Nem számít mit kínál egy bank; a lényeg, hogy közel legyen

Pénzcentrum2011. november 9. 16:37

A magyarok bankot lakóhelyük vagy munkahelyük közelében választanak, s a megközelíthetőség még a kondícióknál is fontosabb számukra - derül ki egy friss felmérés eredményeiből.

A GfK Csoport Regionális Pénzpiaci Felmérése szerint Magyarországon a bankfiókok és a bankjegykiadó automaták (ATM) sűrűsége átlagosnak számít. A vizsgálat Magyarország mellett Ausztria, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Lengyelország, Szerbia, Macedónia és Ukrajna pénzügyi piacára terjedt ki.

A vizsgálat megállapítja, hogy hazánkban nagyjából minden háromezer emberre jut egy pénzügyi szolgáltatást nyújtó pénzintézeti fiók. Ez az arány a vizsgált országok közül Ausztriában volt a legmagasabb, ahol a 8,2 milliós lakosságra több mint 4100 bankfiók jut. Az EU országai közül banki ügyintézés szempontjából Ciprus nyújtja a legnagyobb kényelmet polgárainak: ott egymillió lakosra közel 1200 egység jut, de még a spanyol polgárok is könnyen elérik az ezer lakosonkénti 1 bankfiókot.

A bankjegykiadó automaták száma tekintetében már lényegesen nagyobb volt a különbség az egyes országok között. Szlovénia és Ausztria elsősége nem meglepő e téren, viszont az talán igen, hogy Horvátországban és Ukrajnában is több automata jut egy lakosra, mint nálunk. Magyarországon a fiókok számánál harmadával több az ATM és így egy automatán nagyjából 2000 fő "osztozik". Hasonló az arány a szomszédos Szlovákiában, de Lengyelországban, és Macedóniában is. A fiókok és az ATM-ek eltérő elterjedtségére a pénzügyi kultúra és a szokások különbözősége adja meg a választ.

A regionális pénzpiaci felmérés rávilágított arra is, hogy az internetbank-használat aránya legnagyobb mértékben az internet penetrációtól függ, de befolyásolja azt más banki szolgáltatások (pl. megtakarítások, hitelek) elterjedtsége és a pénzügyi kultúra szintje is csakúgy, mint a különböző lakossági attitűdök. Az e-banking terén élen járnak a Balti országok, Csehország és Szlovénia. Ezekben az országokban mindhárom feltétel adott. Hazánk e-banking terén a középmezőnyhöz tartozik, de ha folytatódik az internethasználat dinamikus elterjedése, akkor az elektronikus banki ügyintézés is tovább növekedhet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A idei kutatás adatai alapján a magyarok bankválasztását továbbra is leginkább a bankfiók közelsége, illetve a megszokás, hagyomány határozza meg. "A bankfiók közelségét fontosabbnak tartják a magyarok, mint a jó kondíciókat, és általában 5-15 perces távolságban keresnek bankfiókot a lakóhely vagy a munkahely közelében" - mondta el Dunai Albert, a GfK Hungária pénzügyi szektorának menedzsere.

 

Címkék: