12 °C Budapest
Sose volt még ennyire fontos az öngondoskodás

Sose volt még ennyire fontos az öngondoskodás

2016. szeptember 29. 20:32

A munkavállalók számára továbbra is fontos a nyugdíj- és egészségpénztári megtakarítás, ezért a cafeteriarendszer várható átalakítása után a készpénzes béren kívüli juttatás egy része jelentheti a fedezetet az egyéni befizetésekre - derül ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége konferencián, amelyen szó volt többek között az önkéntes nyugdíjpénztárak által elért kiemelkedő hozamokról, a cafeteriarendszer átalakításáról is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Bár az öngondoskodást a dolgozók fontosnak tartják, sokan vannak, akik anyagi okokból nem engedhetik meg maguknak, hogy egyénileg takarékoskodjanak a nyugdíjpénztári vagy egészségpénztárakkal. A cafeteriarendszeren keresztül a munkáltatók eddig kedvezményes adóteher mellett adhattak támogatást a tagoknak. A tervek szerint azonban jövőre 15 százalékponttal közel 50 százalékra nő ennek a juttatásnak az adóterhelése, ami sok munkáltatónál nem fér bele a kiadásokba.

Az ÖPOSZ szerint azonban továbbra is szükség lenne arra, hogy a munkáltatók kedvezményes adózás mellett támogathassák az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári tagsággal rendelkező munkavállalók megtakarításait.

A szövetség korábbi felmérése szerint a

munkavállalók 46 százaléka tervezi, hogy részben, vagy teljes mértékben kiegészíti az adóteher növekedése miatt kieső munkáltatói hozzájárulást.

Ugyanakkor a nyugdíjpénztári tagoknál 12 százalékos, az egészségpénztári tagoknál pedig - még magasabb - 32 százalékos azoknak az aránya, akik nem lesznek képesek fedezni a korábbi munkáltatói hozzájárulást.

Hardy Ilona, az ÖPOSZ elnökségi tagja kiemelte, hogy a szervezet kutatásai szerint a pénztártagok körében a nyugdíjra és egészségügyi kiadásokra való felkészülés jelenti a legfontosabb célok egyikét. A pénztári szektor egyik legfontosabb céljaként Hardy Ilona a pénztári megoldások előnyeinek tudatosítását és a pénztári megtakarítók számának gyarapítását nevezte, mellyel nőhet a pénztári vagyon, így a tagok megalapozhatják a biztosabb jövőjüket, legyen szó egészségről vagy a nyugdíjról.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kutatásból az derül ki, hogy a munkavállalók körében bőven van tere a pénztári megoldásokat érintő bővülésre. 

Bár a nyugdíjcélú megtakarítások közül az önkéntes nyugdíjpénztári tagság a legnépszerűbb konstrukció, csak a munkavállalók 24 százaléka rendelkezik jelenleg önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással.

Ugyanakkor kedvező, hogy a korábbi időszakokhoz képest nőtt az arány: az idei év elején a munkavállalók 22, tavaly ősszel pedig 19 százalékuknak rendelkezett vele. Szintén kedvezőnek tartják az ÖPOSZ szakértői, hogy a munkavállalók közel fele, 47 százaléka a nyugdíjpénztári megtakarítást tartja legköltséghatékonyabb, legjobb ár/érték arányú megtakarításnak a nyugdíjas évekre. 

Az egészségügyi kiadásokra való megtakarításokat is kulcsfontosságúnak tartják a munkavállalók. Ez a cél a második helyen áll a megtakarítási célok rangsorában. Azonban a kutatás szerint hiába tartják fontosnak, a munkavállalók csupán 29 százalékának van egészségügyi megtakarítása. Ezek között egyébként az egészségpénztári megtakarítás a legnépszerűbb.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?