24 °C Budapest

Veszély! Ne dőlj be a Nemzeti Bankszövetségnek!

MTI
2011. március 12. 14:32

Egy nem létező szervezet, a Magyar Nemzeti Bankszövetség nevében próbálnak bankkártya adatokhoz hozzájutni csalók - számolt be az MTI. Jakab Péter, a Magyar Bankszövetség bankbiztonsági munkabizottságának elnöke elmondta: a bankszövetség soha nem kér ilyen adatokat. A bankszövetség az adathalász kísérlet miatt feljelentést tett a rendőrségnél.

Ügyes és új módszerekkel próbálkoznak az adathalászok, mert az ékezetek nélküli magyar nyelvű levél ismeri a hazai bankviszonyokat, mert a bankellenességre építve azt írja: "A Magyar Nemzeti Bankszovetseg belso vizsgalatot inditott a Magyarorszagi Bankokban, amihez kerjuk azon ugyfelek segitseget, akiknek bankszamlajuk van Magyar Bankoknal. Amiota szoba kerult a Magyarorszagi Bankok megadoztatasa, tudomasunkra jutott, hogy egyes Magyarorszagi Bankoknal elofordulhat, hogy felre probaljak vezetni az ugyfeleit. Ezert kerjuk Ont, hogy nehany kerdes megvalaszolasaval segitse munkankat".

Jakab Péter arra figyelmeztetett, hogy a levélben néhány érdektelennek tűnő kérdés (például: észlelt-e szokatlan áremelkedést, amit a bank nem közölt megfelelően; elégedett-e a szolgáltatás áraival?) közé beillesztve bankkártya-adatokat kérnek. Így kérik, hogy a címzett vagy szkennelje be bankkártyájának mindkét oldalát, és küldje vissza egy válaszlevélben, vagy küldje el nevét, bankkártyaszámát, a kártya lejárati dátumát és a hátoldalán található kódot. A trükkös adatszerzésnek bedőlők adataival így könnyedén tudnak majd az interneten vásárolni a csalók.

Újdonság az is a korábbi hasonló levelekhez képest, hogy megkérdezik a címzettnek havonta mekkora összeg fordul meg (vagy van) a kártyáján, a címzett négy kategória közül választhat (0-50.000 forinttól 1 millióig). Így azonnal tudhatják, hogy az interneten milyen összeget költhetnek az adott számláról.

Ügyes trükk a levél végén közölt piros betűs felhívás is, amelyben figyelmeztetik a levél címzettjét arra, hogy saját biztonsága érdekében soha, semmilyen körülmények között (telefon, sms, e-mail stb. ) ne adja meg senkinek a bankkártyái PIN kódját vagy a jelszavait. Ezt a levélben nem is kérik, ugyanis csak a mágnescsíkon vagy chipkártyán lévő adatokkal együtt volna használható. A bankszövetséghez nagyon sok jelzés érkezett, a levelet több százezer pénzintézeti ügyfélnek is elküldhették Jakab Péter szerint.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 08:30
Közös megegyezéssel véget ér a műsorvezető és az ATV együttműködése.
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Holdblog  |  2022. május 27. 06:17
A pszichológián belül létezik az affective forecasting témakör, amelynek célja a jövőbeli viselkedés...
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?