1 °C Budapest

Betétesek dilemmája: mikor kell féltened a pénzed?

Pénzcentrum
2012. január 7. 08:06

A bankpánikokat nem a megmásíthatatlan tények irányítják, hanem a félelmek. Minél többen rettegnek attól, hogy elveszítik a betéteiket, annál nagyobb lesz az esély erre. A megrohamozott bankokban sosincs annyi pénz, amennyivel mindenkit ki lehetne fizetni. Ez nem probléma mindaddig, amíg el nem illan az a törékeny bizalom, mely egyben tartja a bankrendszert. A stabilitásért pedig legtöbbet politikusaink tehetnének. Ehelyett viszont újabb és újabb támadásokat intéznek a hitelintézetek ellen. (vélemény)

A bankbetétek biztonságáról írni csak úgy lehet, ha már az első bekezdésben szerepelnek a tények: alaptalanok azok az esetleges félelmek, melyek hatására sokan külföldre menekítik megtakarításaikat. Megfelelő mennyiségű, könnyen hozzáférhető pénz áll a betétesek rendelkezésre tartalékként a bankokban, a félelemtől vezérelt betétfelvétel ezért nem racionális döntés. Ha valakit ez sem nyugtatna meg, érdemes felidézni: a jegybank továbbra is korlátlan mennyiségű pénzt tudna a bankok rendelkezésére bocsátani.

A pénzügyi összeomlást két dolog idézheti elő: a kormány felelőtlen hozzáállása és az emberek pénzügyi tudásának a hiányossága. A probléma tehát nem az, hogy a kormány elveheti a betéteinket, hanem az, hogy sokan elhiszik ezt.

Hogyan tűnhetnek el a betétek?

A betétek valójában nem tűnnek el egy esetleges bankpánikkor sem, csak egész egyszerűen nincs elegendő pénz a bankokban. Hiszen a betétek nagy része hitelek formájában kint van másoknál, ahonnan hirtelen begyűjteni lehetetlen. A bankoknál a teljes betétállomány csak egy kis része van elhelyezve tartalék formájában, (ez a tartalék persze nagyszámú betétesek rohamát is képes elviselni). Ezek után még vannak különböző garanciák és piaci mechanizmusok, amivel megoldható a fizetés: bankközi kölcsönök, intézményesített tőkealapok, betéti garanciák és a már említett jegybanki végtelen likviditás. Ezeket a védelmi vonalakat csak igen nagyszámú betétes közösen tudná áttörni, akik mind nagy veszteséget szenvednének el. Hozamok vesznének el, szerződésektől függően költségek keletkeznének.

Egy bankpánik tehát nem jó a betétesnek, és árt a bankrendszernek. A legésszerűbb cselekedet tehát a bizalom megőrzése.

A betétek elvesztéséhez két dolog kell: nagy bizonytalanság és egy rossz döntés. A mi döntésünk az, hogy kivesszük a betétünket vagy sem. A bizonytalanságot viszont a tömegek döntése szüli. Az tehát a kérdés, hogy a többség kiveszi a betétjét vagy sem.
Vegyünk például egy befektetést, aminek értéke egymillió forint és teljes egészében betétben van. Mi történhet ezzel az egymillió forinttal?


A fenti ábra a döntésünk következményeit írja le a többség döntésének függvényében. Amennyiben a betét kivétele mellett döntünk, a megtakarításunk nagy része megmarad ugyan, de nagy veszteség ér bennünket az elmaradt kamatok, felszámolt díjak és az egyéb költségek miatt. (A menekítésnek is van költsége, árfolyam különbözet, külföldi számlavezetés, stb.) Ha bennhagyjuk a betétet, akkor már két eredményünk is lehet a többiek döntésének függvényében. Ha összeomlik a bankrendszer, mert elegendően nagyszámú betétes rohamozza meg, akkor elveszítünk mindent. Ha viszont ez az igen erős biztosítékoknak köszönhetően nem történik meg, akkor visszakapjuk a teljes befektetés értékét a betét futamidejének végén.

Egyre többen kérdeznek minket, ki kell-e venni a pénzt a bankokból vagy sem. Erre a válasz egyszerű: nem. Érdemes azonban minél több befektetési formában elhelyezni a megtakarításainkat, tedd most is ezt! Betétek mellett rengeteg befektetési forma választható: befektetési szolgáltatók, biztosítók is kínálnak alternatív termékeket.

Ha kereslet van, kínálat is lesz. A most megjelenő cikkek még csak a kereslet kielégítésére szolgálnak. Az embereket érdekli, hogyan lehet kimenekíteni a pénzüket. A bankpánikkal való riogatás csak a fent már vázolt folyamatot erősítheti, ami nagyon veszélyes is lehet, hiszen a bankbetétek államosításáról szóló pletykák felgyorsíthatják, vagy rosszabb esetben elő is idézhetik a betétek elvesztését. Miközben mindenképp veszteséget okoznak mindazoknak, akik hallgatnak ezekre a sugalmakra. Ettől jelen pillanatban még messze állunk, de a bizalom helyreállításához nagy lépések szükségesek a vezetés részéről.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 13:49
Hetedik alkalommal adják át idén a díjat, amire a szegénység és a depriváció témakörét feldolgozó an...
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?