12 °C Budapest

Milliókat hozott az esküvő? Ide tedd az "összetáncolt" pénzt

2015. augusztus 29. 07:05

Az esküvők után a fiatal pár sokszor azzal szembesül, hogy a mennyasszony-táncnak köszönhetően egész szép summa jött össze, ez pláne akkor lehetséges, ha nászajándék helyett is inkább pénzt kérnek a fiatalok. Hova érdemes tenni az így befolyt pénzt, milyen megtakarítások közül válogathatunk, ha egyszeri, nagyobb összeget szeretnénk félretenni?

Sok ifjú pár már inkább pénzt kér ajándékba és a mennyasszonyttáncból is összejöhet egy szép summa. Az esküvőre költött pénzből sokan az esküvőjüket fizetik ki, vagy a nászútra költik, persze érdemes legalább egy részét megtakarítani. A Pénzcentrum mutatja, hogy a mostani alacsony kamatok mellett mibe érdemes tenni mennyasszony-tánccal szerzett pénzt.

Állampapír

Az Állampapírok számtalan formája elérhető, sőt, vannak olyan kötvények, amelyek kifejezetten a lakosság számára lettek kitalálva. A Kincstári Takarékjegyeket a Postán vásárolhatjuk meg, így könnyű hozzájutni. A Féléves és a Kamatozó Kincstárjegy futamidejében a bankbetéthez hasonló, hiszen 6, illetve 12 hónapra vehetjük meg, viszont a betéteknél magasabb kamatot érhetünk el vele.

Tartós Befektetési Szerződés

A Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ) kétféle megtakarítási lehetőséget rejt:
  • A betéti számlát és
  • A befektetési számlát
Mind a két számla három év után egészségügyi hozzájárulás mentességet ad és a fizetendő kamatadó is csupán 10 százalékos lesz. Ha a számláról csak öt év után veszünk fel pénzt, akkor ráadásul teljesen mentesülünk a kamatadó megfizetése alól is.

A két számla között az a különbség, hogy a betéti számlára csak bankbetétet köthetünk le, míg a befektetési számlára számtalan értékpapírt vásárolhatunk. Ha ez utóbbi mellett tesszük le a voksunkat, akkor az alábbi megtakarításokat vehetjük meg (akár egymással párhuzamosan is):

  • Állampapírok
  • Befektetési alapok
  • Részvények
Érdemes kiemelni, hogy a Magyar Államkincstárnál is nyithatunk TBSZ-t, ennek előnye, hogy a számlavezetés ingyenes, illetve kedvező költségek mellett végezhetjük a tranzakciókat.


Hosszabb távra választhatunk a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvény (PMÁK és BMÁK) közül. Ezek futamideje 3 és 10 év között változik. Míg a Prémium kötvények az inflációhoz képest nyújtanak kamatprémiumot, addig a Bónusz kötvények a rövid távú diszkontkincstárjegyekhez képest biztosítnak kamatbónuszt. Lényeges, hogy ezeknek a papíroknak a futamideje jól illeszkedik a kamatadó kedvezményt nyújtó TBSZ számlához.

Befektetési alap

A befektetési alapoknak számos fajtája létezik, ezek között tanácsadó tud eligazítást adni nekünk. Mindenesetre a legbiztonságosabb likviditási és pénzpiaci alapok mellett érdemes lehet megfontolni kötvényalapok vásárlását is. Az alapok nem kamatoznak, hanem az értékük növekszik a vagyonkezelő által megvásárolt értékpapíroknak köszönhetően, így a jövőbeni hozamuk nem ismert.

Az elmúlt években népszerűek lettek az úgynevezett abszolút hozamú alapok is, mivel a múltban magas hozamot tudtak biztosítani. Lényeges, hogy a nyílt végű befektetési alapoknak nincs futamideje, így bármikor kiszállhatunk belőlük, ha pénzre van szükségünk. Ha viszont hosszabb távra tervezünk, akkor érdemes lehet TBSZ számlát nyitni, ami a kamatadó kedvezmény mellett egészségügyi hozzájárulás mentességet is biztosíthat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Bankbetét

A legkézenfekvőbb megoldás a kapott pénzt bankbetétbe tenni. Ugyan ez a megtakarítási forma jelenleg nem kecsegtet magas kamatokkal, azonban biztos befektetés, hiszen 100 ezer euróig (nagyjából 30 millió forint) az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) védelme alatt áll. Ráadásul, ha kellően tőkeerős pénzintézetet választunk, akkor biztonságban tudhatjuk a pénzünket. A bankbetét jó megoldás lehet akkor is, ha később lakáshitelhez tennénk félre önrészt, hiszen a betét futamideje és kamata kiszámítható.

Fizessük ki a hiteleinket

A hitelünk előtörlesztésére vagy akár végtörlesztésére is fordíthatjuk a kapott pénzt, hiszen ezzel sokat spórolhatunk, mivel a hitelek kamatai jellemzően magasabbak, mint a megtakarítások kamatai. Különösen igaz ez, ha az esküvő megrendezésére hitelt vettünk fel, a mennyasszony-táncból befolyó pénzt ebben az esetben érdemes mindenképp előtörlesztésre vagy végtörlesztésre fordítani és az ezután esetlegesen megmaradt pénzt megtakarítani.

Életbiztosítás mellé eseti díj

Ha van megtakarításos életbiztosításunk, akkor ezen elhelyezhetjük a kapott összeget, az így elhelyezett pénznek ráadásul általában alacsony költségei vannak. Ha egyéb rendszeres megtakarításunk van, akkor is érdemes lehet elgondolkozni azon, hogy ebbe tegyük a pénzünket.

Ha például valamelyik nyugdíj-előtakarékossági megtakarítást választjuk (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, nyugdíj elő-takarékossági számla), akkor akár 20 százalékos adójóváírást is kaphatunk az elhelyezett pénz után.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 26. 12:38
A programmal kapcsolatban amiatt merülnek fel aggályok, hogy a kínai hatóságok és titkosszolgálatok...
Buxelliott  |  2023. március 26. 10:30
Gyakran olvasom a különböző topikokban, hogy a TA szerint ennyit ér a bankpapír, vagy a TA szerint m...
Holdblog  |  2023. március 26. 07:01
Baj van a bankokkal! Honnan tudod? Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. De miért esik? Mert baj va...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 25. 20:39
A héten háromszor is jelentette az OTP, hogy saját részvényt vásárolt. Az árfolyam nagyot emelkedett...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04