12 °C Budapest

Fix 7,5 százalékos kamattal vehetünk féléves kincstárjegyeket

Pénzcentrum
2012. április 24. 17:05

Évi fix 7,5 százalékos kamattal értékesít féléves kincstárjegyet a lakosság részére az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. május első hetében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az új, 10 ezer forint névértékű papírok első sorozatát május 2-4. között jegyezhetik kizárólag belföldi természetes személyek - közölte az ÁKK kedden. A felajánlott mennyiség 10 milliárd forint.

A természetes személyek számára kínált állampapírok legrövidebb futamideje egy év volt mostanáig. A féléves kincstárjegy bevezetésével a kormány a lakossági állampapír-állomány növelését célozza.

A féléves kincstárjegy első sorozatának lejárata 2012. november 7., ekkor fizetik ki a névértéket és a kamatot a tulajdonosnak.

A konstrukció hasonló a kamatozó kincstárjegyhez, amelyet egyéves futamidővel, szintén fix kamattal, hetente értékesít az államkincstár. A kamatozó kincstárjegyből kedden 2 milliárd forintnyit ajánlott fel az ÁKK. Ezeket évi fix 8 százalékos kamattal lehet megvásárolni szintén május 2. és 4. között. A papírok lejárata 2013. május 8.

Mind a féléves kincstárjegy, mind a kamatozó kincstárjegy kibocsátásából befolyó összeg a központi költségvetés hiányának részbeni finanszírozására, valamint a lejáró államadósság megújítására szolgál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ÁKK hétfőn közölte, hogy az idén márciusban 30,8 milliárd forinttal növekedett a lakosságnak szánt állampapírok állománya, az első negyedévben pedig összesen 45,2 milliárd forinttal. Ezzel az első negyedév végére a kifejezetten a lakosságnak szánt állampapírok állománya 519 milliárd forintra emelkedett.

Az ÁKK adatai szerint márciusban a kamatozó kincstárjegyek állományának növekedése volt kiemelkedő, amely közel 17 milliárd forintos többletet mutat az előző havihoz képest. Az egy- és kétéves kincstári takarékjegyek állománya 5,6 milliárd, a közkedvelt inflációkövető Prémium államkötvények lakossági kézben lévő mennyisége 8,2 milliárd forinttal nőtt az év harmadik hónapjában.

Az első három hónap 45,2 milliárd forintos növekményéből a kamatozó kincstárjegyek 25,3 milliárd, az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvény 10,3 milliárd, míg az egy- és kétéves kincstári takarékjegyek együttesen 9,6 milliárd forinttal részesedtek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20