Ezek a Balaton legjobb strandjai, nő a sor a pénzváltóknál - heti összefoglaló

Pénzcentrum2012. június 24. 18:37

Június utolsó előtti hetére elért minket is a kánikula. A Pénzcentrum.hu megmutatta, hogy miért vannak sorok a pénzváltóknál, hogy mikor váltsunk eurót a nyaraláshoz, hogy hol találjuk a legjobb balatoni strandokat, de a napfény ízét egy másik aspektusból is megkóstoltattuk olvasóinkkal, hiszen bemutattuk azt is, mennyit kell adózni, ha napelemet teszünk a házunkra.Íme a Pénzcentrum.hu legérdekesebb cikkei, 2012. 25. hetében. A teljes írás elolvasásához kattints a cikk címére!

Napelemet raknál a házra? Így kell adóznod utána
Bár az tény, hogy az áramszolgáltatóknak Magyarországon kötelezően át kell venniük a hálózatra kapcsolt napelemes rendszerekben megtermelt áramot, nagy kérdés ugyanakkor, hogy túltermelés esetén van-e a háztartási kiserőművek tulajdonosainak adófizetési kötelezettsége. A NAV állásfoglalása szerint igen cizellált a kép, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb esetben egyedi elbírálás alá esik az "adóalany".

Eldőlt: ennyivel drágul a szemétszállítás Budapesten
Nettó 2,8 százalékkal emelkedik a szemétszállítás díja Budapesten, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadta a vonatkozó előterjesztést.

Perkálhat az albérlő: havi 800 ezer a legendás magyar villa

Különleges ingatlanokat bemutató cikksorozatunk legújabb szereplője több szempontból sem mondható hétköznapinak. A Budapest XII. kerületében található Dálnoki-Kováts villa ugyanis havi bérleti díján, és kínálati árán túl, építészeti értékeivel is mindenképp felhívja magára a figyelmet. Az épület világhírű magyar tervezője éppen ma lenne 115 éves.

Mikor váltsunk eurót a nyaraláshoz?

Az öthetes csúcson járó forintárfolyam mellett bizonyára sokan teszik fel maguknak a címben megfogalmazott kérdést, ami többek között az elmúlt fél év hektikus árfolyammozgásai alapján is érthető. Bár a következő hetekben lehet még a mostaninál is erősebb a magyar fizetőeszköz, nem árt résen lenni, mivel könnyen lehet, hogy csak rövid ideig látunk majd ilyet.

Ezek a legjobb balatoni strandok 2012-ben
Az idén 10. alkalommal jutalmazták Kék Hullám Zászlóval a legjobb balatoni strandokat és kikötőket. A Kék Hullám Zászló egyebek közt azt jelenti, hogy az azt elnyerő strandokon működik elsősegély nyújtó hely, vízimentő szolgálat, orvosi ellátás, és ügyelnek a közbiztonságra is. A Pénzcentrum.hu mutatja a legjobb balatoni strandok teljes listáját.

Nő a sor a pénzváltóknál: ezeket a valutákat veszik
Nem vásárolnak lényegesen több eurót az emberek most, hogy 290 alá süllyedt az árfolyam. A pénzváltóknál inkább horvát kunát és török lírát vesznek a közelgő nyaralásra készülve. A tanítási év végétől kezdve egyre növekvő forgalomról számoltak be a valutaváltó irodák.

Hogy spórolj tízezreket bankszámláddal: itt a lista!

Még nem ez az utolsó folyószámla körképünk a tranzakciós "illeték" bevezetése előtt, de már most érdemes elkezdeni mindenkinek megkeresni a számára legfelelőbb csomagot, amivel később sem nőnek a költségei. Elemzésünk első részében a 150 ezer forint felett keresőkkel foglalkozunk, akik a legtöbb banknál ingyenes folyószámlákból válogathatnak. De vajon tényleg ingyenes az ingyenes? Mire számíthatunk a tranzakciós adó után? Milyen trükkökkel kereshetünk akár tízezreket is?

Akiknek újabb százezrekkel növelné a fizetését a kormány

Tovább növekedhet jövőre a szakadék az átlag alatti, illetve az átlag fölötti jövedelműek között. Megszűnne a bruttó havi 202 ezer forint fölötti jövedelemrészre vonatkozó 1,27-szeres adóalap-kiegészítés - derül ki a jövő évi költségvetési törvényjavaslatból. Ez azt jelenti, hogy a bruttó 202 ezer forint fölötti jövedelemrésznek a 4,32 százalékát tehetnék zsebre a jöbb módúak, minél többet keresnek, annál nagyobb összegű lenne a nyereségük. Havi egymillió forintos fizetésnél éves szinten több mint 400 ezer forintot nyernének.

Nincs kegyelem, egyből viszi a pénzed az adóhatóság
Gőzerővel gyűjti a pénzt az adóhatóság a költségvetésnek: május végéig 156,6 milliárd forintot szedett be végrehajtásból, ami 6,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban - közölte a feketelista.hu. Amit csak lehet, egyből visz a számláról az adóhatóság: az év első öt hónapjában 11,7 százalékkal nőtt az inkasszók száma és összességében csaknem 20 százalékkal több tartozást egyenlített ki ily módon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Ugyanakkor 12,6 százalékkal csökkent az ingó-, és 23,7 százalékkal az ingatlanárverés.

Óriásit tévedett a NAV, itt a mentőöv a vétlen adózóknak

Adószakértők által évek óta hangoztatott álláspontját erősítette meg csütörtöki döntésében az Európai Bíróság, amely kimondta: jogsértő a magyar adóhatóság eddigi áfa-ellenőrzési gyakorlata. Nem tagadható meg ugyanis az áfalevonási jog arra hivatkozva, hogy a revizorok szabálytalanságot találtak a beszállítónál. Erre csak akkor lenne joga a NAV-nak, ha bizonyítja, hogy az adóalany tudta vagy tudnia kellett volna, hogy adócsalásban vesz részt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Így kérhetsz könnyítést, ha nem tudod megfizetni az adódat
Az adóhatóság honlapján található nyomtatvány kitöltésével gyorsíthatják az ügyintézést a magánszemélyek, akik a fizetendő adójuk mérséklését, vagy fizetési könnyítést. Az év elejétől megváltozott szabályok szerint az elektronikus bevallás benyújtására kötelezett adózók csak elektronikus úton nyújthatják be kérelmüket - hívja fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Itt a könnyítés a kisgyermekes szülőknek

Nem kellene a jövőben jövedelem- és vagyonnyilatkozattal sokkolniuk a szülőket azoknak az önkormányzatoknak, amelyek nem kívánnak térítési díjat bevezetni a bölcsődékben - kezdeményezi az emberi erőforrások minisztere az egyes szociális tárgyú és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatban. Az előterjesztést sürgős üzemmódban tárgyalja az Országgyűlés a július 13-ig tartó rendkívüli ülésszakban.

Ez jön a bankkártya után: hamarosan mindenki így fog fizetni?
Komoly kitörés előtt áll a mobilfizetés rendszere - állítják egybehangzóan a Pénzcentrum.hu által megkérdezett szakemberek. Az elmúlt hetek, hónapok jelentős eredményeket hoztak, egyre több nagy cég aknázza ki a technológiában rejlő, újdonságnak számító lehetőségeket, de az út megnyílik, megnyílt a kisebb vállalkozások számára is.

Címkék:
fővárosi szemétszállítás,