18 °C Budapest
Így csapolhatták meg a magyar bankkártyákat kedd este

Így csapolhatták meg a magyar bankkártyákat kedd este

2015. augusztus 13. 10:32

Sokan nem örültek annak, hogy kedd este sms-t kaptak a bankjuktól. Nem a fizetésük érkezett meg, vagy valamilyen komolyabb összeget utaltak át nekik: azzal szembesültek, hogy valakik több tízezer forintot vettek fel bankkártyájukkal Indonéziában. Az eset több szempontból is érdekes, de a Pénzcentrum mutatja azt is, hogy tudsz vigyázni a pénzedre, ha veled történik hasonló.

FRISS! Megszólalt az ügyben a Budapest Bank- KATTINTS!

Amit eddig tudunk

A Napi Gazdaság értesülései szerint sok bankkártyát csapoltak meg (magyar idő szerint) kedd este. Többen - például a Budapest Bank ügyfelei - sorra kapták az sms-értesítőket, amelyek arról számoltak be, hogy 50-60 ezer forintot vettek le számlájukról Indonéziában.


A lap szerint az egyik károsult azonnal megpróbálta letiltani kártyáját a Budapest Banknál, azonban körülbelül 3 órán keresztül kellett próbálkoznia a telefonos ügyfélszolgálaton, mire végre sikerrel járt. A társaság telefonos ügyintézője szerint azért nem lehetett őket elérni, mert rengetegen hívták őket hasonló visszaélések bejelentése miatt.

Mi történhetett?

A rendelkezésre álló információkból arra lehet következtetni, hogy illegális adatszerzés történt, feltehetőleg ATM-eknél - mondta el a Pénzcentrumnak Jakab Péter, a Magyar Bankszövetség Bankbiztonsági Munkabizottságának vezetője.

A bűnözők az ATM-ekben használt kártyák mágnescsík-adatait és PIN-kódjait szerezhették meg, majd ezeket felhasználva készíthettek klónozott kártyát, amivel külföldön pénzt vettek fel. A szakértő szerint a PIN-kód megszerzése utal arra, hogy nem valamilyen banki adatbázishoz fértek hozzá, hanem ATM-eknél használt kártyák adatait szerezték meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Jakab Péter ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy

az ilyen visszaélések rendkívül ritkák,

a teljes kártyahasználat töredékénél fordulnak elő. A esetek döntő többségében ráadásul a bank kártalanítja az ügyfeleket.

Hogyan védekezhetünk?

  • Mielőtt használnánk az ATM-et (készpénzt veszünk fel vagy fizetünk be, mobiltelefon kártyát töltünk fel, stb.) mindig ellenőrizzük, nem látunk-e szokatlan, oda nem illő tárgyat vagy nyilvánvaló rongálás nyomait az automatán (pl. a kártyanyílásra nincs-e ráhelyezve valami).
  • Ha bármi szokatlant tapasztalunk, ne használjuk az automatát.
  • Szintén nem tanácsos használni az automatát, ha bármiféle hibaüzenetet látunk a képernyőn.Mielőtt kártyánkat elővesszük, nézzünk körül, ne álljon senki közvetlenül mögöttünk. Tartsunk diszkrét távolságot, amikor arra várunk, hogy az előttünk álló elvégezze a tranzakciót.
  • Győződjünk meg róla, hogy nem látunk-e az automata közelében gyanúsan viselkedő személyt vagy személyeket.
  • Úgy álljunk az ATM-nél, hogy ne láthassák, amint PIN kódunkat megadjuk, vagy azt, mennyi pénzt veszünk fel. Kézzel takarjuk el a billentyűzetet, amikor beütjük a kódot.
  • Gyanakodjunk, ha az automata használata közben (különösen, ha a kártyát nem adta ki a gép), egy idegen nagyon segítőkésznek bizonyul, még ha banki alkalmazottnak adja ki magát, akkor is.
  • Még véletlenül se adjuk ki a kezünkből a bankkártyát és ne áruljuk el a PIN kódot.
  • Állítsunk be sms-értesítőt: ha olyan tranzakcióról kapunk sms-t, amit nem mi kezdeményeztünk, azonnal hívjuk az ügyfélszolgálatot.
  • Figyeljük rendszeresen a bankszámlánkat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18