15 °C Budapest

Még van időd az év végéig: itt vannak a legmagasabb kamatok

Pénzcentrum
2013. november 25. 05:26

Az öt százalékos betéti kamatok ma kiemelkedőnek számítanak, épp ezért érdemes még az év végi határidő előtt félretenni megtakarításainkat. Eddig kell ugyanis megnyitni a TBSZ számlákat, melyek 3 év után részlegesen, öt év után pedig teljesen kamatadó mentes. Mutatjuk, hol érdemes most a leginkább lekötni a pénzünk.

A jövőre nyitott Tartós Befektetési Számlákat (TBSZ) már akár pénzintézetek között is mozgathatjuk majd, mindig a legjobb hozamokat keresve. Azonban most még érdemes jól dönteni, hiszen a még idén lekötött megtakarítások esetén a pénzintézetek közti váltás szerződés végét jelenti, így ilyenkor a teljes kamatadót meg kell fizetni.

A szabályozás jelenleg úgy szól, hogy a TBSZ egy adott szolgáltatóhoz kötődik, és ahol az ügyfél megnyitotta, amellett a szolgáltató mellett kell kitartani a lekötési időszak alatt, és csak speciális esetben lehet a számláról kivenni pénzt.

A most elfogadott törvény szerint viszont ezzel szemben évente legfeljebb egyszer lehetővé válna az, hogy a lekötési időszak megszakítása nélkül (vagyis az adókezdezmény fenntartása mellett) a 2014 január elseje után megnyitott számlán tárolt pénzügyi eszközt, pénzeszközt egy másik befektetési szolgáltatóhoz vagy hitelintézetnél nyitott TBSZ-re vihesse át az ügyfél.

De nem biztos, hogy emiatt érdemes egy évet várni, hiszen most elég jó kamatokat kínálnak a bankok. Az 5 éves megtakarításokra közel 5 százalékot fizetnek, ami 500 ezer forint esetén 127 ezer forint tiszta hozamot jelent. A három éves megtakarítások esetén a piaci körképünk legkedvezőbb ajánlata 4,71 százalék.


Személyre is szabhatjuk a bankok ajánlatait aBankRáció.hu kalkulátorával, ahol a megfelelő összeg és futamidő megadásával biztosan a legjobb kamatokat találjuk meg. A kifizetés kiszámításakor a szükséges számlacsomagok díját is figyelembe vettük, de sok hitelintézetnél ennek költsége 0.

Az megtakarításokat is terhelő EHO bevezetése óta még az 5 éves TBSZ-ek esetén is kell valamennyit az államnak fizetni (a kamat 6%-a), de a 16 százalékos kamatadó mentességnek köszönhetően még így is jóval a most jellemző piaci hozamok felett kereshetünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi az a TBSZ?
A tartós Befektetési Számla esetén három év után részlegesen, öt év után pedig teljesen adómentesen juthatunk a megtakarításunk hozamához. A pénzünkhöz akkor is könnyen hozzáférhetünk, ha hirtelen bajba kerülünk,de ekkor a kamatadó az adóbevallásunk keretében kell megfizetnünk..

 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. szeptember 24. 06:55
Vakmajom: nem igaz, hogy Nyugat-Európában csak és kizárólag az (aktuális a szerk.) bevándorlás miatt...
MEDIA1  |  2023. szeptember 23. 17:30
A TV2 új realityjének szereplőjét próbálja azzal promózni a hírműsor honlapja, amire mindenki kattin...
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 22. 07:45
A befektetési stratégiák között az egyik legismertebb, sőt megkockáztatom, hogy a legnagyobb hívőbáz...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 21. 10:10
Világszerte egyre élesebb verseny tapasztalható a felsőoktatási intézmények között a hallgatókért. E...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 23. 19:18
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM