Még van időd az év végéig: itt vannak a legmagasabb kamatok

Pénzcentrum
2013. november 25. 05:26

Az öt százalékos betéti kamatok ma kiemelkedőnek számítanak, épp ezért érdemes még az év végi határidő előtt félretenni megtakarításainkat. Eddig kell ugyanis megnyitni a TBSZ számlákat, melyek 3 év után részlegesen, öt év után pedig teljesen kamatadó mentes. Mutatjuk, hol érdemes most a leginkább lekötni a pénzünk.

A jövőre nyitott Tartós Befektetési Számlákat (TBSZ) már akár pénzintézetek között is mozgathatjuk majd, mindig a legjobb hozamokat keresve. Azonban most még érdemes jól dönteni, hiszen a még idén lekötött megtakarítások esetén a pénzintézetek közti váltás szerződés végét jelenti, így ilyenkor a teljes kamatadót meg kell fizetni.

A szabályozás jelenleg úgy szól, hogy a TBSZ egy adott szolgáltatóhoz kötődik, és ahol az ügyfél megnyitotta, amellett a szolgáltató mellett kell kitartani a lekötési időszak alatt, és csak speciális esetben lehet a számláról kivenni pénzt.

A most elfogadott törvény szerint viszont ezzel szemben évente legfeljebb egyszer lehetővé válna az, hogy a lekötési időszak megszakítása nélkül (vagyis az adókezdezmény fenntartása mellett) a 2014 január elseje után megnyitott számlán tárolt pénzügyi eszközt, pénzeszközt egy másik befektetési szolgáltatóhoz vagy hitelintézetnél nyitott TBSZ-re vihesse át az ügyfél.

De nem biztos, hogy emiatt érdemes egy évet várni, hiszen most elég jó kamatokat kínálnak a bankok. Az 5 éves megtakarításokra közel 5 százalékot fizetnek, ami 500 ezer forint esetén 127 ezer forint tiszta hozamot jelent. A három éves megtakarítások esetén a piaci körképünk legkedvezőbb ajánlata 4,71 százalék.


Személyre is szabhatjuk a bankok ajánlatait aBankRáció.hu kalkulátorával, ahol a megfelelő összeg és futamidő megadásával biztosan a legjobb kamatokat találjuk meg. A kifizetés kiszámításakor a szükséges számlacsomagok díját is figyelembe vettük, de sok hitelintézetnél ennek költsége 0.

Az megtakarításokat is terhelő EHO bevezetése óta még az 5 éves TBSZ-ek esetén is kell valamennyit az államnak fizetni (a kamat 6%-a), de a 16 százalékos kamatadó mentességnek köszönhetően még így is jóval a most jellemző piaci hozamok felett kereshetünk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mi az a TBSZ?
A tartós Befektetési Számla esetén három év után részlegesen, öt év után pedig teljesen adómentesen juthatunk a megtakarításunk hozamához. A pénzünkhöz akkor is könnyen hozzáférhetünk, ha hirtelen bajba kerülünk,de ekkor a kamatadó az adóbevallásunk keretében kell megfizetnünk..

 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25