17 °C Budapest
Így maxolják ki az állami támogatást az élelmes magyarok

Így maxolják ki az állami támogatást az élelmes magyarok

2018. január 30. 09:00

Egyre több ügyfél igyekszik kimaxolni a lakástakarékok után járó állami támogatást, az átlagos havi megtakarítási összeg már közelíti a 20 ezer forintot - írja a Világgazdaság.

Népszerűek a hazai lakás-takarékpénztárak (LTP), a várakozások szerint a tavalyi évben jobb eredményt értek el a piaci szereplők, mint 2016-ban. A termék a 30 százalékos, maximum évi 72 ezer forintos támogatásnak köszönheti a népszerűségét, ami a hagyományos bankbetétek eltűnésével még kedvezőbbnek tűnik.

Az LTP-s szerződések felfutása abból is látszik, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly már másfélszer annyi állami támogatást utalt el az ügyfelek megtakarításai után, mint 2014-ben. Növekszik azon ügyfelek aránya, akik igyekeznek kimaxolni az állami támogatást. A Fundamentánál 17 400 forint, az OTP-nél 18 ezer forint és az Ersténél is a 20 ezer forintot közelíti a szerződések havi átlagos betétösszege. Az Aegonnál ez valamelyest elmarad, ott 15 ezer forint.

{{BANK360BANNER_LTP}}

Sokan kötnek szerződéseket a családtagjaikra, kiskorú gyerekeikre, ezáltal tovább fokozzák az állami támogatás mértékét. Az OTP-nél például minden negyedik előtakarékoskodó több szerződést is köt, a többi takarékpénztárnál az ügyfelek ötöde tesz így. A Fundamentánál ez az ügyfélkör birtokolja a szerződések közel 40 százalékát.

Szakmai körökben egyre többször hallani arról, hogy időszerű lenne átalakítani a lakás-takarékpénztári rendszer támogatási formáját. A lap ezzel kapcsolatban megkereste a Nemzetgazdasági Minisztériumot, ahol közölték, hogy nincsen a kormányzat napirendjén a rendszer átalakítása, a lakás-takarékpénztári támogatások jelenlegi formája beleilleszkedik abba az eszköztárba, amellyel az állam az otthonteremtést segíti.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?