5 aggasztó tünet: ha ezeket tapasztalod, pénzügyi segítségre van szükséged

5 aggasztó tünet: ha ezeket tapasztalod, pénzügyi segítségre van szükséged

2018. március 4. 12:46

Néha csupán nagyon apró dolgokon múlik az, hogy mennyire gyorsan szalad ki zsebünkből a pénz. Sokszor nem is tudja az ember, hogy pontosan mit is csinált rosszul, csak azt látja, hogy bizony a következő fizetésig még hátra van néhány nap, viszont a bankszámla jóformán már üres. Pedig a pénzzel való rossz bánásmód jelei, még ha nem annyira szembetűnőek, felismerhetők és kezelhetők. 

Sokan gondolhatják, hogy "nekem bizony nincsenek rossz anyagi berögződéseim", mégis hónap végére kiürülnek a számlák, és már csak épphogy marad valamit étel az asztalon következő fizetésig, a rezsitartozásokról nem is beszélve.

Fontos azonban tisztázni, a rossz pénzügyi szokásoknak mindig vannak tünetei, amiket ha felismer az ember, orvosolhatja őket. Sok (negatív) szokás ugyanis annyira mindennapossá válhat egy idő után, hogy már fel sem figyelünk rá, pedig lehet, hogy éppen ezek közül néhány vezet el odáig, hogy hónap végén már csak a strigulázás megy fizetésnapig. 

Éppen ezért Sarah Coles, személyes pénzügyi elemző tanácsai nyomán összegyűjtöttünk 5 biztos tünet arra nézve, hogy rosszul bánsz a pénzzel, de ne aggódj, azt is megmutatjuk, hogy a szakértő szerint miként módosíthatsz ezeken a mérgező szokásokon.

1. tünet: Adósságba esel

Nem kell feltétlenül óriási adósságokat felhalmozni azért, hogy az anyagiak ne menjenek flottul. Sokszor elég, ha csak alkalmanként fut ki az ember a keretből. Ha te is azt veszed észre, hogy egy-egy "szükségtelen" költekezést áruhitelből vagy nem jól megválasztott személyi kölcsönből fedeztél, akkor itt az ideje annak, hogy elgondolkodj. Vajon tényleg szükséged volt arra a valamire, ami adósságba hajszolt?

Ha a válasz nem, akkor első feladatod azt, hogy újratervezd a saját vagy háztartásod teljes költségvetését, és egy rendszeres költségcsökkentési tervet készíts. Azaz szűrj ki minden olyan többletköltséget, ami csak a pénzt viszi, de valós hasznot nem jelent a számodra. Lehet, hogy az is elég, ha 200 tévé csatorna helyett csak 60-at fogsz, mert úgysem tévézel annyit vagy a gigászi internetsebességről egy alacsonyabb csomagra váltasz, mert úgyis csak levelezésre és böngészésre használod a netet. Ne feledd, hosszú távon az ördög, az ilyen kis dolgokban lakozik.

2. tünet: Elfelejtesz megtakarítani

Annak, ha nem takarékoskodsz hosszú távon bizony drága következményei lesznek. Nem elég, hogy egy-egy váratlan pillanatban nem lesz vésztartalékod, amihez nyúlhatnál, de még a lehetőségét is elveszted annak, hogy összegyűjts mondjuk egy olyan alapot, amit például magas hozamok reményében a jövőben befektess.

A megtakarítás rendkívül fontos, kiváltképp a mai világban. Úgyhogy, amikor csak teheted és amennyit csak tudsz mindenképp tegyél félre. Kezdetnek már az is elég lehet, ha nyitsz egy kedvező feltételű megtakarítási számlát, és a fizetésed egy részét rögvest hónap elején áthelyezed oda. Ezzel máris nyertél, hiszen ez az összeg kikerül az elköltésre szánt büdzséből, és majd csak csodálkozol, hogy "jé, így is kijöttem a pénzemből."

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

3. tünet: Elodázod, leállítod a hosszú távú terveid

A hosszú távra kitűzött célok a jelenből sokszor nem tűnnek valóságosnak, és a mindennapi nehézségeket látva az ember könnyen hajlamos lemondani róluk. Ez azonban nem jó stratégia. 

Hosszú távú cél lehet például a békés, boldog idős kor elérése, amihez akár teljes életmódváltásra és nem kevés nyugdíjmegtakarításra lehet szükség. Ezek közül azonban egyik összetevő sem érhető el rögvest, hanem csakis állandó odafigyeléssel és kitartással. Elsődlegesen tehát mindenkinek fejben kell tisztáznia azt, hogy mire készül, és hogy mindezt milyen cél érdekében teszi.  A többi viszont már jön magától. 

4. tünet: Minimális hiteldíjat törlesztesz csak vissza

Ha esetleg hitelkártyát használsz, és túlszaladtál a kereteden, viszont ezt követően csak a kártyához tartozó minimális visszafizetési kötelezettségnek teszel eleget, akkor nem elég, hogy az adósságot csigalépésben fizeted vissza, de az egyre csak növekvő kamatdíjak valósággal megrázhatják a teljes költségvetésed. 

Mindezt csak úgy úszhatod meg, hogy a lehető leggyorsabban visszafizeted a legnagyobb költségű tartozásaid, hogy azokra még véletlenül csak rakódjanak horribilis kamatterhek. 

5. tünet: Nem használod ki a támogatásokat

Sokan pusztán nemtörődömségből vagy egyszerű információhiányból fakadóan nem használnak ki különböző, az állam által nyújtott kedvezményeket. Ezek lehetnek szociális alapú támogatások vagy adóvisszatérítések, amikért bizony a magánszemélynek kell folyamodnia. Mindenképpen érdemes tehát tájékozódni az efféle lehetőségekről, akár saját magunk által, akár szakértő segítségével, de olyan, lakossági pénzügyekkel foglalkozó portálokat is, mint például a Pénzcentrum érdemes napi szinten nyomon követni a legfrissebb információk érdekében.

(Mirror)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. június 30. 22:15
Közműcég részvényem nincsen, és az ilyeneket nem is a magas infláció idején érdemes venni, de ahogy...
MEDIA1  |  2022. június 30. 18:20
A Fővárosi Törvényszék után a Fővárosi Ítélőtábla is azt állapította meg, hogy az NMHH Médiatanács j...
Holdblog  |  2022. június 30. 16:09
A természeti-politikai drámák miért hoznak el egy jobb világot? Mert okosabbá és szabadabbá teszik a...
Kiszámoló  |  2022. június 29. 21:59
Emlékszünk még, amikor a kormány ingyenessé tette a kéményseprést a lakosságnak? Nem, nem arra, hogy...
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?