Maradt még 25 ezred? Két napig sokat nyerhetsz

Pénzcentrum2012. december 26. 13:10

Az ajándékvásárlás és az ünnepi készülődés után is maradt legalább 25 ezer forintod, amit a legnagyobb hozammal szeretnél befektetni, akár adómentesen? Tartós Befektetési Számla nyitására az adott naptári év december 31-ig van lehetőség, ezért érdemes lehet sietni, már csak két napunk van! A minimális befektetendő összeg 25 000 Ft, ami akár adómentesen is hozhat magas hozamokat. A bankok legjobb év végi ajánlatait szedtük össze.

A Tartós Befektetési Számla nyitására minden évben december 31-ig van lehetőség, ez gyakorlatilag már csak két munkanapot jelent az ünnepek miatt.  Legkésőbb 27-28-án tudjuk bankfiókokban lekötni pénzünket. Az év végéig tartó felhalmozási időszakban helyezhetjük el a pénzünket a számlán, amit aztán további összegekkel nem növelhetünk csak a kamatok jóváírásával növekedhet a megtakarításunk. Minimális befektetés összege 25 ezer forint.


Ez után öt évig tarthatjuk a pénzünket a TBSZ-en, ekkor tejesen adómentessé válik a befektetés hozama. Három év után is kivehetjük, akár részlegesen is a megtakarításunkat, ügyelve arra, hogy legalább 25 ezer forint maradjon a számlán, ha nem akarjuk teljesen megszüntetni. Az ilyenkor felvett összeg után részlegesen meg kell fizetni az adót, amit nekünk külön kell megtennünk, hiszen a sima betétekkel ellentétben a bankok ezt nem teszik meg automatikusan.

Két fajta, egymás közt nem átjárható számlatípus létezik, az egyik a betéti számla, ahol bankbetétben lehet a pénzt kamatoztatni, a másik az értékpapírszámla, ahol az értékpapírok (részvények, kötvények, befektetési jegyek, stb.) széles köréből lehet választani. Az adófizetési moratórium alatt is lehet értékpapírokat adni-venni, csak pénzt nem szabad felvenni vagy elutalni erről a számláról, ekkor ugyanis borul a rendszer, vagyis elvész az adókedvezmény. Ilyenkor a megszakítás napján megállapított lekötési hozam után meg kell fizetnünk a normál (2011-től 16%-os kamat, árfolyamnyereség és osztalékadót).

A BankRáció.hu internetes betét összehasonlító oldalsegítségével összeszedtük a bankok legjobb ajánlatait. 10 százalékos adót kell fizetnie annak, aki 3 év után hozzá kíván férni pénzéhez és annak kamataihoz. Erről külön adóbevallást kell készítenie és befizetni az adóhatóságnak a megfelelő összeget.

Az alapkamathoz vagy BUBOR-hoz kötött termékek mellett több fix termék is megtalálható, amelyeknél előre biztosak lehetünk a kifizetés nagyságában. A fix kamatozású termékek csökkenő hozamok mellett is garantálják a kifizetés nagyságát, míg a változó kamatozású termékek a banközi kamatok csökkenésével egyre kevesebb hozamot ígér a futamidő végén.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha még az első három évben szeretnénk hozzáférni a pénzhez meg kell fizetnünk a teljes 16 százalékos kamatadót, és ezt külön bevallani az adóhatóságnak. Ez a bevallás és plusz ügyintézés lehet az egyetlen, ami a TBSZ ellen szól valamint a FIX termékek esetén annak a kockázata, hogy pozitív kamatpálya alakul ki Magyarországon, magyarán a rövidtávú betétekért később sokkal nagyobb hozamokat kaphatunk. Ma már akár devizában is tarthatjuk TBSZ-es megtakarításainkat, de az értékpapírszámlákon szabadon kereskedhetünk, a lényeg csak az, hogy ne vegyünk ki az első 3 évben. Idén még 3 évvel a nyugdíjba vonulás előtt is lehet Nyugdíj Előtakarékossági Számlát nyitni, ami adójóváírás formájában államilag támogatott megtakarítás. Idei jövedelemadónk terhére már csak decemberben nyithatunk ilyen számlát is.

A tartós befektetési számla egyetlen hátránya értékpapírszámla esetén mutatkozik, ha esetleg veszteség keletkezik rajta, akkor ez az adó-megállapítás tekintetében nem állítható szembe a normál számlán elért nyereséggel, és a következő évre sem vihető át. Betétek esetén persze ilyen veszteség nincs egyik évben sem.

Tartós befektetési számla nyitására a Portfolio Online Tőzsde rendszerében is van lehetőség, az említett 25 000 Ft-os minimumösszeg mellett.

Címkék:
osztalékadó,