13 °C Budapest
Nagyot néz majd Németh Szilárd: újabb rezsicsökkentés jöhet

Nagyot néz majd Németh Szilárd: újabb rezsicsökkentés jöhet

2017. szeptember 15. 05:45

Az okosmérés lassan meghódítja Nyugat-Európát, hiszen új energiafelhasználási szemléletre tanítja a felhasználókat. Ezek segítségével pedig drasztikusan csökkenthetők a rezsiköltségek. Ezzel szemben Magyarországon még mindig nem látszik a lakossági okosmérés áttörés. 

A brit kormány nemrég komoly lépéseket tett annak érdekében, hogy Nagy Britanniában minél több háztartásban elérhetővé váljanak a legújabb generációs okosmérők. Ezek segítni fognak a rezsi költségek csökkentésében - mondják ők. A koncepció vezérfonala, hogy ezek az úgynevezett okosmérők idővel a fogyasztó összes gáz, hő és villanyfogyasztásáról azonnali információval tudnak majd szolgálni a háztartást illetően. Ez pedig a gyakorlatban azt jelentené, hogy

a központi fogyasztásmérő rendszerről bármikor leolvashatnánk, hogy mennyit fogyasztottunk az elmúlt hónapban, akár percre pontosan lebontva. Így, a szerkezet állandó visszajelzése segítene tudatosabbá tenni háztartásaink energiafelhasználását, csökkentve azok rezsiköltségeit.

További előnye lenne a rendszernek, hogy a szolgáltatók valós fogyasztás alapú ajánlatokkal kereshetnék meg ügyfeleiket, beállítva azok optimális energiaellátását mindenféle becslések nélkül. Így az energiatakarékosság jegyében az Egyesült Királyság mellett Svédország, Olaszország és Spanyolország is rengeteg okosmérőt helyezett üzembe az elmúlt évek során, megvalósítva ezzel a nyugat-európai rezsicsökkentést.

Magyarországon azonban különösen kritikus a fogyasztók energiatudatos hozzáállása, akkor ha rezsikérdésről van szó. Néhány évvel ezelőtti cikkünkben beszámoltunk arról, hogy mekkora kurdarcba fulladt az a 2014-ben zárult próba, melyben okosmérőket teszteltek lakossági felhasználókon. Hiába monitorozhatták saját fogyasztási adataikat honfitársaink, fogyasztásuk egyáltalán nem csökkent, holott Nyugat-Európa egyes országaiban a lakosok 3,5-11 százalékos energiamegtakarítást értek el az okosmérési tesztidőszakokban.

A helyzet kettőségét jól mutatja az is, hogy az ipari felhasználók már hazánkban is okosmérős rendszeren működnek. Joggal merül fel tehát a kérdés, hogy mi a helyzet a lakossági átállással. A Központi Okos Mérés Zrt. (KOM) jelenleg 60 ezer kihelyezett okosmérővel folytat tesztüzemet hazánkban, melyben főleg kis- és középvállalkozások vesznek részt. Megkeresésünkre Dr. Molnár Gábor, a KOM vezérigazgatója elmondta, hogy a jelenlegi Mintaprojekt 2018-as kiértékelését követően vizsgálják meg, hogy lehetőség nyílik-e az alkalmazott technológiák lakossági kiterjesztésére.

A 2014-es kudarchoz nagymértékben hozzájárult, hogy a mérési időszak pontosan egybeesett a rezsicsökkentéssel, így a fogyasztók nem voltak érdekeltek energiafelhasználásuk optimalizálásában. Egy másik sarkalatos pont a biztonság kérdése volt a magyaroknál, éppen ezért az új projekt kiemelten foglalkozik ezzel a kérdéssel, ugyanis

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

a KOM által létrehozott komplex mérésvezérlési központ kiemelt védettséggel ellátott. A fogyasztásmérők kizárólag előre meghatározott, biztonságos csatornákon képesek kommunikálni, magas biztonságú eszközök.

- mondta el Dr. Molnár Gábor.

Mindent egybevetve a nagy okosmérős áttörés még várat magára Magyarországon, és csak bizakodni lehet abban, hogy mindenekelőtt maguk a fogyasztók ismerik majd fel mennyi előnyük származna abból, ha pontos adatok felhasználásával saját maguk alakíthatnák energiafelhasználási szokásaikat. 


NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20