11 °C Budapest

Még van időd az év végéig: itt vannak a legmagasabb kamatok

Pénzcentrum
2013. november 25. 05:26

Az öt százalékos betéti kamatok ma kiemelkedőnek számítanak, épp ezért érdemes még az év végi határidő előtt félretenni megtakarításainkat. Eddig kell ugyanis megnyitni a TBSZ számlákat, melyek 3 év után részlegesen, öt év után pedig teljesen kamatadó mentes. Mutatjuk, hol érdemes most a leginkább lekötni a pénzünk.

A jövőre nyitott Tartós Befektetési Számlákat (TBSZ) már akár pénzintézetek között is mozgathatjuk majd, mindig a legjobb hozamokat keresve. Azonban most még érdemes jól dönteni, hiszen a még idén lekötött megtakarítások esetén a pénzintézetek közti váltás szerződés végét jelenti, így ilyenkor a teljes kamatadót meg kell fizetni.

A szabályozás jelenleg úgy szól, hogy a TBSZ egy adott szolgáltatóhoz kötődik, és ahol az ügyfél megnyitotta, amellett a szolgáltató mellett kell kitartani a lekötési időszak alatt, és csak speciális esetben lehet a számláról kivenni pénzt.

A most elfogadott törvény szerint viszont ezzel szemben évente legfeljebb egyszer lehetővé válna az, hogy a lekötési időszak megszakítása nélkül (vagyis az adókezdezmény fenntartása mellett) a 2014 január elseje után megnyitott számlán tárolt pénzügyi eszközt, pénzeszközt egy másik befektetési szolgáltatóhoz vagy hitelintézetnél nyitott TBSZ-re vihesse át az ügyfél.

De nem biztos, hogy emiatt érdemes egy évet várni, hiszen most elég jó kamatokat kínálnak a bankok. Az 5 éves megtakarításokra közel 5 százalékot fizetnek, ami 500 ezer forint esetén 127 ezer forint tiszta hozamot jelent. A három éves megtakarítások esetén a piaci körképünk legkedvezőbb ajánlata 4,71 százalék.


Személyre is szabhatjuk a bankok ajánlatait aBankRáció.hu kalkulátorával, ahol a megfelelő összeg és futamidő megadásával biztosan a legjobb kamatokat találjuk meg. A kifizetés kiszámításakor a szükséges számlacsomagok díját is figyelembe vettük, de sok hitelintézetnél ennek költsége 0.

Az megtakarításokat is terhelő EHO bevezetése óta még az 5 éves TBSZ-ek esetén is kell valamennyit az államnak fizetni (a kamat 6%-a), de a 16 százalékos kamatadó mentességnek köszönhetően még így is jóval a most jellemző piaci hozamok felett kereshetünk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mi az a TBSZ?
A tartós Befektetési Számla esetén három év után részlegesen, öt év után pedig teljesen adómentesen juthatunk a megtakarításunk hozamához. A pénzünkhöz akkor is könnyen hozzáférhetünk, ha hirtelen bajba kerülünk,de ekkor a kamatadó az adóbevallásunk keretében kell megfizetnünk..

 

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?