11 °C Budapest

5 aggasztó tünet: ha ezeket tapasztalod, pénzügyi segítségre van szükséged

2018. március 4. 12:46

Néha csupán nagyon apró dolgokon múlik az, hogy mennyire gyorsan szalad ki zsebünkből a pénz. Sokszor nem is tudja az ember, hogy pontosan mit is csinált rosszul, csak azt látja, hogy bizony a következő fizetésig még hátra van néhány nap, viszont a bankszámla jóformán már üres. Pedig a pénzzel való rossz bánásmód jelei, még ha nem annyira szembetűnőek, felismerhetők és kezelhetők. 

Sokan gondolhatják, hogy "nekem bizony nincsenek rossz anyagi berögződéseim", mégis hónap végére kiürülnek a számlák, és már csak épphogy marad valamit étel az asztalon következő fizetésig, a rezsitartozásokról nem is beszélve.

Fontos azonban tisztázni, a rossz pénzügyi szokásoknak mindig vannak tünetei, amiket ha felismer az ember, orvosolhatja őket. Sok (negatív) szokás ugyanis annyira mindennapossá válhat egy idő után, hogy már fel sem figyelünk rá, pedig lehet, hogy éppen ezek közül néhány vezet el odáig, hogy hónap végén már csak a strigulázás megy fizetésnapig. 

Éppen ezért Sarah Coles, személyes pénzügyi elemző tanácsai nyomán összegyűjtöttünk 5 biztos tünet arra nézve, hogy rosszul bánsz a pénzzel, de ne aggódj, azt is megmutatjuk, hogy a szakértő szerint miként módosíthatsz ezeken a mérgező szokásokon.

1. tünet: Adósságba esel

Nem kell feltétlenül óriási adósságokat felhalmozni azért, hogy az anyagiak ne menjenek flottul. Sokszor elég, ha csak alkalmanként fut ki az ember a keretből. Ha te is azt veszed észre, hogy egy-egy "szükségtelen" költekezést áruhitelből vagy nem jól megválasztott személyi kölcsönből fedeztél, akkor itt az ideje annak, hogy elgondolkodj. Vajon tényleg szükséged volt arra a valamire, ami adósságba hajszolt?

Ha a válasz nem, akkor első feladatod azt, hogy újratervezd a saját vagy háztartásod teljes költségvetését, és egy rendszeres költségcsökkentési tervet készíts. Azaz szűrj ki minden olyan többletköltséget, ami csak a pénzt viszi, de valós hasznot nem jelent a számodra. Lehet, hogy az is elég, ha 200 tévé csatorna helyett csak 60-at fogsz, mert úgysem tévézel annyit vagy a gigászi internetsebességről egy alacsonyabb csomagra váltasz, mert úgyis csak levelezésre és böngészésre használod a netet. Ne feledd, hosszú távon az ördög, az ilyen kis dolgokban lakozik.

2. tünet: Elfelejtesz megtakarítani

Annak, ha nem takarékoskodsz hosszú távon bizony drága következményei lesznek. Nem elég, hogy egy-egy váratlan pillanatban nem lesz vésztartalékod, amihez nyúlhatnál, de még a lehetőségét is elveszted annak, hogy összegyűjts mondjuk egy olyan alapot, amit például magas hozamok reményében a jövőben befektess.

A megtakarítás rendkívül fontos, kiváltképp a mai világban. Úgyhogy, amikor csak teheted és amennyit csak tudsz mindenképp tegyél félre. Kezdetnek már az is elég lehet, ha nyitsz egy kedvező feltételű megtakarítási számlát, és a fizetésed egy részét rögvest hónap elején áthelyezed oda. Ezzel máris nyertél, hiszen ez az összeg kikerül az elköltésre szánt büdzséből, és majd csak csodálkozol, hogy "jé, így is kijöttem a pénzemből."

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

3. tünet: Elodázod, leállítod a hosszú távú terveid

A hosszú távra kitűzött célok a jelenből sokszor nem tűnnek valóságosnak, és a mindennapi nehézségeket látva az ember könnyen hajlamos lemondani róluk. Ez azonban nem jó stratégia. 

Hosszú távú cél lehet például a békés, boldog idős kor elérése, amihez akár teljes életmódváltásra és nem kevés nyugdíjmegtakarításra lehet szükség. Ezek közül azonban egyik összetevő sem érhető el rögvest, hanem csakis állandó odafigyeléssel és kitartással. Elsődlegesen tehát mindenkinek fejben kell tisztáznia azt, hogy mire készül, és hogy mindezt milyen cél érdekében teszi.  A többi viszont már jön magától. 

4. tünet: Minimális hiteldíjat törlesztesz csak vissza

Ha esetleg hitelkártyát használsz, és túlszaladtál a kereteden, viszont ezt követően csak a kártyához tartozó minimális visszafizetési kötelezettségnek teszel eleget, akkor nem elég, hogy az adósságot csigalépésben fizeted vissza, de az egyre csak növekvő kamatdíjak valósággal megrázhatják a teljes költségvetésed. 

Mindezt csak úgy úszhatod meg, hogy a lehető leggyorsabban visszafizeted a legnagyobb költségű tartozásaid, hogy azokra még véletlenül csak rakódjanak horribilis kamatterhek. 

5. tünet: Nem használod ki a támogatásokat

Sokan pusztán nemtörődömségből vagy egyszerű információhiányból fakadóan nem használnak ki különböző, az állam által nyújtott kedvezményeket. Ezek lehetnek szociális alapú támogatások vagy adóvisszatérítések, amikért bizony a magánszemélynek kell folyamodnia. Mindenképpen érdemes tehát tájékozódni az efféle lehetőségekről, akár saját magunk által, akár szakértő segítségével, de olyan, lakossági pénzügyekkel foglalkozó portálokat is, mint például a Pénzcentrum érdemes napi szinten nyomon követni a legfrissebb információk érdekében.

(Mirror)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem