Sose volt még ennyire fontos az öngondoskodás

Sose volt még ennyire fontos az öngondoskodás

2016. szeptember 29. 20:32

A munkavállalók számára továbbra is fontos a nyugdíj- és egészségpénztári megtakarítás, ezért a cafeteriarendszer várható átalakítása után a készpénzes béren kívüli juttatás egy része jelentheti a fedezetet az egyéni befizetésekre - derül ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége konferencián, amelyen szó volt többek között az önkéntes nyugdíjpénztárak által elért kiemelkedő hozamokról, a cafeteriarendszer átalakításáról is.

Bár az öngondoskodást a dolgozók fontosnak tartják, sokan vannak, akik anyagi okokból nem engedhetik meg maguknak, hogy egyénileg takarékoskodjanak a nyugdíjpénztári vagy egészségpénztárakkal. A cafeteriarendszeren keresztül a munkáltatók eddig kedvezményes adóteher mellett adhattak támogatást a tagoknak. A tervek szerint azonban jövőre 15 százalékponttal közel 50 százalékra nő ennek a juttatásnak az adóterhelése, ami sok munkáltatónál nem fér bele a kiadásokba.

Az ÖPOSZ szerint azonban továbbra is szükség lenne arra, hogy a munkáltatók kedvezményes adózás mellett támogathassák az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári tagsággal rendelkező munkavállalók megtakarításait.

A szövetség korábbi felmérése szerint a

munkavállalók 46 százaléka tervezi, hogy részben, vagy teljes mértékben kiegészíti az adóteher növekedése miatt kieső munkáltatói hozzájárulást.

Ugyanakkor a nyugdíjpénztári tagoknál 12 százalékos, az egészségpénztári tagoknál pedig - még magasabb - 32 százalékos azoknak az aránya, akik nem lesznek képesek fedezni a korábbi munkáltatói hozzájárulást.

Hardy Ilona, az ÖPOSZ elnökségi tagja kiemelte, hogy a szervezet kutatásai szerint a pénztártagok körében a nyugdíjra és egészségügyi kiadásokra való felkészülés jelenti a legfontosabb célok egyikét. A pénztári szektor egyik legfontosabb céljaként Hardy Ilona a pénztári megoldások előnyeinek tudatosítását és a pénztári megtakarítók számának gyarapítását nevezte, mellyel nőhet a pénztári vagyon, így a tagok megalapozhatják a biztosabb jövőjüket, legyen szó egészségről vagy a nyugdíjról.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kutatásból az derül ki, hogy a munkavállalók körében bőven van tere a pénztári megoldásokat érintő bővülésre. 

Bár a nyugdíjcélú megtakarítások közül az önkéntes nyugdíjpénztári tagság a legnépszerűbb konstrukció, csak a munkavállalók 24 százaléka rendelkezik jelenleg önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással.

Ugyanakkor kedvező, hogy a korábbi időszakokhoz képest nőtt az arány: az idei év elején a munkavállalók 22, tavaly ősszel pedig 19 százalékuknak rendelkezett vele. Szintén kedvezőnek tartják az ÖPOSZ szakértői, hogy a munkavállalók közel fele, 47 százaléka a nyugdíjpénztári megtakarítást tartja legköltséghatékonyabb, legjobb ár/érték arányú megtakarításnak a nyugdíjas évekre. 

Az egészségügyi kiadásokra való megtakarításokat is kulcsfontosságúnak tartják a munkavállalók. Ez a cél a második helyen áll a megtakarítási célok rangsorában. Azonban a kutatás szerint hiába tartják fontosnak, a munkavállalók csupán 29 százalékának van egészségügyi megtakarítása. Ezek között egyébként az egészségpénztári megtakarítás a legnépszerűbb.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 4. 20:08
Mostantól a PlayStation5-felhasználók a PS5 konzolra letöltött Disney+ applikáción keresztül 4K HDR...
Bankmonitor  |  2022. október 4. 16:07
A CSOK támogatáshoz kapcsolódó késedelmi kamat mértékét október 1-tl 5 százalékban maximálták. Ennél...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Holdblog  |  2022. október 4. 05:01
A geopolitikai fordulatok viharaiban szinte már megfeledkeztünk arról, hogy alig több mint egy éve m...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?