17 °C Budapest
Bankkártyát csapoltak a szabolcsi mestertolvajok: így csinálták

Bankkártyát csapoltak a szabolcsi mestertolvajok: így csinálták

2015. október 5. 11:32

Ijesztően gyakran találkozunk a rendőrségi hírekben bankkártyás visszaélésekkel. Pontosabban nagyon sok olyan bankkártyás visszaéléssel, amikor maga a kártya birtokosa a hibás azért, mert ellopják a pénzét.

Hát persze, hogy a pénztárcában volt

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Ibrányi Rendőrőrse lopás megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást egy 49 éves paszabi lakos ellen. A hölgy 25 éves lányával közösen múlt csütörtökön a paszabi posta ügyfélterében lopta el egy idős férfi pénztárcáját.

A tárcában bankkártya is volt, a mellette tárolt PIN kóddal a két nő a tulajdonos számlájáról is tudott pénzt levenni.

Az ibrányi rendőrök a bűncselekmény napján a település térfigyelő kameráinak felvételeinek segítségével azonosították a feltételezett tetteseket.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a PIN kód védelme, titokban tartása. A szabolcsi rendőrök például azt tanácsolják megoldásként, hogy érdemes lehet a mobiltelefonban egy fiktív névhez rendelt telefonszám utolsó négy számjegyeként elmenteni a PIN-t.

A Pénzcentrum 5+1 tippet mutat a biztonságos kártyahasználathoz

1. SOHA ne írd a kártyára, a pénztárcádba a PIN-kódot.

Kevesen tudják, hogy amikor az ellopott kártya PIN-kódját használva tudják megkopasztani a bankszámlánkat, a bank várhatóan nem fogja megtéríteni a kárunkat. Így nemcsak az igen borsos, akár 15-20 ezer forintos kártyaletiltási-és pótlási díjat kell majd megfizetnünk, hanem bizony a veszteségek is minket terhelnek.

A bankok általános szerződési feltételeiben ugyanis külön kikötik, hogy a kártyatulajdonos gondatlan magatartása következtében bekövetkező visszaélésekért nem viselik a felelősséget. Ilyen lehet például, amikor

  • a felírt PIN kódot a kártyával egy helyen tartjuk a pénztárcánkban
  • a kártyára írjuk fel a PIN kódot
  • személyes adatokból (születési dátum) kikövetkeztethető a kód
  • vagy esetleg könnyen kitalálható (1234, 1111)

Ilyenkor igen kicsi a valószínűsége, hogy a pénzünkből bármennyit is viszontlássunk.

2. Állíts be SMS-értesítőt:

Ez azonnal jelez, ha pénzt vettek fel, vagy fizettek a bankkártyával. Sokszor ez riasztja a kártyabirtokost akkor is, ha a bankkártya adatait lemásolják, és a világ másik végén használják.

3. Állíts be napi limitet

A kártyás vásárlásra, valamint készpénzfelvételre beállítható felhasználási limit is. A felhasználási limit egy előre meghatározott időszakra, jellemzően egy napra vonatkozik, továbbá kapcsolódhat az egy nap alatt végzett műveletek számához, vagy összegéhez, vagy akár a kettőhöz együtt, továbbá jellemzően eltérő limit adható meg a készpénzfelvételre és a vásárlásra. Azaz a limit meghatározza, hogy naponta maximum mekkora összeget és/vagy hány alkalommal lehet készpénzben felvenni, valamint vásárlásra fordítani.

A limit beállítások tetszőleges gyakorisággal igény szerint módosíthatók, azonban számos kártyakibocsátó meghatároz felső felhasználási limiteket. A felhasználási limitek beállítása azért jelent biztonságot a kártyahasználónak, mert ha a kártya illetéktelen kezekbe kerülve (elvesztés, ellopás esetén) nem lehet azonnal felvenni vagy elkölteni a számlán lévő teljes összeget, csak a limit erejéig.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

4. Takard le a számokat

Arra is érdemes odafigyelni, hogy a sorban mögöttünk állók fizetéskor, pénzfelvételkor ne tudják lelesni, hogy mely gombokat nyomjuk meg a bolti terminálon vagy az ATM-en.

5. Figyelj az ATM-re

Készpénzfelvétel előtt ellenőrizzük, hogy az ATM pénzkiadó nyílásán nincs-e ragasztásra, átalakításra utaló nyom, illetve nem találunk-e szokatlan, oda nem illő tárgyat vagy rongálás nyomait az automatán. Ha a tranzakció során kártyánk megsérül, vagy az ATM nem adja ki, hívjuk a bank telefonos ügyfélszolgálatát, és azonnal blokkoltassuk bankkártyánkat.

5+1. Ne add ki a kezedből a kártyád

Mindig te végezd a kártyás tranzakciót, ne hagyd, hogy elvigyék (még akkor sem, ha érintőkártyával fizetsz). Például egy étteremben ne add oda a pincérnek az asztalnál: menj el a kasszához, és fizess személyesen.

Még mindig a legbiztonságosabb

Minden hasonló esetnél fontos hangsúlyozni, hogy a bankkártya még mindig az egyik legbiztonságosabb fizetési eszköznek tekinthető (például a készpénzhez képest).

A kártya kis odafigyeléssel, az alapvető szabályok betartásával nagyon biztonságosan használható, a pénzünk biztonságban van rajta, a visszaélések száma a teljes kártyahasználathoz képest elenyészőnek mondható.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?