Végelszámolás alatt a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet

Pénzcentrum
2012. június 1. 12:07

A PSZÁF 2012. június 1-jén kelt határozatában visszavonta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és elrendelte az intézmény végelszámolását - közölte a PSZÁF. Binder István szóvivő a Portfolio.hu-nak elmondta: a végelszámolás hamarosan felszámolássá válhat, a takarékszövetkezet véglegesen megszüntette tevékenységét.

A hatósági intézkedésre azért került sor, mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálatai megállapították: a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet elveszítette tőkéjét, sőt szavatoló tőkéje negatívvá vált. Ez nem teszi lehetővé a biztonságos működést a takarékszövetkezet ügyfelei és partnerei számára, és súlyosan sérti a hitelintézeti törvény előírásait is.

A tőkehelyzet helyreállítására sem a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet további belső tőkeképződése, sem külső tulajdonosi vagy intézményvédelmi alap révén történő tőkeemelés révén nincs reális lehetőség, vagyis a takarékszövetkezet helyzete nem rendezhető rövid vagy hosszú távon. Az intézmény ráadásul több hónapja kifeszített likviditási helyzetben van, azaz fennállt a veszélye annak, hogy már rövid időn belül sem képes eleget tenni fizetési kötelezettségeinek.

A PSZÁF az elmúlt másfél évben több alkalommal a helyszínen vizsgálta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetet, illetve rendkívüli adatok és tájékoztatók folyamatos bekérésével kapott információt az intézmény helyzetéről. A pénzügyi problémák erősödésekor a PSZÁF azonnal intézkedéseket írt elő az intézménynek, s amíg esély volt rá, lehetőséget adott számára a tőkehelyzet rendezésére. A további tőkeromlás miatt azonban csak az engedély visszavonása maradt egyetlen megfelelő eszközként a helyzet rendezésére.

A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet mintegy 17 ezer betétessel rendelkezik, mérlegfőösszeg szerint piaci részesedése ugyanakkor a hitelintézeti szektorban nem éri el a két ezreléket sem.

Binder István, a PSZÁF szóvivője a Portfolio.hu-nak nyilatkozva ugyanakkor elmondta: megítélésük szerint nincs esély a takarékszövetkezet megmentésére (az intézményvédelmi alap segítségével sem). A végelszámolási eljárás elindítása azt tükrözi, hogy a szövetkezet valamennyire még likvid maradt és a vagyon elszámolása zajlik, nincs esély azonban a továbbiakban a takarékszövetkezet feltőkésítésére, így a végelszámolás felszámolásba "csaphat át" a közeljövőben. Ezt követően viszont már az OBA-nak kell helyt állnia a betétekért. Jelenleg a betéteket az ügyfelek nem tudják felvenni a szövetkezetnél.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Portfolio.hu elemzői véleménye emlékeztet: a társaság betétállománya 39 milliárd forint volt 2010 végén, ami jóval nagyobb mint a legutóbbi hasonló esetben, amikor 2011 januárjának elején a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztárnál 6500 betétes 9,8 milliárd forintnyi betéte fagyott be. A jelen helyzetben azonban nem beszélhetünk arról, hogy szükségessé válna az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) beavatkozása, egyelőre a végelszámolás folyik.

Abban az esetben, ha mégis szükség volna az OBA beavatkozására, az OBA vagyona mintegy 100 milliárd forint, így a kártalanítást könnyen megtehetné. Igaz, amennyiben helyt kellene állnia a takarékszövetkezet betéteiért, az a betétbiztosító vagyonának közel 40%-át érinthetné. Az Országos Betétbiztosítási Alap betétesenként 100 ezer eurónak megfelelő forintösszegig (jelenleg közel 30 millió forint) kártalaníthatja a betéteseket 20 munkanapon belül, az efölötti összegek veszhetnek csak el. Erről azonban a jelenlegi stádiumban nem időszerű beszélni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 18:53
Csehországban és Szlovákiában indított új tévécsatornát ma, kedden a Borsány-Gyenes András vezette N...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?