15 °C Budapest
40 évesen nyugdíjba mennél? Nem lehetetlen: ezzel a módszerrel neked is sikerülhet

40 évesen nyugdíjba mennél? Nem lehetetlen: ezzel a módszerrel neked is sikerülhet

2018. november 18. 13:01

Annak ellenére, hogy az utóbbi időben egyre többet hallani arról, hogy a jövőben - nem csak Magyarországon, hanem világszerte - emelkedni fog a nyugdíjkorhatár, ha valaki nagyon tudatosan él, nem elképzelhetetlen, hogy a törvényileg előírtnál korábban hagyjon fel a mindennapi robottal. Akár már a 30-as éveiben. Magyarországon is van már erre példa. Viszont ha nem szeretnénk 65 éves korunkig vagy még tobvább dolgozni, nagyon hamar életmódot kell váltanunk és akár már a húszas években félre kell tennünk a fizetésünk jó részét.

Ma már vannak, akik tudatosan készülnek nyugdíjas éveikre. Ha valaki korán elkezd takarékoskodni, tényleg gondtalanul élvezheti majd idős napjait. Ehhez nem kell mást tennünk, mint minél előbb félretenni néhány ezer forintot. Ha például már 25 évesen havonta 5-10 ezer forintot nyugdíjcélú megtakarításra fordítunk, 40 év alatt milliós nyugdíjtőkét halmozhatunk fel.

Vannak azonban olyanok, akik nem szeretnének 65-70 éves korukig várni azzal, hogy otthagyják a munkahelyüket. Jóval korábban, akár már 35-40 évesen fel szeretnének hagyni a mindennapi munkával és inkább élvezni szeretnék az életet. Ez első hallásra lehetetlennek tűnnek, de nem az.  Főként külföldi oldalakon (például itt vagy itt ) akadhatunk olyan írásokba, ahol a fiatalok hosszasan ecsetelik, miként lehet a bőven 60 év feletti nyugdíjkorhatárhoz képest korábban felhagyni az aktív munkával. Már Magyarországon is van példa hasonlóra, igaz, egyelőre nem sok.

Ez kell a korai nyugdíjhoz

Nem könnyű ugyanis annyi pénzt félretenni, amennyi életünk végéig elég lenne. Főleg nem könnyű ezt megtenni ma Magyarországon, ahol a legtöbben épp hogy csak kijönnek a fizetésükből. De mégis mennyi pénzről beszélünk? Mennyit kéne összegyűjteni?

Külföldi kutatások szerint az éves megélhetési költségünk 25-szörösére rúgó megtakarítás kell ahhoz, hogy ennek hozamából nagy valószínűséggel életünk végéig megéljünk.

2018. január-augusztusban a KSH adatai szerint a nettó átlagkereset 215 700 forint volt. Vegyük az egyszerűség kedvéért ezt most egyenlőnek a megélhetési költséggel. Ezzel számolva ahhoz, hogy korán nyugdíjba vonulhassunk, első körben közel 65 millió forintot kellene összegyűjtenünk.

Mi lesz, ha történik valami?

Suze Orman, amerikai pénzügyi guru személy szerint nem hisz a korai nyugdíjban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Tudom, hogy 25,30, 35 éves korotokban fel akartok hagyni a munkával, de ezzel van egy kis gond. Ahogy öregszetek, egyre több minden történhet. Sőt, rossz dolgok nem csak idősebb korban történnek, hanem akkor is, amikor még fiatalok vagytok. Elüt egy kocsi. Lebetegszel. Rákos leszel. Rossz dolgok mindenkivel történnek. Ha van 20,30, 50 vagy 100 millió dollárod, oké, nem gond. (...) De néhány százezer dollár, vagy 1-2 millió nem lesz elég

- idézi a 67 éves pénzügyi tanácsadót a The Washington Post.

Az olvasóknak feltűnhet, az Egyesült Államokban elég más összegekről beszélnek a korai nyugdíjjal kapcsolatban. A 65 millió forint ugyanis nagyjából 230 ezer dollárnak felel meg, ami Suze Orman szerint Amerikában semmire se lenne elég.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?