21 °C Budapest
Véres bankrablás Magyarországon: milliárdokat vittek el a bűnözők

Véres bankrablás Magyarországon: milliárdokat vittek el a bűnözők

2016. március 27. 07:00

Idén már két bankrablás is történt itthon, ráadásul egy hónapon belül. Ennek apropóján a Pénzcentrum megnézte, hány bankrablás történt Magyarországon az utóbbi évtizedekben, és melyik évben kaszálták a legtöbbet a bűnözők.

Idén már kétszer raboltak bankot Magyarországon: február végén az Oktogonnál lévő Citibankot, a héten pedig az OTP Blaha Lujza téri fiókját fosztották ki. Az utóbbiról a Pénzcentrumnak sikerült videofelvételt is szereznie, amin az elkövető látható:

Azzal kapcsolatban, hogy a 2-es terrorkészültség mellett hogy tudták kirabolni az OTP fiókját, Pintér Sándor belügyminiszter nemrég azt válaszolta, hogy ez nem terrorcselekmény,  csak egy közönséges bűncselekmény. Ettől függetlenül biztos benne, hogy sikerül elkapni a tettest.

A rablók egyébként nem kaszáltak rekordösszeget, mindkét esetben kisebb zsákmánnyal menekültek el. Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint idén az első két hónapban 1 142 000 forintot zsákmányoltak bankrabláskor. Mivel az első két hónapban egyedül a Citibank fiókját rabolták ki, nem nehéz kitalálni, hogy a Citibankot kiraboló tolvajról lehet szó. Ehhez jön hozzá az OTP-t megkopasztó bankrabló, aki - meg nem erősített források szerint - nagyjából 100-200 ezer forintos zsákmánnyal távozott.

A betéteseknek nem kell félniük
Azoknak, akiknek bankbetétben van a pénzük, egy esetleges bankrablás esetén sem kell aggódniuk, hogy kár éri őket. A bankok ugyanis igyekeznek egyszerre egy bizonyos bankfiókban minél kevesebb készpénzt tartani, illetve különböző biztonsági intézkedéseket is hoznak, ami jelentősen megnehezíti, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű készpénzt raboljanak el a fiókból. A betétbe tett pénzünket a betétbiztosítás is garantálja, a betétes akkor is hozzájuthat a pénzéhez, ha a bank esetleg bezár, vagy csődbe megy. Magyarországon a legnagyobb ilyen szereplő az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), ahol 100 ezer euróig (körülbelül 31 millió forint) garantálják az ügyfelek befektetéseit.

Bár ez sem kis összeg, és még csak két hónap eredménye, mégis messze elmarad a 2000-es évtől, amikor a statisztikák szerint 264 015 200 forintot raboltak összesen a bankokból.

Hasonlóan nagy összeggel sikerült megrövidíteniük a tolvajoknak a bankokat 1998-ban és 2001-ben is. 2014-ben viszont mindössze 17 615 662 forintot sikerült zsákmányolniuk. Természetesen az elrabolt összeg mennyisége és a bankrablások száma szorosan összefügg. Az alábbi ábrán látható, hogy a rekorder években a bankrablások száma is jóval magasabb volt.

2000-ben volt a legtöbb, összesen 135 bankrablás. 1998-ban 104, 2001-ben 102, míg 2014-ben csupán 17 esetet regisztráltak.

Az elmúlt évek legemlékezetesebb bankrablásai

A legtöbb bankrablás nem marad meg az emberek emlékezetében, viszont van néhány olyan eset, ami a mai napig kitörölhetetlen a magyarok fejéből.

A leghírhedtebb magyar rablópáros: Donászi és Bene (1989 - 1993)

Az utóbbi évek legbrutálisabb rablótámadásai kétségtelenül a Donászi-Bene páros nevéhez köthetőek, akik 1989 és 1993 között legalább egy tucatnyi támadást követtek el, és több embert meggyilkoltak. A páros számos fegyveres rablást hajtott végre, többnyire pénzszállító járművek ellen. Az ő számlájukra írható többek között az 1991 nyarán történt győri pénzszállító autó, a budai Skála áruház pénzszállító autójának, az újpesti Alfa áruház pénzszállítójának és a soroksári postának a kirablása is. Ezen felül két vadász életét is kioltották, akik 1992 novemberében észrevették a lőgyakorlatozó párost a Sárszentmihály melletti erdőben.

A Legfelsőbb Bíróság 1996-os ítélete életfogytiglani büntetést szabott ki rájuk. Donászi Aladár végül 2001 augusztusában öngyilkosságot követett el a sporonkőhidai börtönben. Bene Lászlót pedig idén az első fokú bíróság feltételesen szabadlábra helyezte volna, mert a börtönben kifogástalan magatartást tanúsított. Abban az időben ugyanis, amikor a rablópárost életfogytiglanra ítélték, a ténylegesen letöltendő büntetés mértéke 20 év szabadságvesztést jelentett. Ennyi idő után az elítéltet feltételesen szabadságra lehetett bocsátani. Ha nem, plusz 5 évvel hosszabbíthatták meg a büntetést, azaz 25 év után mindenképpen kiszabadult az elítélt. A Szegedi Törvényszék azonban hatályon kívül helyezte az elsőfokú bíróság március elsején meghozott döntését, így egyelőre biztosan nem kerül szabadlábra Bene László.

A "Viszkis Rabló" (1993 - 1999)

A "Viszkis rabló" néven hírhedtté vált Ambrus Attila volt már jégkorongozó, írt könyvet, készítettek róla filmet, elvégezte a Dunaújvárosi Főiskola kommunikáció szakát, jelenleg pedig a börtönben megtanult kerámiakészítéssel foglalkozik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Közel 30 alkalommal rabolt ki bankokat, takarékszövetkezeteket, utazási irodákat, és postákat elmaszkírozott arccal és "álruhában". Néhány helyen többször is megfordult. Rablás előtt a helyszínekhez közeli kocsmákban whiskyt ivott, innen jött a "beceneve". A legtöbb esetben taxival ment rabolni, és azzal is távozott. Mindezt úgy, hogy az őt szállító taxisoknak fogalmuk sem volt róla.

Néhány rablásnál voltak tettestársai, de a legtöbb alkalommal egyedül ment fosztogatni. Az utolsó rablás során elfogták a tettestársát, aki lebuktatta, és ezt követően sikerült elfogni a rendőrségnek.

Posta- és bankrablásai során közel 200 millió forintot zsákmányolt. 2002-ben 17 év börtönt szabtak ki rá, azonban jó magaviselete miatt 2012. január 31-én, feltételesen szabadlábra helyezték. Azóta megnősült, elmondása szerint jó útra tért, saját könyvet adott ki, és továbbra is kerámiákat készít.

Móri mészárlás (2002)

A sajtóban gyakran csak móri mészárlásként említett bankrablás sokak szerint a magyar kriminológia egyik legkegyetlenebb bankrablása volt. A 2002. május 9-én történt rablás során nyolc embert lőttek agyon brutális kegyetlenséggel. Ez azért is sokkoló, mert az esetet megelőző 9 évben elkövetett bankrablások során összesen egy áldozat vesztette életét a rendőrség adatai szerint.

A rablók összesen 7,3 millió forintot zsákmányoltak. A rendőrség még aznap a zsákmánynál is magasabb összeget - 10 millió forintos - vérdíjat tűzött ki a gyanúsítottakra, amit később 25 millióra emeltek.

A tettesek elkövetése azonban nem ment egyszerűen. Néhány órával a bűncselekményt követően a rendőrség két, már korábban is körözött bűnözőt - Farkas Róbertet és Horváth Szilárdot - gyanúsította meg a bankrablás elkövetésével, de a nyomozás során nem találtak ellenük bizonyítékokat. Később letartóztatták Kaiser Edét és Hajdú Lászlót, akik mindvégig tagadták, hogy közük lenne az ügyhöz. A nyomozás során a rendőrség is rájött, hogy nagy valószínűséggel nem ők voltak a tettesek, hanem két tatabányai férfi, Nagy László és Weiszdorn Róbert. Nagy László még a bírósági ítélet előtt öngyilkos lett a börtöncellájában, Weiszdorn Róbert pedig életfogytiglani fegyházbüntetést kapott. A bankfiók helyén a rablás után műszaki bolt nyílt, az Erste Bank pedig máshová költöztette el móri fiókját.

Angyalföldi hajsza (2013)

A főváros XIII. kerületében lévő Béke úti K&H bankfiókot rabolta ki egy fegyveres férfi, majd szatyorral, gyalog menekült el a helyszínről. Az esetet egy közeli biztonsági kamera is rögzítette, amin jól látszik, ahogy a bankrabló futva menekül, majd hosszú másodpercekkel utána kocog a bank biztonsági őre.

A biztonsági őrnek - annak ellenére, hogy  ellenállt a fegyverrel fellépő férfinak, és megfutamította a támadót - nem sikerült utolérnie a tolvajt. A tettest néhány hónap múlva sikerült elfognia a rendőrségnek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 16:00
Ezentúl a Magyar Telekom előfizetőinek is elérhető a HGTV.
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?