3 °C Budapest

Betétesek dilemmája: mikor kell féltened a pénzed?

Pénzcentrum
2012. január 7. 08:06

A bankpánikokat nem a megmásíthatatlan tények irányítják, hanem a félelmek. Minél többen rettegnek attól, hogy elveszítik a betéteiket, annál nagyobb lesz az esély erre. A megrohamozott bankokban sosincs annyi pénz, amennyivel mindenkit ki lehetne fizetni. Ez nem probléma mindaddig, amíg el nem illan az a törékeny bizalom, mely egyben tartja a bankrendszert. A stabilitásért pedig legtöbbet politikusaink tehetnének. Ehelyett viszont újabb és újabb támadásokat intéznek a hitelintézetek ellen. (vélemény)

A bankbetétek biztonságáról írni csak úgy lehet, ha már az első bekezdésben szerepelnek a tények: alaptalanok azok az esetleges félelmek, melyek hatására sokan külföldre menekítik megtakarításaikat. Megfelelő mennyiségű, könnyen hozzáférhető pénz áll a betétesek rendelkezésre tartalékként a bankokban, a félelemtől vezérelt betétfelvétel ezért nem racionális döntés. Ha valakit ez sem nyugtatna meg, érdemes felidézni: a jegybank továbbra is korlátlan mennyiségű pénzt tudna a bankok rendelkezésére bocsátani.

A pénzügyi összeomlást két dolog idézheti elő: a kormány felelőtlen hozzáállása és az emberek pénzügyi tudásának a hiányossága. A probléma tehát nem az, hogy a kormány elveheti a betéteinket, hanem az, hogy sokan elhiszik ezt.

Hogyan tűnhetnek el a betétek?

A betétek valójában nem tűnnek el egy esetleges bankpánikkor sem, csak egész egyszerűen nincs elegendő pénz a bankokban. Hiszen a betétek nagy része hitelek formájában kint van másoknál, ahonnan hirtelen begyűjteni lehetetlen. A bankoknál a teljes betétállomány csak egy kis része van elhelyezve tartalék formájában, (ez a tartalék persze nagyszámú betétesek rohamát is képes elviselni). Ezek után még vannak különböző garanciák és piaci mechanizmusok, amivel megoldható a fizetés: bankközi kölcsönök, intézményesített tőkealapok, betéti garanciák és a már említett jegybanki végtelen likviditás. Ezeket a védelmi vonalakat csak igen nagyszámú betétes közösen tudná áttörni, akik mind nagy veszteséget szenvednének el. Hozamok vesznének el, szerződésektől függően költségek keletkeznének.

Egy bankpánik tehát nem jó a betétesnek, és árt a bankrendszernek. A legésszerűbb cselekedet tehát a bizalom megőrzése.

A betétek elvesztéséhez két dolog kell: nagy bizonytalanság és egy rossz döntés. A mi döntésünk az, hogy kivesszük a betétünket vagy sem. A bizonytalanságot viszont a tömegek döntése szüli. Az tehát a kérdés, hogy a többség kiveszi a betétjét vagy sem.
Vegyünk például egy befektetést, aminek értéke egymillió forint és teljes egészében betétben van. Mi történhet ezzel az egymillió forinttal?


A fenti ábra a döntésünk következményeit írja le a többség döntésének függvényében. Amennyiben a betét kivétele mellett döntünk, a megtakarításunk nagy része megmarad ugyan, de nagy veszteség ér bennünket az elmaradt kamatok, felszámolt díjak és az egyéb költségek miatt. (A menekítésnek is van költsége, árfolyam különbözet, külföldi számlavezetés, stb.) Ha bennhagyjuk a betétet, akkor már két eredményünk is lehet a többiek döntésének függvényében. Ha összeomlik a bankrendszer, mert elegendően nagyszámú betétes rohamozza meg, akkor elveszítünk mindent. Ha viszont ez az igen erős biztosítékoknak köszönhetően nem történik meg, akkor visszakapjuk a teljes befektetés értékét a betét futamidejének végén.

Egyre többen kérdeznek minket, ki kell-e venni a pénzt a bankokból vagy sem. Erre a válasz egyszerű: nem. Érdemes azonban minél több befektetési formában elhelyezni a megtakarításainkat, tedd most is ezt! Betétek mellett rengeteg befektetési forma választható: befektetési szolgáltatók, biztosítók is kínálnak alternatív termékeket.

Ha kereslet van, kínálat is lesz. A most megjelenő cikkek még csak a kereslet kielégítésére szolgálnak. Az embereket érdekli, hogyan lehet kimenekíteni a pénzüket. A bankpánikkal való riogatás csak a fent már vázolt folyamatot erősítheti, ami nagyon veszélyes is lehet, hiszen a bankbetétek államosításáról szóló pletykák felgyorsíthatják, vagy rosszabb esetben elő is idézhetik a betétek elvesztését. Miközben mindenképp veszteséget okoznak mindazoknak, akik hallgatnak ezekre a sugalmakra. Ettől jelen pillanatban még messze állunk, de a bizalom helyreállításához nagy lépések szükségesek a vezetés részéről.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 27. 14:34
Kimondani is szörnyű, de idén októberben már 21 százalék fölötti az infláció. Az egyre nehezedő anya...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06