 ezren döntöttek a válás mellett. Mindez pedig azt jelenti, hogy naponta 50 házasság bomlik fel Magyarországon. Egy válás pedig nem csak érzelmileg nagyon megterhelő, de anyagilag is: a válóperindítás illetéke 30 ezer forint, de ha a felek nem tudnak megegyezni, akkor ezt ki kell egészíteni az illetéket úgynevezett tételes illetékekkel. Példaként említhetjük a szülői felügyeleti jog, mint meghatározhatatlan jog tételes illetékét, aminek összege 21 ezer forint, de a lakáshasználattal kapcsolatban is felmerülhetnek költségek, és nem szabad elfeledkezni a tartásdíj illetékéről sem. A gyermektartás mellett pedig felmerülhet a házastársi tartás is. Nem csoda hát, hogy a hirtelen jött bonyodalmakba rendkívül könnyű belegabalyodni és hibás döntéseket hozni.

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?