4 °C Budapest

Fix 7,5 százalékos kamattal vehetünk féléves kincstárjegyeket

Pénzcentrum
2012. április 24. 17:05

Évi fix 7,5 százalékos kamattal értékesít féléves kincstárjegyet a lakosság részére az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. május első hetében.

Az új, 10 ezer forint névértékű papírok első sorozatát május 2-4. között jegyezhetik kizárólag belföldi természetes személyek - közölte az ÁKK kedden. A felajánlott mennyiség 10 milliárd forint.

A természetes személyek számára kínált állampapírok legrövidebb futamideje egy év volt mostanáig. A féléves kincstárjegy bevezetésével a kormány a lakossági állampapír-állomány növelését célozza.

A féléves kincstárjegy első sorozatának lejárata 2012. november 7., ekkor fizetik ki a névértéket és a kamatot a tulajdonosnak.

A konstrukció hasonló a kamatozó kincstárjegyhez, amelyet egyéves futamidővel, szintén fix kamattal, hetente értékesít az államkincstár. A kamatozó kincstárjegyből kedden 2 milliárd forintnyit ajánlott fel az ÁKK. Ezeket évi fix 8 százalékos kamattal lehet megvásárolni szintén május 2. és 4. között. A papírok lejárata 2013. május 8.

Mind a féléves kincstárjegy, mind a kamatozó kincstárjegy kibocsátásából befolyó összeg a központi költségvetés hiányának részbeni finanszírozására, valamint a lejáró államadósság megújítására szolgál.

Az ÁKK hétfőn közölte, hogy az idén márciusban 30,8 milliárd forinttal növekedett a lakosságnak szánt állampapírok állománya, az első negyedévben pedig összesen 45,2 milliárd forinttal. Ezzel az első negyedév végére a kifejezetten a lakosságnak szánt állampapírok állománya 519 milliárd forintra emelkedett.

Az ÁKK adatai szerint márciusban a kamatozó kincstárjegyek állományának növekedése volt kiemelkedő, amely közel 17 milliárd forintos többletet mutat az előző havihoz képest. Az egy- és kétéves kincstári takarékjegyek állománya 5,6 milliárd, a közkedvelt inflációkövető Prémium államkötvények lakossági kézben lévő mennyisége 8,2 milliárd forinttal nőtt az év harmadik hónapjában.

Az első három hónap 45,2 milliárd forintos növekményéből a kamatozó kincstárjegyek 25,3 milliárd, az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvény 10,3 milliárd, míg az egy- és kétéves kincstári takarékjegyek együttesen 9,6 milliárd forinttal részesedtek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 1. 07:54
Már meg is van Király az utódja a 4iG csoport által felvásárolt televíziós műsorterjesztő cég élére....
Bankmonitor  |  2022. december 1. 06:38
Újraindítja nulla százalékos forgóeszköz hitelprogramját a Magyar Fejlesztési Bank (MFB): uniós forr...
Holdblog  |  2022. december 1. 06:13
Ahogy az már-már szokássá vált, a Facebook avagy új nevén Meta negyedéves jelentését az árfolyam pán...
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58