0 °C Budapest

Pénzt találtál az utcán? Simán börtönbe kerülhetsz

Pénzcentrum
2015. szeptember 25. 05:53

Ha nem figyelünk, könnyen előfordulhat, hogy kiesik a zsebünkből néhány aprópénz vagy esetleg a boltban elejtünk pár nagyobb címletet. De mit kell tennünk, ha pénzt találunk valahol? Megtarthatjuk? Hogyan bizonyíthatjuk, ha mi hagytuk el?

A bankjegyek és érmék megtalálásáról a törvény konkrét szabályokat fogalmaz meg, eszerint a talált pénzt kötelesek vagyunk a megtalálástól számított nyolc napon belül leadni a találás helye szerint illetékes jegyzőnek. Ekkor nyilatkozatot kell tennünk arról, hogy a megtalált pénzre vagy tárgyra később igényt tartunk-e, erről pedig igazolást is kell kapnunk. Ez azért fontos, mert a talált pénzt három hónapig kell megőrizni, és

ha nem derül ki, hogy kié volt a pénz, akkor a három hónap múlva az összeg a megtalálót illeti.

Nem mindegy, hol találjuk

A talált pénz csak akkor lehet a miénk, ha azt nem egy közönség számára nyitva álló épületben (pl. bevásároló központban) vagy egy buszon esetleg villamoson találtuk. Ebben az esetben ugyanis az üzemeltetőnek vagy az alkalmazottnak kell odaadnunk a pénzt. Nekik ezt szintén három hónapig kell megőrizniük, amennyiben pedig nem jelentkezik a tulajdonos, akkor a pénz az állam tulajdonába kerül.

Mi történhet, ha nem adjuk le a talált pénzt?

A törvény nem tesz különbséget a talált pénz értéke között, ezért, ha csak egy ötforintost is találunk az utcán, azt is kötelesek vagyunk leadni. Amennyiben pedig ezt nem tesszük meg a találástól számított nyolc napon belül, akkor szabálysértést vagy bűncselekményt követünk el.

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (Btk.) 378. § (1) bekezdése alapján aki a talált dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül a hatóságnak vagy annak, aki elvesztette, nem adja át, illetve a véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül nem adja vissza, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata.

Rendőrségnek is szólni kell

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Abban az esetben, ha a pénzt egy ATM-ben vagy más automatába beszorulva találjuk meg, (pl. BKK jegykiadó automata) akkor a rendőrséget is értesítenünk kell, hiszen ez bűncselekmény gyanújára utalhat. A tolvajok ugyanis rendszeresen alkalmazzák azt a módszert, hogy a bankjegykiadó nyílást eltömítik és miután elhagytuk az automatát az így megakasztott pénzt kiveszik.

Ha én hagytam el...

Mi tévők lehetünk abban az esetben, ha mi vagyunk azok, akik kisebb vagy nagyobb pénzösszeget hagytak el? Az ORFK elmondása szerint minden esetben körültekintően kell eljárni és meg kell győződni a talált pénz vagy dolog kiadásra igényt tartó személy jogosultságáról. Ez megtörténhet nyilatkozat formájában, amiben leírjuk az elvesztés körülményeit és a pontos összeget, (esetleg akár címletekre lebontva) de lehetőség van tanúk meghallgatására is az ügyben.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 8. 07:00
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) újságíróakadémiát indít annak érdekében, hogy a hazai ú...
Holdblog  |  2023. február 8. 06:22
A gépek elveszik a munkát, a mesterséges intelligencia elveszi a techóriások felhasználóit! () Komol...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?