Meglepő dolog történt a magyar bankbetétekkel

Pénzcentrum
2014. július 1. 08:34

Az előző havi több mint 100 milliárd forintos növekedés után májusban 165 milliárd forinttal csökkent a háztartások betétállománya - írja a Napi Gazdaság a Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva.

A lap keddi cikkében ismerteti: május végére 6686,6 milliárd forintra csökkent a háztartások betétállománya, ez 165 milliárd forinttal maradt el az előző havi összegtől, egy év alatt pedig 695,1 milliárd volt a csökkenés.

A jegybank statisztikája szerint a forintbetétekből 168,6 milliárd forintot vont ki a lakosság egyetlen hónap alatt - így 5802,4 milliárd forintra csökkent az állomány -, míg a devizabetétek esetében 3,6 milliárd forintos növekedés után 884,3 milliárd forint volt a hó végi összeg. Utóbbi esetben a friss betételhelyezés 15,1 milliárd forinttal dobta meg az állományt, az átértékelődés pedig 11,5 milliárdos csökkenést okozott.

Az MNB szerint a háztartások látra szóló és folyószámlabetéteinél, valamint a folyószámlahiteleknél a május eleji munkanap-áthelyezések miatt előre hozott kifizetések okoztak egyszeri hatást. Arról nincs információ, hogy ez az egyszeri hatás mekkora volt - teszik hozzá.

A forintbetétekre májusban már csak 1,89 százalék kamatot fizettek átlagosan a kereskedelmi bankok, az euróbetétek esetében az éven belüli lekötésekre ez 1,17 százalék volt a cikk szerint.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07