Elstartolt az Erste lakás-takarék

Pénzcentrum2011. október 17. 13:31

Öt éven belül nyereséges lesz, és idővel legalább 10-12%-os piaci részesedést fog elérni az Erste Lakás-takarékpénztár - ismertették az Erste Bank terveit a társaság mai sajtótájékoztatóján. A leánycég ma kezdte meg értékesítési tevékenységét a Fundamenta és az OTP után a harmadik hazai lakás-takarékpénztárként.

Az utóbbi időben kevés jó hír jelent meg a pénzügyi szektorról, az Erste Lakás-takarékpénztár Zrt. megalakulása üdítő kivételt jelent - fejezte ki örömét Sztanó Imre, az Erste Bank Hungary lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese. Megerősítette: az Erste Group Andreas Treichl vezérigazgató szavainak megfelelően hosszú távon is elkötelezett a magyar piacon. A lakás-takarékpénztár megalakulása ennek egyértelmű jele - mondta Sztanó. Szavai szerint a lakás-takarékpénztár rekord gyorsasággal jött létre: az alapításról szóló döntést februárban hozták meg, áprilisban alapították meg a céget, a PSZÁF alapítási engedélyét júniusban, működési engedélyét szeptemberben kapták meg.

Az elmúlt években egyre fontosabbá vált az öngondoskodás eszméje Magyarországon, ezen belül a jövő bizonytalansága a lakáscélú előtakarékossággal is enyhíthető. Az Erste Bank a második legnagyobb lakossági ügyfélkörrel rendelkezik Magyarországon, Ausztriában pedig piacvezető a lakás-előtakarékosságban, tehát a szükséges tapasztalatok rendelkezésre állnak - mondta Sztanó. Szerinte a lakás-előtakarékosság a bank korábbi szolgáltatásait kiegészítő rendszeres megtakarítás, mely portfóliószemléletet és minőségi tanácsadást is jelent. A termék elindítását az alacsony (12%-os) magyarországi lakás-takarékpénztári penetráció is indokolja, a Fundamenta és az OTP után ezzel az Erste a piac harmadik szereplője lesz. A bank ez irányú terveinek megvalósulását a kedvező kormányzati szabályozás is segíti.

Korábban az Erste Bank a Fundamenta-Lakáskasszával működött együtt, ami gyümölcsöző kapcsolat volt. Az utóbbi időben azonban a piaci lakáshitelezés visszaesése és a Fundamenta saját lakáshitelezésének beindulása is azt indokolta, hogy ezentúl önállóan végezze ezt a tevékenységet a bank - mondta Sztanó. Az értékesítés ma indult, számos értékesítés történt az elmúlt órákban - ismertette a vezérigazgató-helyettes. Terveik szerint az Erste Lakás-takarékpénztár öt év alatt válik nyereségessé, a minimum cél a 10-12%-os piaci részesedés elérése, de ennél jóval magasabb részesedést szeretnének. A megtérülési idő új stratégiai partnerségekkel csökkenhető - mondta.

Ungvári Krisztián, az Erste Lakás-takarékpénztár Zrt. elnök-vezérigazgató ismertette: a cég hatékonyan működő szakmai műhely kíván lenni, mely igyekszik kihasználni a szinergiákat az Erste Bankkal. Bizonyos feladatokat ezért (pl. humánpolitika, marketing, IT, hitelezési folyamat, kockázatkezelés) a bank lát el. Szerinte a piac folyamatosan bővül, a válság ideje alatt is 240-250 ezer ügyfél kötött új szerződést. Az előrejelzések szerint a magyarországi penetráció 20%-ra emelkedhet. A társaság kombinált termékekkel, hűségkedvezményekkel és díjelengedési akciókkal várja az ügyfeleket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: