4 °C Budapest
Ezek a családok félmilliót kaptak az államtól: csak ennyit tettek érte

Ezek a családok félmilliót kaptak az államtól: csak ennyit tettek érte

Pénzcentrum
2016. március 9. 13:35

Tavaly jelentősen több lakáshitelt vettek fel, mint 2014-ben, a kölcsönök negyedét a Fundamenta nyújtotta. A lakástakarékok azonban a megtakarítás szempontjából is kiemelkedőt tudnak nyújtani, hiszen a négy éves konstrukció 10 százalék feletti, fix kamatozást adhat. A magyar családok átlagosan 1,7 millió forinthoz jutottak a lakáskasszából, de mennyi volt ebből az állami támogatás?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A lakáshitelek negyedét a Fundamenta nyújtja Magyarországon, közel harmadával több kölcsönt nyújtott a lakástakarék pénztár (LTP) tavaly, mint 2014-ben. Ugyan a teljes hitelezés arányában ez kisebb visszaesést jelent, azonban a cég életében ez rekordot jelentett.

Az összes tőlük felvett hitel 89 milliárd forintot tett ki. Jó hír, hogy a többi hitelezőhöz hasonlóan náluk is csökkent a késedelmes hitelek aránya, 1,3 százalék volt, ami jelentősen alacsonyabb a bankok 16 százalékos arányánál. Nemcsak a hitelek piacán van jelen a cég, hanem a lakáscélú megtakarítások piacán is jelentős szereplő.

A folyósított megtakarítások és hitelek összesen 175 milliárd forintot tettek ki 2015-ben

- emelte ki Gergely Károly, a Fundamenta elnök-vezérigazgatója.

Ez egyébként 102 ezer otthon megteremtéséhez (vagy megújításához) járult hozzá, vagyis minden, LTP-t igénybe vevő család 1,7 millió forinthoz juthatott lakáscélra.

Ez családonként 480 ezer forint állami támogatás kifizetésének felel meg.

Érdekes, hogy 6,6 forint folyósításra jutott egy forintnyi állami támogatás. Az LTP-k befizetései után ugyanis az állam 30 százalékos jóváírást ad a számlánkra. Az összes állami támogatás 6,6-szorosát fizette ki tavaly lakáscélú felhasználásra a Fundamenta. Az állami támogatás aránya egyébként csökkenő tendenciát mutat, vagyis egyre többet költünk a saját pénzünkből lakáscélra.

Az ügyfelek közel 40 százaléka újraköti a szerződését a lejárat után

 - mondta Morafcsik László, a Fundamenta értékesítési és marketing igazgatója. A szerződéses összegek növekedtek, a korábbi 1,95 millióról közel 2,2 millió forintra ugrott, a megtakarítók kétharmada pedig a maximális megtakarítható összeget választja (20 ezer forint). A legtöbben egyébként lakásvásárlásra használják fel a kapott összeget, de az építkezés is 15 százalékot tesz ki.

Pénzcentrum vélemény
Mit hozhat a jövő?

Hosszú távon a jelzálogbankok alapításának köszönhetően a bankok által nyújtott futamidő végéig fixált lakáshitelek jelenhetnek meg. Viszont jelenleg az LTP-k nyújtják az egyik legkedvezőbb kamatot a végig rögzített kölcsönöknél. Amíg nem lesz szinte minden banknál elérhető a 15-20 évre fixált lakáshitel, addig a lakástakarékok jelenthetik az egyik legjobb alternatívát ezen a piacon.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35