Rogán a GHV-hoz fordulna a tranzakciós adó áthárítása miatt

MTI2012. november 5. 17:32

A Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) fordul a Fidesz frakcióvezetője, ha a bankok összehangolják a pénzügyi tranzakciós illeték áthárítását az ügyfelekre - számolt be az MTI.

Rogán Antal ezt újságírói kérdésre válaszolva közölte hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. "Nyilvánvaló, hogy a tranzakciós illeték egy részének áthárítására képesek a bankok, de amennyiben ebben összehangolt cselekvés van, akkor én leszek az első, aki hajlandó ismét a versenyhivatalhoz fordulni" - mondta, hozzátéve ugyanakkor, hogy a napvilágra került adatok szerinte erre még nem adnak okot.

  Nehezen értelmezhető Rogán Antal kijelentése, hiszen neve ellenére az áfához hasonlóan forgalmi típusú adóteherről van szó, amelynek az akár 100%-os továbbhárítását jogilag semmi sem akadályozza. A negatív piaci hatásokat mérséklendő maga a kormány mutatta be úgy a tranzakciós illetéket a piacnak külföldön, mint amely szabadon továbbhárítható. Ráadásul a teher egységes mértékű továbbhárítása sem korlátozza a versenyt, hiszen ezzel még fennmarad az egyes bankok közötti árazásbeli eltérés.

Címkék: