Megszólalt a BÁV-vezér: még mindig megy az arany, a műkincs!

Pénzcentrum2013. november 15. 05:32

Izgalmas hely a BÁV Zrt. A társaság elsősorban "zaci"-ként ismert, azaz záloghitelt nyújt, ám foglalkozik műkincs kereskedelemmel és aranytömböt is árul. Márpedig az elmúlt években sokat lehetett hallani a családok anyagi nehézségeiről és az arany iránti érdeklődés növekedéséből. De vajon profitált-e ezekből a lehetőségekből a BÁV Zrt.? Egyebek mellett erről faggattuk Kulcsár Krisztián vezérigazgatót.

Pénzcentrum.hu: 2008 óta nem könnyű a magyar családok élete. Elszabaduló törlesztő részletek, növekvő munkanélküliség és még sorolhatnánk. Megnőtt a zálogházaik forgalma a válság kezdete óta?

Kulcsár Krisztián: A válasz igen, ennek azonban több összetevője van. A válsághelyzet mellett a forgalom növekedésében elsősorban a 2008 és 2012 közötti folyamatos aranyár-emelkedés játszott szerepet.

Mit lehet tudni, kik járnak a zálogház? Elsősorban a szegényebb rétegek vagy a válság a tehetősebbeket is érintette?
Ügyfélkörünk eleve sokszínű, a társadalom minden rétegéből vannak akik igénybe veszik a záloghitelt. Ez az elmúlt időszakban sem változott.

Milyen tárgyakkal találkoznak a legtöbbször zálogként?
Túlnyomóan ékszerekkel és más nemesfém tárgyakkal.

Ki állapítja meg a zálogba adott tárgy értékét és átlagosan annak hány százalékát kapja meg készpénzben a beadó?
Szakképzett becsüseink végzik ezt a munkát a fedezetül szánt tárgyak értékét mindig egyedileg elbírálva, de a kölcsön összegét a tárgy becsértékén kívül az ügyfél igényei is befolyásolják. Cégünk az ügyfél igénye szerint átutalással, vagy készpénzben is tudja folyósítani a kölcsön összeget.


Kulcsár Krisztián vezérigazgató, BÁV Zrt.


Mekkora arányban váltják ki értéktárgyaikat az adósok? Mi történik azokkal a tárgyakkal, amelyekért nem jön senki?
Az általunk folyósított hitelek visszafizetésének aránya 90% fölött van. A folyósított kölcsön lejáratát követő türelmi idő leteltével, a fedezetül zálogba adott tárgyakat - a hatályos jogszabályoknak megfelelve - értékesítjük.

Mit gondol, miért népszerű a záloghitel az emberek körében?
Mert gyors, egyszerű és korrekt megoldást kínálunk az ügyfeleinknek.

Hogyan kerülik el, hogy bűncselekményből származó áruk kerüljenek zálogba?
A beadott tárgyak néhány ezrelékében mérhető, tehát évente tíz alatt van ezeknek az eseteknek a száma, hogy a bűncselekmény gyanúja egyáltalán felmerül. Ilyen esetben pedig jogszabályi kötelezettségünk, hogy minden segítséget megadjunk a bűnüldöző szerveknek.

Sok zálogház működik Magyarországon. Miben tudnak versenyezni a sok kicsivel?
Minden lényeges kérdésében arra törekszünk, hogy a legjobbat nyújtsuk ügyfeleinknek, ne csak a legnagyobbak legyünk. Zálogfiókjaink banki kényelmet és biztonságot nyújtanak ügyfeleinknek és a beadott értéktárgyaknak egyaránt. Magasan képzett becsüsi gárdánk a záloga, hogy a hozzánk fordulók korrekt és előnyös feltételek közül tudjanak választani. Egyik legújabb termékünk például lehetőséget nyújt ügyfeleinknek, hogy a futamidő alatt, többletköltségek nélkül módosítsák a felvett kölcsön összegét.
Üzleteinkben elhelyezett páncélszekrényeink, elektronikus védelmi rendszereink világszínvonalúak, ez nálunk nem pénzkérdés. Ügyfeleink biztosak lehetnek abban, hogy a futamidő alatt megőrizzük a zálogba átvett értéktárgyaikat.

A BÁV Zrt. speciális helyzetben van, hiszen nem csupán a záloghitelért folyamodókkal találkozik, hanem az aukciókon értékes műtárgyakat vásárló, módosabb rétegekkel is. A műtárgy-kereskedelemre miként hatott a válság? Kevesebb az aukció? Kevesebb a vevő?
A 2008-ban kezdődött gazdasági válság nehéz évei után bíztató fejlemény, hogy az élénkülés jeleit tapasztalhatjuk a hazai műtárgypiacon is. Cégünk egyenletes teljesítménnyel vészelte át a piac megrendülését, aukcióink számát nem csökkentettük a nehéz időkben sem, ezáltal sikerült megőriznünk széles vásárlói rétegeinket.

Melyek a legkelendőbb műtárgyak?
A BÁV az ékszer és műtárgy területen a legerősebb, aminek stabil hátteret ad, hogy kereskedelmi hálózatában négy műkereskedelmi és három ékszerüzletet is működtet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A két műtárgycsoport sikeres értékesítésének mi az oka?
Egyrészt egyedülálló minőséget tudunk nyújtani e két műtárgycsoportban, másrészt az árak nagyon diverzifikáltak, kínálatunk olyan széles, hogy mindenki talál magának megfelelő választékot.

A válság másik hozadéka, hogy sokan olyan biztonságosnak tartott befektetésekbe menekítették a pénzüket, mint az arany. Önök is ezért kezdtek aranytömböt árulni?
Nem a válság volt az oka. Cégünk már jóval korábban, hazánkban elsőként kezdett aranytömböket forgalmazni. A tevékenységünkből adódóan kiváló minőségű arany előállíttatására is képesek vagyunk, ennek a lehetőségnek a kihasználása indokolta a befektetési arannyal való kereskedést.

Mennyire sikeres ez az üzletáguk, tekintve, hogy mára már elég sok szereplő kínál befektetési célra aranyat? Hogyan tartják a lépést a versenytársaikkal?
A BÁV ebben is a megbízhatóság és a hitelesség védjegye, és ez sikerességünk garanciája.

Általában milyen jövedelmi helyzetben lévők vesznek aranylapot vagy aranytömböt?
Azok vesznek, akik bíznak ebben a befektetési formában és értik, hogyan működik. Nem a vagyoni helyzet függvénye a meghatározó, mivel kínálatunk széles befektetői igényeket szolgál ki, anyagi értelemben is.

Az "aranyláz" az elmúlt hónapokban csillapodni látszik. A nemesfém ára nagyot esett, azóta pedig stagnál. Lanyhult a vevők érdeklődése is?
Természetesen a piac rendkívül érzékenyen reagál a változásokra, de aki szabad pénzeszközzel rendelkezik, annak továbbra is ajánlani tudom ezt a befektetési formát, hosszútávon biztosan megéri.

Ha már az arany kapcsán szóba került a befektetés, műtárgyakba is érdemes befektetni. Van erre igény Magyarországon?
Igény és lehetőség is van. Létezik egy olyan réteg, amely nemcsak a pénzét szeretné jó helyen tudni, hanem ezt az igényt valamilyen szerethető esztétikus formában kívánja megvalósítani. A szépség, az esztétikum olyan tényezővé kezd válni, amely a racionalitáson túl is fontos tényező egyes társadalmi rétegek számára.

Miért érdemes Ön szerint műtárgyba fektetni? És ha már rászánja valaki magát, mire érdemes fordítani a pénzünket? Festményekre, ékszerekre, drágakövekre?
A műtárgyakba történő befektetés bizonyos kockázattal jár. Persze ez elmondható szinte minden befektetés esetén. Aki a műtárgyak mellett kötelezi el magát, igényesen szépíti a környezetét és díszíti önmagát. A műtárgyak szeretete olyan, mint a szerelem, erős vonzódással kötődünk hozzájuk, és ebből a szempontból mindegy, festményről, ékszerről vagy más műtárgyról van szó.

Csakhogy a műtárgyakhoz nagyon kell érteni, különben előfordulhat, hogy nem olyan dolgot veszünk meg, ami értékes. Ám egy befektetőnek aligha van ideje e speciális szaktudás megszerzésére. Ezt az ellentmondást hogyan lehet feloldani?
Kiváló szakembereink segítségével. Persze ehhez kell, hogy ismerjük a vevő igényeit, preferenciáit, valamelyest az ízlését. Tudnunk kell, hogy csupán befektetési szándékkal vásárol, netán hamarosan túladna a vásárolt műtárgyán haszon reményében, vagy inkább a gyűjtői szenvedélyének hódol, illetve a gyönyörködtetés a cél.

A záloghitelezésben, az aukciók szervezésében, az ékszerkereskedelemben meghatározó szerepet játszanak a magyar piacon. Ám egy vállalkozásnak folyamatosan növekednie kell. Merre veszi az irányt a BÁV Zrt. a következő öt évben?
A kereskedelemben tovább terjeszkedünk földrajzilag is, és megjelenünk hamarosan az online térben is egy e-commerce megoldással. Emellett műtárgykínálatunk tematikus bővítését is tervezzük.

Címkék:
arany, zálogház, zaci, báv, műkincs, ékszer, záloghitel, drágakő, sar érték,