A nyugdíjakban látja a jövőt az ING

Pénzcentrum2012. október 4. 15:37

Idén még a férfi és női biztosítási díjakat egységesítő gender-direktíva miatti árazási feladatokra, jövőre viszont már a termékek új generációjára összpontosít a magyar ING Biztosító. A társaság az adóelőnyök és a kedvező költségszerkezet miatt az önkéntes nyugdíjpénztári szegmensben is szeretne növekedni - derült ki a biztosító mai sajtótájékoztatóján, ahol Cornelia Coman, az új elnök-vezérigazgató ismertette a társaság terveit.

A makrogazdasági kihívások ellenére komoly növekedési lehetőség előtt áll a közép- és kelet-európai régió életbiztosítási piaca - fejtette ki mai sajtótájékoztatóján Cornelia Coman, aki idén június óta tölti be az ING Biztosító magyarországi vezérigazgatói pozícióját. A Romániából érkező biztosítási szakember elmondta: míg Magyarországon 1,7%-os, Romániában 0,3%-os az életbiztosítási penetráció (a GDP arányában), szemben az európai 5,0%-os átlaggal. Az ING Biztosító nem hisz az eurózóna felbomlásában, de továbbra is GDP-csökkenést vár Magyarországon idén, a jövő évtől pedig lassú javulásra számít. Azért érdemes erről beszélni, mert nagyon erős a korreláció a GDP-növekedés és megtakarítási piac teljesítménye között, a negatív makrogazdasági hatások a biztosítási piacon általában 6-8 hónapos csúszással jelentkeznek. A mérsékelt gazdasági növekedés jövőre szerinte ezért azt jelentheti, hogy az életbiztosítási is fokozatosan magához tér.

Eltérő piacok

Az ING Biztosító a régió legtöbb országában (Lengyelországtól Görögországig, illetve Törökországig) vezető pozícióval rendelkezik. A lengyel leánycég a nyugdíjpiacon első, az életbiztosítási piacon ötödik, a magyar az élet- és a magánpénztári szegmensben az első. Mindkét piacra jellemző, hogy jelentős az egyszeri díjas életbiztosítások volatilitása. Lengyelországban is meghatározó a kizárólagos ügynökhálózat, de előre tör a bankbiztosítói modell is. Csehországban a nyugdíj piacon 6., az életbiztosítási piacon a 4. az ING. Ebben az országban egyelőre elhalasztották a második nyugdíjpillér tervezett bevezetését. A cseh piacot a brókerek dominálják, és ez az értékesítési csatorna tovább növekszik. Szlovákiában a nyugdíjpiacon elsők, az életbiztosításban ötödikek. Törökországban viszonylag későn léptek a piacra, itt azonban a válság nem jelentkezik a fiatal és nagy népességnek, az egyelőre nagyon alacsony életbiztosítási penetrációnak köszönhetően - ismertette Cornelia Coman.

Hazai életbiztosítási irányok

A magyar életbiztosítási piac nagyon kitett az egyszeri díjas szegmensnek, a korrigált (az egyszeri díjas részt csak 10%-ban figyelembe vevő) díjbevétel azonban nagyjából stagnál, illetve némileg visszaesőben van. A teljes piac az elmúlt egy évben 7,4%-kal esett, ebből a rendszeres díjak 2,8%-os, az egyszeri díjbevételek 14,3%-os eséssel vették ki a részüket. A negatív hatások között Cornelia Coman a végtörlesztést említette, ami komolyan visszavetette a háztartások a megtakarítási képességét. Ennek ellenére közép- és hosszútávon növekedésre számítanak. A nyugdíjpénztári változások és a népesség öregedése a nyugdíjcélú megtakarítások potenciális növekedését vetítik előre. Emellett az ING vezérigazgatója szerint szükség van egy egészségügyi reformra is, amely a magánintézmények belépését lehetővé tenné. Bár idén nőtt valamelyest az egészségbiztosítási piac, szerinte nincs olyan egészségbiztosítási termék, amely le tudná fedni az ügyféligények teljes körét. A magyar életbiztosítási piacon 2014-től a biztosítási közvetítők új európai szabályozása és a Szolvencia II. bevezetése is komoly változásokat hozhat. Utóbbit jó iránynak nevezte az ING vezére, mondván, az ügyfelek érdekeit fogja szolgálni. Az önkéntes nyugdíjpénztári piacon a következő évben 2-3%-os növekedésre számít az ING.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2013: új koncepció jön

2013 második negyedévében a termékek új generációját és egy új ügyfélkiszolgálási modellt szeretne bevezetni az ING, ennek az "élménygenerálás" az egyik fő eleme. Addig is a gender direktívára történő felkészülés köti le a biztosító figyelmét, ami a biztosítások átárazásával jár. Coman szerint nagy a nyomás, hiszen december 22-re készen kell lenniük ezzel, ezért új termékeket addig nem dolgoznak ki, csak átárazzák a meglévőket. 2013-tól az önkéntes nyugdíjpénztári ágra nagy hangsúlyt szeretnének helyezni. A termék előnyei között említette Cornelia Coman, hogy a költségszerkezete ennek a legjobb, másrészt adóelőnyt nyújt az ügyfelek számára. Elsősorban a magánszemélyeket, nem a vállalatokat szeretnék megszólítani. Termékei új generációját az ING a saját (kizárólagos) hálózatában és alkuszi partnereken keresztül is szeretné értékesíteni, az ügyfelek visszajelzéseit egy kifinomult rendszerrel, az ún. Net Promoter Score-ral mérik. Az értékesítésben jelentősen szeretnék növelni a banki és brókeri csatornák szerepét.

Címkék:
szolvencia,