20 °C Budapest
Egyre több magyar tartja külföldi bankban a pénzét

Egyre több magyar tartja külföldi bankban a pénzét

2015. december 4. 09:00

670 milliárd forintra emelkedett júniusig a magyar háztartások külföldön tartott betéteinek állománya, ezzel a jegybank adatai szerint a júniusig tartó egy év alatt 13,3 százalékkal nőtt a külföldön tartott pénz mennyisége - írja a Világgazdaság.

A jegybank adatai szerint négy év alatt megduplázódott a külföldön tartott pénz mennyisége, ami miatt a megtakarításokon belül a külföldön tartott betétek súlya is nagyobb lett: míg 2010 közepén alig haladta meg az egy százalékot, idén már az összes pénzügyi eszköz 1,7 százalékát tette ki.

Ehhez többek között hozzájárulhatott, hogy egyrészt 2013 óta rohamosan csökkennek a hazai piacon elérhető lakossági betéti kamatok, másrészt a külföldön munkát vállaló magyarok növekvő száma miatt gyorsan emelkedik az ott nyitott bankszámláké is, és a kinn élő magyarok a felhalmozott megtakarításaiknak csak egy részét hozzák vagy küldik haza. Illetve még az is közrejátszhat, hogy 2012 környékén kissé megcsappant a lakosság pénzügyi rendszerbe vetett bizalma, amihez hozzájárult az ország leminősítése, a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások korábbi beolvasztása az állami pillérbe, és az újabb, pénzügyi szolgáltatásokhoz kapcsolódó terhek bevezetése.

Az elérhető hozamok miatt a külföldön tartott betét egy átlagos magyar háztartás számára azonban nem feltétlenül kedvező, a Nyugat-Európában elérhető kamatok ugyanis a magyarországiaknál is alacsonyabbak, a hozamok utáni adót ugyanúgy meg kell fizetni, a bankszámlák fenntartási költsége viszont többszöröse is lehet az itthon megszokottnak. Így a közeljövőben arra lehet számítani, hogy elsősorban a külföldön keletkezett jövedelmek hizlalják majd az állományt, a megtakarítási piac átlagánál valamivel gyorsabb mértékben.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 18:43
Emellett egy másik eset miatt figyelmeztetésben is részesítette a tévétársaságot a grémium. Bírságot...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?