40 évesen nyugdíjba mennél? Nem lehetetlen: ezzel a módszerrel neked is sikerülhet

40 évesen nyugdíjba mennél? Nem lehetetlen: ezzel a módszerrel neked is sikerülhet

2018. november 18. 13:01

Annak ellenére, hogy az utóbbi időben egyre többet hallani arról, hogy a jövőben - nem csak Magyarországon, hanem világszerte - emelkedni fog a nyugdíjkorhatár, ha valaki nagyon tudatosan él, nem elképzelhetetlen, hogy a törvényileg előírtnál korábban hagyjon fel a mindennapi robottal. Akár már a 30-as éveiben. Magyarországon is van már erre példa. Viszont ha nem szeretnénk 65 éves korunkig vagy még tobvább dolgozni, nagyon hamar életmódot kell váltanunk és akár már a húszas években félre kell tennünk a fizetésünk jó részét.

Ma már vannak, akik tudatosan készülnek nyugdíjas éveikre. Ha valaki korán elkezd takarékoskodni, tényleg gondtalanul élvezheti majd idős napjait. Ehhez nem kell mást tennünk, mint minél előbb félretenni néhány ezer forintot. Ha például már 25 évesen havonta 5-10 ezer forintot nyugdíjcélú megtakarításra fordítunk, 40 év alatt milliós nyugdíjtőkét halmozhatunk fel.

Vannak azonban olyanok, akik nem szeretnének 65-70 éves korukig várni azzal, hogy otthagyják a munkahelyüket. Jóval korábban, akár már 35-40 évesen fel szeretnének hagyni a mindennapi munkával és inkább élvezni szeretnék az életet. Ez első hallásra lehetetlennek tűnnek, de nem az.  Főként külföldi oldalakon (például itt vagy itt ) akadhatunk olyan írásokba, ahol a fiatalok hosszasan ecsetelik, miként lehet a bőven 60 év feletti nyugdíjkorhatárhoz képest korábban felhagyni az aktív munkával. Már Magyarországon is van példa hasonlóra, igaz, egyelőre nem sok.

Ez kell a korai nyugdíjhoz

Nem könnyű ugyanis annyi pénzt félretenni, amennyi életünk végéig elég lenne. Főleg nem könnyű ezt megtenni ma Magyarországon, ahol a legtöbben épp hogy csak kijönnek a fizetésükből. De mégis mennyi pénzről beszélünk? Mennyit kéne összegyűjteni?

Külföldi kutatások szerint az éves megélhetési költségünk 25-szörösére rúgó megtakarítás kell ahhoz, hogy ennek hozamából nagy valószínűséggel életünk végéig megéljünk.

2018. január-augusztusban a KSH adatai szerint a nettó átlagkereset 215 700 forint volt. Vegyük az egyszerűség kedvéért ezt most egyenlőnek a megélhetési költséggel. Ezzel számolva ahhoz, hogy korán nyugdíjba vonulhassunk, első körben közel 65 millió forintot kellene összegyűjtenünk.

Mi lesz, ha történik valami?

Suze Orman, amerikai pénzügyi guru személy szerint nem hisz a korai nyugdíjban.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tudom, hogy 25,30, 35 éves korotokban fel akartok hagyni a munkával, de ezzel van egy kis gond. Ahogy öregszetek, egyre több minden történhet. Sőt, rossz dolgok nem csak idősebb korban történnek, hanem akkor is, amikor még fiatalok vagytok. Elüt egy kocsi. Lebetegszel. Rákos leszel. Rossz dolgok mindenkivel történnek. Ha van 20,30, 50 vagy 100 millió dollárod, oké, nem gond. (...) De néhány százezer dollár, vagy 1-2 millió nem lesz elég

- idézi a 67 éves pénzügyi tanácsadót a The Washington Post.

Az olvasóknak feltűnhet, az Egyesült Államokban elég más összegekről beszélnek a korai nyugdíjjal kapcsolatban. A 65 millió forint ugyanis nagyjából 230 ezer dollárnak felel meg, ami Suze Orman szerint Amerikában semmire se lenne elég.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?