Kifolyik a pénz a kezedből? 9 módszer, amivel te is meggazdagodhatsz

Kifolyik a pénz a kezedből? 9 módszer, amivel te is meggazdagodhatsz

2018. május 19. 16:10

Az emberek többsége sokkal könnyebben költi el, mint keresi meg a pénzt. Ennek oka többnyire igen kézenfekvő: sokan egyszerűen nem keresnek elegendő pénzt ahhoz, hogy kényelmesen fedezni tudják a kiadásaikat. Ez azonban nincs kőbe vésve: szintén rengetegen vannak, akiknek jelentős havi bevételük van, mégis kifolyik a pénz a kezeik közül. Az alábbiakban olyan, gyakorinak mondható hibákat szedtünk össze, melyek kiküszöbölésével megállítható a pénz már említett "elfolyása".

Rengetegen vannak, akiknek szinte elfolyik a pénz a kezeik közül, és igazán meg sem tudják mondani, hogy mire is ment el a fizetésük a hónap végére. Ráadásul sokszor nem is arról van szó, hogy a fizetés alacsony volta miatt nem marad semmi a hónap végére, amit félre lehetne tenni, hanem egyszerűen arról, hogy sok-sok kicsi kiadás terheli a családi költségvetést, amelyek ráadásul gyakran teljesen feleslegesek.

Felesleges előfizetések

Számos család rendelkezik olyan előfizetésekkel, melyeket valójában ki sem használnak. Lehet, hogy mondjuk öt évvel ezelőtt még rendszeresen nézted a kábeltévét, de ha mostanra ez a szokásod már megváltozott, akkor szánd rá magad, és mondd vissza ezt a szolgáltatást. Lehetséges, hogy az ilyen, régről megmaradt előfizetések havi szinten nem jelentenek jelentős kiadást, de az évek folyamán már jelentősebb összeget tehetnek ki.

Alkohol

Nem azt akarjuk mondani, hogy mindenki hagyjon fel az alkoholos italok fogyasztásával, arra azonban érdemes lehet odafigyelni, hogy hol fogyasztjuk ezeket. Ezeknek a termékeknek ugyanis jellemzően sokkal magasabb az áruk az éttermekben, szórakozóhelyek, mint az üzletekben.

Kávé, tea

Hasonlóan az alkoholhoz, a kávé és a tea fogyasztását is sokkal olcsóbban megúszhatjuk, amennyiben otthon készítjük el magunknak ezeket az italokat, és nem pedig teázókban, kávézókban vásároljuk meg őket.

Jelzáloghitel kiváltása

Könnyen lehet, hogy a 10 évvel ezelőtt felvett jelzáloghitelünknél mostanra sokkal jobbat, tehát sokkal olcsóbbat is találhatunk. Egy jelzáloghitel kiváltása persze macerás, több hetes folyamat is lehet, ugyanakkor érdemes abba belegondolni, hogy egy alacsonyabb törlesztővel havonta több ezer, éves szinten már több tízezer forintot spórolhatunk meg.

Késedelmi díjak

Meglehetősen dühítő, amikor egy elfelejtett határidő miatt az eredeti tartozáson felül még késedelmi díjakat is kénytelenek vagyunk fizetni. Ennek elkerülése érdekében célszerű automatizálni a rendszeres kiadásokat. Ennek egyik legegyszerűbb módja a csoportos beszedési megbízás, amely esetén a szolgáltatók automatikusan leemelik számlánkról a tartozásunkat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szerencsejáték

Persze mindig van egy-egy mázlista, aki egy szerencsés szelvénnyel megalapozza magának az egész életét, ám ők vannak kisebbségben. A többség éveken, akár évtizedeken át dobálja ki a pénzt az ablakon. Érdemes lehet átgondolni, hogy ez vajon tényleg megéri-e.

Banki költségek

Magas a számlavezetési díj, esetleg a bankkártya éves díja? Vagy túl magas jutalékot von le a bank a számládról egy-egy utalás után? Ebben az esetben ne félj bankot váltani, hiszen éves szinten ezzel is több ezer forintot spórolhatsz.

Törleszd időben a hitelkártyád

Nagyon fontos, hogy mindig odafigyelj a hitelkártyád törlesztési határidejére, késedelem esetén ugyanis jelentős büntetést, illetve magas kamatot is kénytelen vagy fizetni. Illetve a hitelkártyák esetén is érvényes az előző állítás: ha találsz olyat, amelynek jobbak a kondíciói, akkor ne félj váltani.

Ne a márkanév alapján vásárolj

Sokan csak a márkaneveket figyelik vásárlás közben, és nem foglalkoznak azzal, hogy emiatt akár jelentősen több pénzt is kénytelenek kiadni egy-egy termékért. Pedig könnyedén lehet, hogy egy-egy kevésbé neves, és ezáltal olcsóbb termék is van olyan jó minőségű, mint a nagy márkák gyártmányai.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?