40 év utáni nyugdíj: rossz hír a minisztertől

2011. augusztus 12. 12:06

A "nők - 40" kedvezményes nyugdíjba vonuláshoz (a jogosultsági idő számításához) nem vehető figyelembe a tanulóidő - derül ki Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter képviselői kérdésre adott válaszából. Ugyanakkor a nyugdíj összegének kiszámításakor a szolgálati időt kell figyelembe venni, így abba beleszámítják az ipari tanulóként eltöltött éveket.

A minisztert Bertha Szilvia országgyűlési képviselő (Jobbik) kérdezte július végén arról, hogy mit tervez a kormány az ipari tanuló évek alatt a tanulók után befizetett nyugdíjjárulékokkal. A képviselő kérdése szerint a rendszerváltozás előtt az ipari tanulói évek során nagy hangsúlyt helyeztek a gyakorlati oktatásra. A munkájukért bért kaptak, és a mester nyugdíjjárulékot fizetett utánuk.

Azonban az új rendszerben a kormány nem kívánja a nyugdíjjogosultság megállapításakor az ipari tanulói éveket figyelembe venni. A képviselő szerint felmerül tehát a kérdés, hogy a tanuló évek alatt befizetett nyugdíjjárulékokkal mi lesz, a járulékfizetés ellentételezéseként járó állami szolgáltatás elmaradását miként kívánja a kormány kompenzálni a nyugdíjba vonulók számára?

Réthelyi Miklós miniszter válaszában úgy fogalmaz: "Kizárólag a "nők - 40" kedvezményes nyugdíjba vonuláshoz, s ott is csak a jogosultsági idő számításához nem vehető figyelembe a tanulóidő,a nyugdíj összegének kiszámításakor a szolgálati időt kell figyelembe venni, s így abba a tanulóidő beszámít."

Itt a magyar CELEBNYUGDÍJASOK listája: mennyit kap Aradszky, Vágó, Koós, Verebes? KATTINTS!

A miniszter szerint a nők számára a 40 év jogosultsági idő alapján igényelhető nyugdíj jelentős kedvezményt tartalmaz . A vonatkozó törvény nyugdíjkorhatárra tekintet nélkül tesz lehetővé nyugdíjba vonulást egy olyan nyugdíjrendszerben, amelynek egyik sarokköve a nyugdíjkorhatár . Ezt a kedvezményt tehát hosszú, munkajövedelem alapján teljesített járulékfizetési idővel kell megalapozni, emiatt szűkebb a jogosultsági idő tartalma a szolgálati idő tartalmánál .

A szakképző iskolai tanulmányokat folytató szakmunkás tanuló (korábban ipari tanuló) esetében a hatályos szabályozás szerint tanulószerzdés alapján - a részére kifizetett ösztöndíj után - történik járulékfizetés . Az ösztöndíj a hatályos szabályozás szerint a minimálbér 20 százalékánál kevesebb nem lehet, vagyis jelenleg a járulékfizetés alapja 15 600 forint .

A megfizetett alacsony összegű járulék fejében a tanuló szolgálati időt szerez, amelynek a nyugdíjbiztosításban kettős szerepe van. Egyfelől a nyugdíjkorhatár betöltésekor, illetve a nyugdíjkorhatárhoz kötött kedvezmények (pl. korkedvezmény, előrehozott öregségi nyugdíj ) igénybevételekor a jogosultsághoz szükséges időtartamot jelenti, ebből a szempontból a tanulóidő szolgálati időnek minősül.

A miniszteri válasz szerint a szolgálati idő másik jelentősége a nyugdíj összegének kiszámításakor nyilvánul meg. A nyugdíj alapjául szolgáló átlagkeresetnek annál nagyobb mértéke jár nyugdíjként, minél hosszabb szolgálati időt igazolt az igénylő. A tanulóidőt ebből a szempontból is szolgálat i időként kell figyelembe venni, vagyis a 3 év "ipari tanuló" idő, akár 6 százalékkal is növelheti a megállapításra kerülő nyugdíj összegét — ezt kapja a járulék fejében a szakmunkástanuló.

Egymilliót húztak ki a magyar nyugdíjas zsebéből - KATTINTS!

E járulékkal így a kormány nem tervezhet semmit. Az "ipari tanuló" idő alatt befizetett járulék fejében tehát az általános szabályok szerint továbbra is szolgálati időt szerez a tanuló, s ennek fejében magasabb összegű nyugdíjra is számíthat .

Réthelyi Miklós válaszában egyértelműsíti: "Kizárólag a "nők - 40" kedvezményes nyugdíjba vonuláshoz, s ott is csak a jogosultsági idő sámításához nem vehető figyelembe a tanulóidő, a nyugdíj összegének kiszámításakor a szolgálati időt kell figyelembe venni, s így abba a tanulóidő beszámít."

A napokban kiderültek a pontos számok is

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek 22 ezer 129 nő részére állapítottak meg nyugellátást 40 év jogosultsági idő alapján 2011. június 30-ig, a nyugellátás átlagos összege 93 ezer 724 forint - közölte múlt héten egy képviselő írásbeli kérdésére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője.

Szűcs Erika (MSZP) azzal a kérdéssel fordult Réthelyi Miklóshoz, hogy ténylegesen hány nő élt eddig a 40 év jogosultsági idővel összefüggő korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségével.

A tárcavezetőnek a parlamenti honlapra pénteken felkerült, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adataira hivatkozó közléséből kiderül, hogy az ellátásban részesülők zöme három születési évjáratba tartozik: több mint 7 ezren 1953-as születésűek, csaknem 6 ezren 1952-ben, mintegy 5,5 ezren 1954-ben születtek. Mintegy 3 ezer érintett 1955-ös, kevesebb, mint 1 ezer 1956-os, 21 pedig 1957-es születésű volt.

Az első félévben 7,6 milliárd forint kiadást jelentett a "nők - 40" bevezetése - tájékoztatott a miniszter, hozzátéve, hogy az éves várható kiadás viszont elérheti a 24 milliárd forintot, ugyanis az igénybevétel és így a kiadásnövekedés üteme az év folyamán gyorsul.

A következő években további kiadásnövekedés várható, mert évente újabb születési évjárat nőtagjai szerezhetik meg a jogosultságot, s a nyugdíjkorhatár-emelés következtében nem minden évben lehet kilépő korosztállyal számolni - közölte.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm