7 °C Budapest

Emiatt megy gajra a legtöbb házasság: 5 tipp, hogy elkerüld a krízist

2018. május 13. 13:00

Amíg valaki egyedülálló, nincsenek a kiadásokkal kapcsolatos problémái: ő dönti el, mikor, mire, mennyit költ. Amikor összekötjük valakivel az életünket, ez alapjaiban változik meg. A pénz pedig komoly konfliktusforrás, az anyagi helyzet hatással van a mindennapokra, és ha nem vigyázunk, rengeteg feszültséget, nézeteltérést okozhat, akár váláshoz is vezethet. Persze ahogy minden problémára, erre is van megoldás. Segítünk, mire érdemes figyelni a hétköznapokon, hogy ne legyenek viták, elszámoltatások és kérdőre vonások.

Nézzünk szembe a tényekkel: a legtöbb házasság a pénz miatt megy tönkre

- idézi a CNN Beth Lynch pénzügyi tanácsadó. Felmerül a kérdés, hogy lehet megelőzni a katasztrófát? Elég néhány dologra odafigyelni, és máris könnyebb lesz az életünk.

1. Elő a farbával!

Ha együtt élünk valakivel, és még akár közös kasszán is vagyunk az illetővel, a legfontosabb az ősztintseég. Nem szabad sunnyogni, titkolózni. Az persze komoly konfliktusforrás lehet, ha a házaspárok egyik tagja imád költekezni, lételeme a vásárlás, a másik pedig inkább spórolós. A saját érveinken túl érdemes figyelni a másikra, megpróbálni megérteni őt. Van, hogy valaki azért szabadul be a bevásárlóközpontba és hagy az üzletekben irdatlan pénzeket, mert borzalmas napja volt és ezzel szeretné vigasztalni magát.

Lehet, hogy aki ész nélkül spórol, annak sokat kellett nélkülöznie gyerekkorában. Ezekről érdemes beszélni, megfejteni, mit miért csinálunk. Judith Gruber pszichoterapeuta gyakran foglalkozik olyan párokkal, akiknek a pénzügyek miatt vannak nézeteltéréseik. A szakember szerint a pénzhez való hozzáállás nagyban függ a neveltetésünktől, hogy mit láttunk gyerekkorunkban otthon.

Múltbeli hangoknak nevezem ezeket. A pénzügyi szokásokra gyakran hatással vannak a szülők, a vallás, az egykori tanárok, barátok vagy akár az új közösségi média

 - mondta. Viszont ha beszélünk arról, mi zavar a másik viselkedésében, és figyelünk rá, amikor magyarázatot ad, megértjük, mit miért tesz, könnyebb lesz összehangolni a kaidásokat is.

2. Elengedhetetlen a közös költségvetés

Ha megvolt a nagy beszélgetés, és tudomsául vettük, hogy msáhogy állunk a pénzügyekhez, és sikerült valamilyen formában közös nevezőre jutni, érdemes készíteni egy költségvetést. Írjátok fel, kinek mekkora a havi bevétele, milyen fix kiadások vannak (rezsi, törlesztőrészlet, bérlet), aztán pedig vegyétek végig a kiadásokat is: mennyit költöttetek étkezésre, szórakozásra, utazásra, stb?

Látva a kiadásokat, beszéljétek meg, van-e bármelyikőtöknek rossz érzése látva a kiadásokat. Ha van, mit érez, mi zavarja a kiadásokkal kapcsolatban? Erről fontos őszintén beszélni, ahogy arról is, milyen közös célra próbálnak megtakarítani pénzt.

3. Lőjetek be egy kiadási küszöböt

Miután átnéztétek a költségvetést, megvittatátok a közös célokat, és hogy havonta mennyi pénzt szeretnétek félretenni, beszéljétek meg, mennyi pénzt költhettek úgy a közös számláról anélkül, hogy arról a másikkal előre egyeztetnétek. Ez nem könnyű: belőni egy összeget, amivel mindenki kedvére gazdálkodhat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Fontos, hogy mind a két fél ugyannyit költhessen, tekintet nélkül arra, mennyit keres

- idézi a CNN Anne Brennan Malec pénzügyi tanácsadót.

4. Minden hónapban üljetek le átbeszélni a pénzügyeket

A pénzről beszélni sokszor kellemetlen, de muszáj. Havonta egyszer árdemes leülni az élettársaknak, házaspároknak és átbeszélni a havi kiadásokat, megnézni, hol tudnának megfogni egy kis pénzt, ha szeretnének félretenni, átnézni, mi az, amire túl sokat költenek.

5. Ha nem megy, kérjetek segítséget

Néha hiába próbálkozik valaki, nem tudnak dűlőre jutni. A veszekedés, kiabálás helyett érdemes egy harmadik fél segítségét kérni: pénzügyi tanácsadó jöhet szóba, esetleg fel lehet keresni egy terapeutát.

Elképzelhető, hogy a szakember sem tud segíteni, és a felek nem tudnak dűlőre jutni. Ez viszont nem feltétlenül jelenti a kapcsolat végét: számtalan, a gyakorlatban jól működő módszer van a pénzügyek kezelésére, nem a közös számla az egyetlen alternatíva. A felek dönthetnek úgy például, hogy a közös számlára mind a ketten utalnak egy bizonyos összeget, amelyből a közös kiadásokat fedezik, de lesz nekik saját bankszámlájuk is, és az ott lévő pénzt arra költik, amire akarják.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm